אמש נחגג "חג החתונות", הלא הוא ל"ג בעומר, היום היחיד בספירת העומר שעל פי ההלכה מותר להתחתן בו. הזדמנות טובה לבדוק מדוע כל כך קשה להתחתן בארץ, מה חושבים על כך הישראלים ומה בנוגע לנישואים חד מיניים?
בסקר מיוחד שערך עבורנו מכון המחקר "פאנלס", באמצעות פאנל המשיבים האינטרנטי panel4all, בדקנו מה חושב הציבור הישראלי על נישואים גאים ועל נישואים אזרחיים וגילינו, שלמרות שהחוק עוד מיושן, העם בישראל כבר פתוח לקבל שינוי.
בשבוע שעבר אישרו צרפת וניו-זילנד נישואים גאים בתחומן, בארצות הברית עוד ועוד מדינות מאשרות נישואים חד מיניים ובריטניה אמורה לדון בנושא בחודשים הקרובים ולאשר החלטה דומה. ומה בישראל? הדיון הציבורי מתמקד כרגע בעיקר בנישואים אזרחיים ופחות בנישואים גאים, אבל כמובן שאי אפשר להפריד בין השניים.
ומה חושבים הישראלים? 55% מ-302 הנשאלים בסקר שלנו תומכים בנישואים חד מיניים ו-38.4% מהנשאלים ענו שאינם תומכים. מבין החילונים בסקר, רוב של 76% תומכים בנישואים חד מיניים וגם בקרב החברה הדתית-חרדית נמצאה תמיכה, 9% מהנשאלים ענו שיש לאשר נישואים חד מיניים בארץ.
כשהרחקנו קצת יותר לכת עם השאלה ובדקנו מה הציבור חושב על נישואים גאים במסגרת הרבנות, בנישואים יהודיים, הישראלים כבר פחות טולרנטיים. 59.6% מהנשאלים אמרו שהם לא חושבים שצריך לאפשר נישואים כאלו ורק 25.8% חושבים שצריך לאפשר זאת. אגב לאחוז נכבד, 14.6% מהנשאלים, אין דעה בנושא.
ומה בנוגע לנישואים אזרחיים? אמש נערך בכיכר רבין אירוע המוני של ארגון "ישראל חופשית" במחאה על מונופול הרבנות בחתונות בישראל. מיקי גיצין, מנכ״ל התנועה, מסר בתגובה: "הסקר מעיד על מה שאנחנו יודעים הרבה זמן, מרבית הציבור בישראל רואה את עצמו כחלק ממשפחת המדינות המופתחות המכירות אחת אחרי השניה בזכות של הקהילה להנשא. הגיע הזמן שהפוליטיקאים ובראשם יאיר לפיד ומפלגת יש עתיד, שהבטיחו במערכת הבחירות חופש בחירה בנישואים, יקשיבו לקולו של הציבור ויפעלו למען שינוי המצב החוקי בישראל".
במקביל, פרסמה עמותת חופש דת ושיוויון נתונים לפיהם ישראל מדורגת במקום הנמוך ביותר במדד חופש הנישואים, יחד עם אירן, אפגניסטן וערב הסעודית. על פי הנתונים, בישראל ישנם כיום כ-300 אלף אזרחי םהמוגדרים כחסרי דת ולא יכולים להתחתן. לא פלא, על כן, שעל אף שכ-79% מהנשאלים, התחתנו במסגרת הרבנות, 71.5% מכלל הנשאלים ענו שצריך להנהיג נישואים אזרחיים בישראל, פרט לרבניים. רק 23.8% מהנשאלים אמרו שהם לא תומכים בנישואים אזרחיים לצד הרבניים.
עוד עולה מהסקר, כי דווקא אלו שהתחתנו או חיים בזוגיות תומכים יותר (75.6%) בנישואים אזרחיים מהרווקים (71.5%). מבין החילונים קיים רוב מוחלט לאלו שתומכים בנישואים אזרחיים לצד הרבניים (94%) וגם באוכלוסייה הדתית-חרדית אין התנגדות גורפת, כ-19% מהנשאלים אמרו שיתמכו בכך.
ח"כ ניצן הורוביץ, יו"ר השדולה לשוויון אזרחי ופלורליזם ויו"ר השדולה הגאה, מסר: "תוצאות הסקר הזה מוכיחות בדיוק את מה שאנחנו אומרים כבר שנים, יש רוב גדול בציבור התומך בחופש בחירה בנישואין. הרבנות גם כך לא מאפשרת לחלקים נרחבים באוכלוסיה להינשא, ולכן המדינה חייבת לספק חלופה. לצערי הרב התמיכה הנרחבת בציבור לא באה לידי ביטוי בכנסת בגלל המונופול של המפלגות הדתיות. הצעת החוק שהגשתי מייצרת חלופה אזרחית לצד מסגרת הרבנות, כל מי שיבחר להתחתן במסגרת הרבנות יוכל לעשות כן אך כל מי שלא יכול או לא רוצה להינשא במתכונת הדתית יוכל לבחור בחלופה האזרחית."