>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?
במטרה לקדם את מעמד חברי הקהילה הגאה בעולם ולבחון דרכים למיגור האלימות והאפליה כלפי לסביות, הומואים, ביסקסואלים וטרנסג'נדרים (להט"ב), התקיים השבוע בפאריז כנס בינלאומי ראשון מסוגו ובו השתתפו מנהיגי ארגוני הלהט"ב באירופה לדיון בסוגיות בוערות ויצירת שיתופי פעולה בין הארגונים במדינות השונות. את ישראל יצגו יו"ר האגודה שי דויטש ומזכיר הוועד המנהל והממונה על קשרי החוץ שרון יגרמן.
הכנס התקיים כחלק ממהלך גלובלי שמטרתו ליצור מסמך מוסכם ומסכם על ארגוני להט"ב בעולם, שיעלה להצבעה במועצת זכויות האדם של האו"ם ביוני הקרוב. יוזמת המהלך הינה דרום אפריקה ובמסגרתו מתקיימים כנסים אזוריים לדון בבעיות המרכזיות של קהילת הלהט"ב, שינוים נדרשים ועוד. הכנס בפאריז היה הכינוס האירופאי אותו הובילו צרפת ופולין, ובמקביל אליו התקיימו השבוע כנסים בברזיל ובנפאל.
מזכ"ל האו"ם במסר חד משמעי: תומכים בקהילה
"ההזמנה לכנס היא המשך ישיר לפעילות הענפה שלנו בתחום קשרי החוץ ומיצובה של האגודה כארגון מוביל בעולם בתחום הייצוג וסנגור קהילתי", מסר דויטש. "פעילות זו הולידה פרויקטים משותפים עם ארגונים באירופה ובארה"ב ומעניקה לנו את הזכות להשפיע על קידום קהילת הלהט"ב בישראל ומחוצה לה".
במסמך שפרסמו הארגונים לקראת הכנס, צוין כי לפי דוח ראשון של האו"ם שפורסם בנובמבר 2011, להט"בים סובלים מדרגות שונות של אלימות בכל העולם – החל מרצח, אונס, עינויים, אפליה במקום העבודה, בחינוך ובשירותי בריאות ועוד.
עוד ציינו מארגני הכנס, כי הודות לארגוני להט"ב ברחבי העולם, מעמדם של חברי הקהילה הלהט"בית השתפר לעין שיעור בשנים האחרונות. בין היתר הודות להצהרה של האו"ם למניעת אפליה בשל זהות מגדרית ונטייה מינית משנת 2008 עליה חתומות 68 מדינות. ב-2011 הצטרפו מדינות נוספות ועל מסמך משותף למניעת אלימות והפרת זכויות אדם על בסיס נטייה מינית וזהות מגדרית חתמו 85 מדינות.
"אנו נרגשים מאוד לקחת חלק בכנס ויצאנו אליו מתוך יראת כבוד למעמד ולחשיבתו. אנו גאים שניתנה לנו ההזדמנות להשפיע ולקדם את הקהילה בארץ ובאירופה", אמר יגרמן. "חיבורנו לארגונים באירופה ובעולם אפשרה לנו ללמוד וללמד ולקדם יחד את קהילותינו". עוד הוסיף יגרמן כי "המדיניות עליה הוחלט באגודה לפני שנתיים לפיה יעבדו יחד עם כלל ארגוני הקהילה בארץ לקידום הקהילה בישראל וחבירה לארגונים מקבילים בעולם היתה נכונה. בכוונתי לעודד חיזוק שלה".
במהלך הכנס התקיימו פאנלים עם שרים ממדינות שונות באירופה ונדונו השינויים הנדרשים באירופה ובמדינות נוספות בעולם. במהלך היום הוצג מסר ממזכ"ל האו"ם בן קי-מון שהביע תמיכה נחרצת בקהילה ובמאבקה, הודיע שהוא והאו"ם עם הקהילה וכי זו העת לבצע את השינוי ההיסטורי ולפעול לשוויון לקהילה.
שיתופי עולה עם ארגונים בעולם
האגודה לקחה חלק בסדנא בנושא אלימות כנגד הקהילה שהתרכזה בנושאי חוקי פשעי שנאה, עבודה מול המשטרה וחינוך. "הצגנו את פעילותנו בארץ ומרכז ניר כץ שהקמנו וכן את המעמד המיוחד אליו הגענו עם המשטרה בה נציגינו יכולים ללוות חברי קהילה בתהליכי הגשת תלונה וחקירה בדיוק כמו המרכז לנפגעות תקיפה מינית" מסר דויטש. "בקשה מרכזית שביקשנו להעביר היא לחייב את המדינות לתעד מקרי להט"בפוביה ואלימות כנגד הקהילה באופן אחיד אשר יאפשר השוואה ובקרה, כמו כן ביקשנו למנוע הדרה של הקהילה מתוכניות לאומיות שונות שהממשלות מבצעות".
שרה בממשלת אירלנד הציגה מחקר שנערך במדינתה בנוגע לאובדנות לפיה הופתעו לגלות כי קבוצת סיכון מובילה היא נוער להט"בי. בעקבות זאת בנו תכנית מיוחדת לטיפול בתופעה אשר מופעלת בימים אלו. "נפגשנו איתה בצדי הכנס ושיתפנו אותה בכך שבישראל קרה אותו התהליך. סיכמנו כי נקבל את המחקר והתכנית שהם גיבשו ונשתף פעולה בפרויקט שלנו למניעת אובדנות", מסר דויטש.
באמצע חודש אפריל יערך הכינוס המסכם באוסלו, בו יוחלטו הנקודות המרכזיות לקראת המעבר לעבודה על ההצעה באו"ם. גם לכנס הזה הוזמנה ישראל. בנוסף לאגודה, נקראה ממשלת ישראל לקחת חלק בנכס.
"האגודה הוציאה מכתב לראש הממשלה ושר החוץ בנימין נתניהו, בבקשה להיענות להזמנה ולשלוח נציג ישראלי תוך המלצה לשלוח אל הכנס את שרת המשפטים ציפי לבני - הן בשל היותה המקבילה הישראלית ליתר נציגי הממשלות שיגיעו והן בשל הכרותה המעמיקה עם קהילת הלהט"ב בישראל. אנו משוכנעים שמדינת ישראל בשל היותה מהמתקדמות בעולם בנושא זכויות להט"ב ובשל הגאווה הגדולה שלה בכך, חייבת לקחת חלק פעיל במאמץ העולמי לקידום זכויות הלהט"ב. אנו מקווים שיתלווה אלינו לכנס באוסלו נציג רשמי של ממשלת ישראל".