>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?
כשהיה הילד בארי אובמה בן שש, עברה משפחתו לגור בבירת אינדונזיה, ג'קרטה, בעקבות אחיו החורג האינדונזי. לימים הפך ברק אובמה לנשיא המעצמה הגדולה בעולם. כעת מפרסם הגרדיאן הבריטי מפרסם כי איווי, האומנת שטיפלה באובמה בילדותו, חיה במציאות של פחד ורדיפה ברחובות ג'קרטה, על רקע היותה טרנסג'נדרית.
במשך כל חייה חוותה איווי אלימות על רקע טרנספובי. היא מתארת כיצד חיילים פעם אחת גילחו את כל שערות ראשה, וכיבו סיגריות על ידיה וזרועותיה.
נקודת המפנה בחייה הייתה לפני 27 שנים, כאשר היא מצאה את גופתה של חברה טרנסג'נדרית צפה בתעלה. היא ארזה את כל בגדי הנשים שלה בשתי קופסאות גדולות. את כל כלי האיפור שלה היא השליכה לפח הזבל, ונאלצה שוב להיראות כגבר.
"ידעתי בתוך לבי שאני אישה, אבל לא רציתי למות ככה", היא אומרת. "אז החלטתי לקבל את המצב. ככה חייתי מאז, כאילו אני גבר".
טרנסג'נדרים לא מפורסמים נרדפים באופן תדיר
היחס לטרנסג'נדרים באינדונזיה, המדינה המוסלמית הגדולה בעולם, הוא טוב יחסית למדינות מוסלמיות אחרות. על פי ההערכות, במדינה, שבה חיים כמעט רבע מיליארד בני אדם, חיים כשבעה מיליון טרנסג'נדרים. רבים מטרנסג'נדרים במדינה עובדים בתעשיית הבידור, האופנה ועיצוב השיער, כאשר המפורסמת מכולן היא מנחת הטלוויזיה דורסה גמלאמה.
עם זאת, היחס של החברה לאנשים הפחות מפורסמים הוא קשה הרבה יותר, נגוע בשנאה ולפעמים אף באלימות וסכנהלהירצח, בעיקר מצדם של מוסלמים קנאים. כמו כן, טרנסג'נדריות רבות מידרדרות לזנות, בשל הקושי למצוא עבודה מהוגנת, ומוצאות את עצמן בסכנה של חשיפה והידבקות במחלות מין.
חלק מהטרנסג'נדרים, כמו איווי, מעדיפים לחזור לארון. אחרים מחליטים להילחם, כמו טרנסג'נדרית בת 50 שהגישה בחודש שעבר מועמדות לראשות נציבות זכויות האדם במדינה.
נשרה מהלימודים – הלכה ללמוד בישול
איווי מספרת כי בחרה את שמה, כיוון שחשבה שהוא "נשמע מתוק". אבל, רבים פונים אליה היום בשמה הישן, זה שכתוב לה בתעודת הזהות, זה שהיא כל כך לא מזדהה איתו. היא נזכרת איך בימים יפים יותר הייתה חיה את מי שהיא, מתלבשת כי שהיא רוצה, מתאפרת ומופיעה בתצוגות אופנה.
באותם הימים עבדה כאומנת של אובמה ואחותו מאיה, במשך שנתיים. כיום, אם הארון אליו היא נכנסה אינו מספיק, היא מתגוררת בבית מוזנח בגודל של ארון, בשכונת עוני במזרח ג'קרטה. למחייתה היא עוסקת בניקיון ידני של בגדים.
אביה של איווי נהג להכותה באופן תדיר, כאשר הוא חוזר ואומר כי הוא לא יכול היה לסבול את "בנו" הנשי. "הוא רצה שאתנהג כמו ילד, למרות שמעולם לא הרגשתי את זה בנשמתי", מספרת איווי.
לאחר שעברה התעללויות נפשיות ופיזיות מצד חבריה לספסל הלימודים, נשרה איווי מבית הספר והחלה ללמוד בישול. הבשלנית הצעירה הצליחה להתברג למטבחים של מסעדות ושירותי קייטרינג נחשבים.
"אף פעם לא נתתי לאובמה לראות אותי בבגדי אישה"
וכך, בשנת 1969,באחד מאירועי הקוקטייל בהם עסקה בבישול והגשה, פגשה הנערה את אן דורהם, אמו של הילד בארי, לימים הנשיא ברק אובמה. דורהם כל כך התרשמה מהסטייק והאורז של איווי, שהיא מיד הציעה לה עבודה בביתה. לא לקח זמן עד שאיווי גילתה את החוש האמהי שבה, והפכה לאומנת של הילדים בארי ומאיה.
השכנים מספרים כי נהגו לראות את איווי יוצאת בערבים מבית המשפחה, כשהיא לבושה בבגדי אישה צעקניים, בדרך למופעי דראג. אך איווי עצמה בספק אם אובמה אי פעם ידע שהיא טרנסג'נדרית. "אף פעם לא נתתי לו לראות אותי בבגדי אישה", היא אומרת. אבל הוא כן ראה אותי לפעמים מנסה את האודם של אמו. זה בדרך כלל גרם לו להיקרע מצחוק".
אבל התקופה הקצרה והיפה בחייה של איווי נגמרו בשנת 1971, כשמשפחתו של אובמה עזבה את אינדונזיה, ואובמה עצמו עבר לגור עם סבו וסבתו בהוואי. אחרי ניסיון לא מוצלח לנהל מערכת יחסים, היא החלה לעבוד בזנות.
"ניסיתי למצוא עבודה בניקיון, אבל אף אחד לא רצה להעסיק אותי", אמרה. "הייתי חייבת לקנות אוכל, למצוא איפה לגור".
רק מחכה למות: "אין לי יותר עתיד"
באותם ימים, בהם נשלטה אינדונזיה על ידי גנרל סוהרטו הרודן, נהגו החיילים לחטוף נשים טרנסג'נדריות ונשים שעסקו בזנות, ולהתעלל בהן. באחת הפעמים בשנת 1985, ברחה איווי עם חברות מפני החיילים. אחת החברות קפצה לתוך תעלה מלאה בזבל.
כאשר העניינים נרגעו, חזרו החברות לחפש אותה. "היא הייתה ילדה יפה", אומרת איווי. "חיפשנו אותה כל הלילה. ואז מצאנו אותה. זה היה נוראי, התמונה של הגופה שלה עד היום לא משחררת אותי. הגופה הייתה נפוחה ממכות, והפנים שלה חבוטות לגמרי".
היום מנסה איווי למצוא נחמה בדת, והיא הולכת באופן קבוע למסגד ומתפללת חמש פעמים ביום. לדבריה, היא רק מחכה למות. "אין לי יותר עתיד".
לדבריה, היא כלל לא ידעה שנשיא ארצות הברית, ברק אובמה, היא הילד בארי, בו היא טיפלה במשך שנתיים. זאת עד שאובמה פרסם בתקשורת תמונות שלו ושל משפחתו מאותה תקופה. "לא יכולתי להאמין למראה עיניי", היא אומרת. "כשסיפרתי לחברים, הם לא האמינו לי וחשבו שאני משוגעת. אבל אלה שחיו בשכנות למשפחה אמרו לי: 'מה, לא ידעת?'".
לדבריה של איווי, היא שמחה שאובמה מנסה לסייע לטרנסג'נדרים, ומרגישה סוג של גאווה. "היום אם אנשים מקללים אותה, אני אומרת לעצמי: 'לפחות אני הייתי האומנת של נשיא ארצות הברית'".
>> לחיות את הפנטזיה: טלולה בונט עושה מיכל נגרין