מי מאיתנו לא שולח תמונות עירום שלו עם או בלי פנים בגריינדר או באטרף? אבל מה תעשו אם תמונות שהעברתם בין חברים, הופצו באינטרנט והפכו גלויות לכל אדם בעולם? זה בדיוק מה שקרה לדניאל דונקלמן, בן 32 מתל אביב, שהיה חבר בקבוצת וואטסאפ פרטית של חברים, בה החליפו תמונות עירום חושפניות - במטרה שיישארו בין החברים ולא יעברו לגורמים אחרים. אבל לפני כחצי שנה הוא גילה שתמונות עירום שלו ושל כשלושים מחבריו הופצו ברשת החברתית "טאמבלר" (Tumblr), המשמשת פלטפורמה עולמית לפרסום בלוגים, תמונות, טקסטים וסרטונים, וקיימים בה יותר מ-300 מיליון בלוגים.
דונקלמן וחבריו שתמונותיהם הופצו, פנו להנהלת האתר בבקשה שהתמונות יוסרו, ולשמחתם הן הוסרו במהירות והמשתמש נחסם. אבל דונקלמן לא הסתפק בזה והגיש תלונה במשטרה. "החוקר שאל אותי אם אני באמת מצפה שבמשטרה יחקרו עשרות אנשים", הוא מעיד, "אמרתי לו שהדבר היחידי שאני רוצה זה שיגלו מי העלה את התמונות, והדרך הכי יעילה היא שהמשטרה תדרוש מהנהלת טאמבלר לחשוף את כתובת ה-IP שממנה הועלו התמונות". דניאל האמין שהשוטרים יוכלו לעזור לו, אך הרגיש שהתייחסו אליו בעוינות ובשיפוטיות. "הם שאלו אותי למה אני משתף תמונות כאלו בין חברים, ורצו שאצדיק את עצמי ואת מה שעשינו. הם הפכו אותי לאשם כשאני בכלל הקורבן".
חודש לאחר שהתמונות הוסרו, משתמש חדש פרסם שוב את אותן התמונות והפעם גם מאות תמונות נוספות של גברים, רובם הגדול הומואים. אותו אדם הצליב תמונות פנים וגוף ותמונות עירום שנשלחו לו באפליקציות, ופרסם אותן יחד עם הכינויים באפליקציות של אותם הגברים. דניאל נדהם לגלות שהתמונות הועלו מחדש, ושוב פנה עם חבריו להנהלת טאמבלר שמיהרה להוריד גם את התמונות החדשות וחסמה את המשתמש החדש.
בעוד שבאתר טאמבלר גילו הבנה למצוקתו, במשך חודש ימים הוא לא שמע דבר מהמשטרה. רק בעקבות פוסט שפרסם בפייסבוק בסוף אוגוסט, התקשר אליו שוטר ממחלק סייבר במשטרת תל אביב שהציג את עצמו כאחראי על התיק. "הוא אמר לי שטאמבלר זה אתר בינלאומי, ושצריך לערב את האינטרפול ולהעביר את התיק ליחידה לחקירות בינלאומית, ושזה ידרוש הרבה זמן וכסף. הוא גם רמז לי שתיקים כאלה נסגרים בגלל שאין לו עניין לציבור, וכששאל אותי 'אם אני רוצה להמשיך בהליך', השבתי 'בהחלט'".
מאז עברו כחמישה חודשים, בהם דניאל האמין שהמשטרה חוקרת את התיק. אך להפתעתו, לפני יומיים קיבל מכתב בתיבת הדואר, ושם נכתב לו שהתיק נסגר בשל "חוסר עניין לציבור". בפוסט שהעלה לאחר קבלת המכתב, כתב: "העבריין לא ידוע כיוון שמשטרת ישראל אינה מוצאת את התלונה ואת פגיעת הסייבר הזו עם מספיק עניין לציבור, ולא שווה את הממצאים והמשאבים שכרוכים בהפניית החומרים שהיו בידיהם לאינטרפול".
דניאל החליט שלא ייוותר עד שיימצא האשם: "הבחור עוד שם מול מחשבים, אולי עוד אוגר חומרים לסיבוב הבא וזומם על נפגעים חדשים. פשיעת סייבר יכולה לקרות גם לך".
ממשטרת ישראל נמסר: "לצערנו, פעם אחר פעם אנו עדים לכך שהלקח מהפצת תמונות עירום ברשתות החברתיות לא נלמד. במשטרת ישראל שבים ומדגישים כי רשתות אלה אינן מאובטחות וקוראת לציבור לגלות אחריות אישית, שכן פרסום תמונות עירום פרטיות עלול לגלוש מרשת פרטית לרשתות פומביות ולהסב סבל גדול ומיותר למצולם. יחד עם זאת ולמרות שמדובר באדם שפעל באופן מודע לסכנות הכרוכות בפרסום ברשת, משטרת ישראל פועלת באופן נחוש ומקצועי לאכיפת החוק, ובכלל זה נוקטת אף צעדים להסרת תכנים פוגעניים המתפרסמים במרשתת במקרים מעין אלו. כך במקרים רבים בהם הוגשו תלונות במשטרה, הוסרו התכנים, נעצרו חשודים ואף הוגשו כתבי אישום כנגד מעורבים".
>> איזו קלישאה הומואית אתה? הגיע הזמן לגלות
>> "חושבים שאתם יודעים מי האקטיבי ומי הפסיבי?"
"גם במקרה זה המשטרה פנתה לנציגי אתר טאמבלר, הממוקמים בחו"ל ואינם כפופים לחוק הישראלי, בבקשה להסרת התכנים, אולם נציגות האתר בחרה שלא לענות לפניות אלו ומשכך לא נותר אלא לסגור את התיק. למותר לציין כי ההחלטה על סגירת תיק החקירה נבעה משיקולים מקצועיים בלבד. כל טענה הכורכת בין שיקולים שאינם ענייניים לבין סגירת התיק הרי שהיא חוטאת לאמת ומטעה את הציבור. במשטרת ישראל שבים ומתריעים מפני הסכנות הטמונות בפרסום תכנים אינטימיים ובעוגמת הנפש הנגרמת כאשר הם מופצים באופן פומבי, הדרך הטובה ביותר להימנע מסבל מיותר היא לא להעלות תמונות עירום וכדו' לרשת כזאת או אחרת".