>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?
נראה שהזעם שצף בציבור הבריטי לאחר מותה מרגרט תאצ'ר מסרב לדעוך: השחקן ופעיל זכויות הלהט"ב סר איאן מק'קלן, הידוע במיוחד בזכות תפקידיו ב"אקס מן", "שר הטבעות" ו"צפון דה וינצ'י", אמר כי ההספדים שנישאו לאשת הברזל היו "סימפתיים מדי ולא שלמים", כיוון שהתעלמו מתקנה 28 ההומופובית שחוקקה תאצ'ר, האוסר על מורים "לעודד" הומוסקסואליות. "תאצ'ר עיכבה את זכויות הלהט"ב בשני עשורים", אמר מק'קלן.
מק'קלן עצמו סיפר תקנה 28, שנחקקה בשנת 1986, הייתה אחד הגורמים שגרמו לו לצאת מהארון בשנת 1988, במהלך ראיון לערוץ בי.בי.סי רדיו 3.
"בואו לא נשכח שהתרומה האחרונה של תאצ'ר לפוליטיקה הבריטית הייתה להצביע נגד ביטול תקנה 28 ביושבה בית הלורדים", כתב מק'קלן בבלוג שלו. "בל נשכח כי הנבזות, הבהמיות וקטנות הנפש שאפיינו את כהונתה השלישית של תאצ'ר התמקדו בהשמצת ההומוסקסואליות, כאשר נאסר על בתי הספר לדון בחיוב על הומואים ועל 'ההתחזות שלנו למערכות יחסים משפחתיות'".
לסיום, הביע מק'קלן צער על כך שתאצ'ר מתה מוקדם מדי. כך לדבריו, ולא זכתה לראות את מפלגתה שלה מעבירה את החוק שיאפשר נישואים בין בני אותו מין בממלכה המאוחדת.
>> פעילים בריטים ל-mako גאווה: "על ידי תאצ'ר דמם של בני נוער שהתאבדו"
שיעור ההתאבדות בקרב נוער להט"בי היה כמעט כפול משל היום
בשבוע שעבר עלה לרשת, בפעם הראשונה, אחד מנאומיה ההומופוביים של מרגרט תאצ'ר. על מנת שגם בישראל ייחשפו ויבינו את חומרת מעשיה ההומופוביים, העלה כותב שורות אלו את הנאום לפרופיל היוטיוב האישי שלו, בצירוף כתוביות והסברים בעברית.
תקנה 28 נחקקה בשנת 1986, וקבעה: "רשות מקומית לא תעודד הומוסקסואליות בכוונה תחילה או תפרסם חומר שיש בו כוונה לעודד הומוסקסואליות או תלמד באיזשהו בית ספר קבלה של הומוסקסואליות כסוג של מערכת יחסים או תא משפחתי", כך לשון התקנה.
החוק יצר מצב שבו מורים פחדו לסייע לתלמידים שמספרים על נטיותיהם המיניות. במקרים קיצוניים יותר, תלמידים הוטרדו על רקע נטיותיהם המיניות, לעתים אף באלימות, והמורים פחדו לפעול נגד הבריונים, מחשש שהדבר יהווה עבירה על התקנה.
על פי הנתונים שנאספו בארגון "חודש ההיסטוריה הלהט"בית", כמות הנערות והנערים שהתאבדו על רקע תחושת בדידות הנובעת מנטייתם המינית הייתה כמעט כפולה מזו של היום. עם זאת, ייתכן ששיעור ההתאבדות של נוער להט"בי היה גבוה אף יותר, מתוך ההנחה לפיה לא כל מי שמתאבד מספר מדוע עשה זאת.
טארומה וצלקות בקרב בני נוער רבים, שהרגישו "לבד במערכה"
תקנה 28 הביאה לסערה בקרב ארגוני להט"ב בבריטניה, כאשר העיר מנצ'סטר, "בירת ההומואים הבריטית", ידעה את אחת ההפגנות הגדולות בתולדותיה. יותר מ-20 אלף בני אדם הפגינו במשך שלושה ימים, כאשר חלקם צובעים אוטובוסים ציבוריים בוורוד או כותבים על שמשותיהם באדום את הספרות "28".
על מנת להיאבק בחוק, קם ארגון סטונוול, שהוא היום אחד הארגונים הגדולים בממלכה המאוחדת, ועוסק בחינוך נגד הומופוביה ותמיכה בבני נוער.
לפני כשנה וחצי שוחח עם mako גאווה אנדי ווסלי, מנהל מחלקת התקשורת של סטונוול. ווסלי הדגיש בדבריו כי מלבד ההתאבדויות, תקנה 28 גרמה לטראומה וצלקות לבני נוער רבים, שהרגישו "לבד במערכה" אל מול הבריונות.
אחד מבני הנוער הללו הם ווסלי עצמו, שיצא מהארון בגיל 14 באמצע שנות התשעים. "בכל מקום אליו הלכתי, היו אומרים לי: 'מתרומם' ו'הומו מסריח', והיו מתנכלים לי, מרביצים לי ועושים לי את החיים קשים. אבל למרות שלשון החוק דיברה על הפצה של חומר, המורים כבר פירשו את זה בצורה כזאת שהם פחדו להתערב. הם לא רצו לצאת עבריינים. בגיל 14, כשאתה מרגיש שאין לך אל מי לפנות, זאת הרגשה איומה".