קהילת הלהט"ב ניצבת בפני אתגר ומאבק מתמשך לקבלת שיוויון זכויות בחיים בישראל. החל מנישואים חד מיניים, דרך תהליך פונדקאות ועד קבלת זכויות שוות בכל תחומי החיים, כל אלה הם מאבקים מתמשכים העוסקים בשיוויון עבור קהילת הלהט"ב החיה בישראל. אך מה קורה לאחר המוות? שלא נדע, אך חשוב שנדע שבישראל חל שינוי עצום בתפיסה של חברה קדישא והם מוצאים פתרונות מכילים ורגישים כדי לתת לכולם את הכבוד הראוי לאחר המוות.
1. לכל אדם יש הזכות לקנות חלקת קבר בעודו בחיים בתשלום מראש, במידה וישנם מקומות פנויים בבית העלמין המשויך לאזור מגוריו. כיום, גם זוגות חד מיניים יכולים לרכוש חלקות משותפות מראש, בעודם בחיים, או לאחר פטירת אחד מבני הזוג.
2. חברה קדישא מתחשבת ככל הניתן בבקשות משפחת הנפטר או הנפטר לפני מותו. היא לא נכנסת לדרך בה האדם חי את חייו, הוא או היא יזכו להלוויה מתוך רגישות מלאה בין אם בבית עלמין דתי ובין אם באזרחי.
3. במידה והנפטר הוא טרנס או טרנסית שהמירו את מינם במהלך חייהם והוחלט על קבורה באופי דתי, הנפטר או הנפטרת זכאים לכל אותם הדברים שכל אזרח אחר זכאי ויטופלו בדרך רגישה ומתחשבת
4. טקס הטהרה יעשה על ידי גבר לטרנס או על ידי אישה לטרנסית, ובלבד שאיבריהם החיצוניים מותאמים למין שהוחלף.
5. בניגוד לאגדה האורבנית הידועה, לא צורבים קעקועים מגופות. משום סוג. לא קעקועים שנעשו ליופי ולא קעקועים שנעשו במסגרת איפור קבוע וכו'.
6. במקרה של נפטר/ת טרנס/ית חברה קדישא מתאימה בין השם והמין הכתוב בתעודת הזהות לבין מה שיהיה כתוב על המצבה או יאמר בטקס ההלוויה והכל בתאום ובהסכמת המשפחה ורצון הנפטר. היא תנסה ככל האפשר להתחשב באיזה שם ייכתב על השלט המוצב על חלקת הקבר, בנוסח המצבה, בטקס האשכבה הנקבע לפי מין הנפטר/ת וזאת בהתאמה למה שכתוב בתעודות הרשמיות במשרד הפנים. לפיכך מומלץ ככל הניתן להביא לידי ביטוי בתעודת הזהות את הבחירה החדשה של הטרנס/ית.
7. חברה קדישא מתחשבים לרוב בבני המשפחה ומאפשרים לבני זוג חד מיניים וילדיהם להקריא קדיש במקרה של פטירת בן/ בת הזוג, לעשות קריעה בבגד ולהגיד הספד כמו שנהוג בטקסים של בני זוג סטרייטים.
8. בניגוד למה שהיה מקובל בעבר, כיום קיימת פתיחות מאוד גדולה לגבי סוג טקסי ההלוויות ואופיים. חברה קדישא מאפשרת השמעת שירים בתחילת או בסיום ההלוויה, הקמת עמדת כיבוד בתום ההלוויה, אפילו הפרחת בלונים ובגדול, מקבלת את רוב הבקשות של המשפחה בין אם מדובר באופי הטקס או התוכן שלו.
9. כל נפטר שבחר להיטמן בטקס דתי, זכאי לחבילת הלוויה ללא עלות הכוללת חזן וצוות קבורה ללא תלות באופי החיים שבחר לעצמו.
10. על אף שהם נמצאים בצד השני של הסקאלה מבחינת תפיסת עולם ואורח חיים, צוות הקבורה והאנשים שעובדים בבתי העלמין עושים הכול כדי לכבד את רצון המשפחה והנפטר גם אם רחוקים מאורח חייו של הנפטר או אופי ההלוויה שבו בחר.
במקרים רבים יש פער בין רצון המשפחה לרצון הנפטר ואז גופי הקבורה עשויים להיות חסרי אונים. מומלץ ככל האפשר לדבר על זה ולהסביר למשפחה את רצונכם על מנת שבבוא העת הקבורה תיעשה בהתאם לרצון האמיתי של הנפטר.
אור פירון זומר, שהפיקה עד כה מאות הלוויות ביניהן גם של אמיר פרישר גוטמן, מסכמת: "אני מעריכה שאם תשאל היום גיי או טרנס, הם יעדיפו להיקבר בקבורה אזרחית ולא להיות מופקדים בידי חברה קדישא אחרי מותם. יש הרבה חוסר ידע והרבה תפיסות שגויות ומיושנות שאנחנו מחזיקים בהן. על פניו, יש פערים תהומיים בין קהילת הלהט"ב לבין אלה שמופקדים על הבאתם לקבורה ראויה ומכובדת, אבל ככל שעובר הזמן, ההתחשבות גדלה ואנחנו רואים שינוי גדול בשטח. בשעת הצורך, התפקיד שלי הוא לגשר בין העולמות ולוודא שדרכו האחרונה של האדם, כל אדם, לא משנה איך בחר לחיות את חייו, תהיה מכובדת, ראויה ושוויונית".
>> כל התמונות ממצעד הגאווה 2019
>> 5 גברים פותחים: כך גיליתי לראשונה שאני הומו
>> חשיפה: המעסה המתחזה מרמת גן שאונס את הלקוחות
>> "שנים לא הרגשתי כל כך לא בנוח כלהט"ב במרחב הציבורי"
"אני רואה את התהליכים שנעשו בשנים האחרונות בנושא הזה- יש פתיחות, הכלה, סובלנות מצד אנשים ומגזרים שממש לא היית מצפה מהם, ובעיקר הרבה יותר שקט ופחות דרמות כשזה מגיע לסוגיות של מוות. יותר הידברות ופחות מלחמות", היא מוסיפה ומאחלת, "הלוואי שנצליח לאמץ את הלך הרוח בתחום הזה לשאר הסוגיות הבוערות במדינה".