>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?
יממה אחת בלבד לאחר שנשיא אוגנדה מוסבני חתם על חוק הקובע מאסר עולם על הומוסקסואלים במדינה ועונש מאסר על כל מי שימצא מסייע להם, החל ציד המכשפות המסוכן: צהובון מקומי שיצא היום באוגנדה פרסם על השער את "רשימת 200 ההומואים המובילים" במדינה, מתוך מטרה לחשוף אותם ככאלה שעוברים על החוק החדש.
הרשימה כוללת כמה פעילים להט"בים ידועים עבור זכויות מיעוטים באוגנדה, כולל תמונות, אך חלק מהשמות לא פורסמו מעולם וחלק מהאנשים הסתירו את זהותם המינית מחשש לאקט שכזה. הרשימה כוללת גם שמות של כוכב היפ הופ מקומי, ואפילו כומר קתולי. המגזין, שנקרא The Red Pepper, מתגאה בסקופ העיתונאי ומכריז עליו כעל "חשיפה!".
זו לא פעם ראשונה שאקט כזה מתרחש באוגנדה: בשנת 2010 פורסמה רשימה דומה על ידי צהובון אחר, Rolling Stone, שלצדה הופיעו תמונות האנשים, כתובותיהם הפרטיות והכיתוב - !HANG THEM. בעקבות פרסום הרשימה ההיא, אגב, נרצח פעיל להט"בי מקומי בדם קר.
"אנחנו מפחדים", זועק אחד האנשים שנחשף ברשימה, "הם יתקפו כל אחד שחשוד בהומוסקסואליות וחלק מאיתנו מאוד מוכרים. זה קרה ממילא לפני החוק החדש, אז עכשיו זה רק יתגבר והם יצודו אותנו אחד אחד".
במקביל מגיבות ועוצרות את הסיוע לאוגנדה, במטרה להפעיל לחץ לביטול החוק. ראשונה לפעול הייתה הולנד, שהקפיאה סכום של 9.6 מיליון דולר שנועד לסייע למערכת המשפט של אוגנדה, בטענה כי אם בתי המשפט של אוגנדה מתכוונים לאכוף את החוקים הקשים החדשים של המדינה נגד הומוסקסואלים, הולנד אינה מוכנה לסייע לתהליך זה. גם דנמרק ונורבגיה, שתכננו להעביר כל אחת סיוע כספי 8.5 מיליון דולר לממשלת אוגנדה, החליטו להרחיק את הכסף מהממשלה ולהעביר את הסכום הכולל, 17 מיליון דולר, לארגונים לא ממשלתיים וארגוני זכויות אדם באוגנדה.
מדינות צפון אמריקה התבטאו נגד החוק ואיימו בעצירת הסיוע ואף פגיעה ביחסים עם אוגנדה. שר החוץ הקנדי ג'ון ביירד אמר כי אישורה של הצעת החוק נגד ההומוסקסואליות רק תעכב את מערכת היחסים בין מדינתו ואוגנדה והתחייב כי המעשה רק ידרבן את קנדה לפעול יותר למען זכויות האדם באוגנדה.
"קנדה מאוד מאוכזבת מכך שהנשיא מוסאוני חתם על חקיקה זו, אשר תהפוך את ההומוסקסואליות לפשע שהעונש עליו הוא מאסר עולם", אמר ביירד בהצהרה. "אנו מעודדים את הנשיא להגן על זכויות האדם של כל האוגנדים ללא קשר לנטייה המינית שלהם, בהתאם לחוקתה של אוגנדה. מעשה זה הוא מכשול רציני לזכויות אדם, כבוד וחירויות יסוד וראוי לגינוי נרחב. למרבה הצער, חוק מפלה זה ישמש כמכשול במערכת היחסים שלנו עם ממשלת אוגנדה. קנדה העלתה שוב ושוב את החששות שלה מול ממשלת אוגנדה, ואנחנו צריכים לעשות זאת שוב. המחויבות שלנו לנושאי זכויות אדם רק תהפוך לעיקשת יותר. אנו נמשיך לתמוך במאמצים לביטול הענישה על הומוסקסואליות ונאבק באלימות נגד אנשים על בסיס נטייתם המינית".
מזכיר המדינה האמריקני, ג'ון קרי, אמר אתמול כי ארה"ב תנהל ביקורת פורמלית של מערכת היחסים שלה עם אוגנדה, שתכלול שקילה מחדש של תוכניות הסיוע: "החתימה של היום מאיימת בהתדרדרות מסוכנת במחויבותה של אוגנדה להגנה על זכויות האדם של תושביה ואיום חמור על קהילת הלהט"ב באוגנדה," אמר קרי, "אנחנו גם מודאגים מאוד מהפוטנציאל של החוק לפגוע במאמצי בריאות הציבור באוגנדה, הכוללים טיפול ב-HIV / איידס, אשר חייב להתנהל באופן בלתי מפלה כדי להיות יעיל".
הנשיא אובמה התבטא נגד אישור החוק החדש לפני שנחתם כשאמר: "אנו נמשיך לדחוק בממשלת אוגנדה לביטול החוק הנתעב הזה ולהטיף להגנה על זכויות אדם האוניברסלית של הלהט"בים באוגנדה ובעולם. חתימה על החוק תהיה צעד אחורה עבור כל האוגנדים ותשקף בצורה גרועה את מחויבותה של אוגנדה להגנה על זכויות האדם של תושביה, ותראה פגיעה רצינית בכל אלה ברחבי העולם שחולקים מחויבות לחופש, צדק ושוויון זכויות". בהתחשב בעובדה שארצות הברית היא אחת התומכות והתורמות הגדולות ביותר של אוגנדה, נותר להמתין ולראות האם גם ארצות הברית תלך בעקבות הולנד, דנמרק ונורבגיה ותקפיא את תקציבי הסיוע למדינה האפריקאית.
בראיון לרשת CNN, בו הדגיש הנשיא מוסבני את סלידתו מהומוסקסואלים, התייחס להתבטאויות של ממשלות העולם וארגוני זכויות האדם נגד החוק ואמר כי הם צריכים "לכבד את החברות האפריקאיות ואת הערכים שלהם, בדיוק כמו שאנחנו לא מתערבים בשלכם. אם אתם לא מסכימים אתם יכולים פשוט לשמור על שקט. תנו לנו לנהל את החברה שלנו, אם אנחנו טועים נגלה זאת בעצמנו"
קריאה לממשלות העולם לפעול נגד החוק
גם ארגונים פרטיים פועלים לעצירת החוק ולהגשת עזרה לחברי הקהילה שהפכו תוך יום אחד לפושעים עליהם מרחף מאסר עולם. הארגון העולמי לזכויות אדם All Out הפיץ לחבריו עצומה הקוראת לממשלות העולם להתערב על מנת לעצור את החוק. העצומה קוראת לממשלות לעשות כל שביכולתן כדי לעצור את החוק נגד הומוסקסואליות, למנוע את השימוש בו ולהגן על כל אוגנדים מאלימות, מעצרים ואפליה, באמצעות התבטאות פומבית נגד החוק, החזרת השגרירים, הצהרות של תאגידים הפועלים באוגנדה נגד החוק והצהרות של מוסדות דת לעידוד כיבוד זכויות אדם.
בישראל הופעלה יוזמה פרטית במטרה לעזור לחברי הקהילה הלהט"בית באוגנדה. היוזמה, בשיתוף הבית הפתוח בירושלים, קוראת לתרומה כספית וכן לתרומת אמצעי תיעוד לחברי הקהילה באוגנדה, על מנת שיוכלו לתעד את המצב במדינה ולהפיצו לשאר העולם.