הפרשה שמזעזעת את קניה קיבלה תפנית מחרידה: החשוד המרכזי ברצח המעצב, הדוגמן ופעיל הלהט"ב המוכר אדווין צ'ילובה הוא ג'קטון אודהיאמבו, צלם פרילנסר בן 24 ובן זוגו של הנרצח, שהודה במעשה בחקירה. גופתו של הדוגמן נמצאה ביום רביעי בתיבת מתכת, לאחר שזו הושלכה מרכב נוסע במחוז אוסין וישו.
בתחילה, הרצח האכזרי נתפס כפשע שנאה, שכן צ'ילובה היה דמות קווירית מוכרת, אך על פי הפרסום בכלי התקשורת המקומי "קניה פולס", אודהיאמבו הפך חשוד לאחר שהתקשר למנקה של צ'ילובה והודיע לו כי צ'ילובה פינה את דירתו באופן מיידי. הוא נעצר ונשבר בחקירה, וכעת מתבצע מצוד אחרי שני חשודים נוספים, זוג קטינים שככל הנראה סייעו לו, בנוסף לאדם נוסף שיכול לשפוך אור על הפרשה.
View this post on Instagram
הנרצח נראה לאחרונה בערב השנה האזרחית החדשה, כשהוא עושה את דרכו חזרה לביתו עם שלושה גברים נוספים. "שכנים שמעו מהומה וצעקות מביתו שנפסקו אחרי זמן קצר", טען ראש החקירה, והוסיף כי ההערכה היא כי הרצח התבצע בזמן הזה. זמן קצר לאחר מכן שכנים הבחינו ברכב יוצא מהמתחם שבו צ'ילובה התגורר, לאחר ששני גברים העמיסו עליו את התיבה שנמצאה מאוחר יותר.
ועדת זכויות האדם של קניה קראה לרצח של צ'ילובה כזה "שמן הראוי לגנותו" ודחקה במשטרה לנהל חקירות מואצות ולהבטיח שהרוצחים יתפסו ויעמדו לדין. "זה מדאיג שאנחנו ממשיכים להיות עדים להסלמה אלימה המכוונת לקהילה הגאה", נכתב בהצהרת הוועדה. "בכל יום, זכויות האדם של להט"ב מופרות עם מעט השלכות על הפושעים". ארגון זכויות האדם אמנסטי אינטרנשיונל קרא ל"חקירה מהירה" של הרצח. "אין חיי אדם ששווים פחות מחייו של אחר", צייץ הארגון. "לכל אדם יש זכות לכבוד והגנה על פי סעיף 26 לחוקה".
View this post on Instagram
דובר מטעם המשטרה אישר כי בנוסף לאודהיאמבו חשודים שני קטינים נוספים שלכאורה סייעו לו, אך עדיין לא נתפסו. נוסף לכך, הוחרם גם כלי הרכב ממנו לכאורה נזרקה התיבה בה אוחסנה גופתו של הקורבן. לדברי החוקרים, אודהיאמבו סיפר בחקירה הקורבן והוא "חיו ביחד כמו גבר ואישה", וכי הוא רצח את הפעיל החברתי המוכר אחרי שלכאורה בגד בו. כעת חוקרי המשטרה מתרכזים בחיפושים אחרי הצלע השלישית ברומן כדי לאשר את הדברים, כך על פי הדיווח של "קניה פולס".
חברי וחברות הקהילה הגאה בקניה נאלצים להתמודד עם אפליה ודעות קדומות רבות. הומוסקסואליות ויחסי מין חד מיניים אסורים על פי חוק, שנחקק עוד בימי השלטון הקולוניאלי הבריטי, ונושא עמו עונש מאסר של עד 14 שנה. למרות שהחוק נאכף רק לעיתים רחוקות במדינה, משמר זכויות האדם הודיע כי הוא תורם רבות ל"אקלים של אלימות ורדיפה" נגד להט"ב.
הניסיון האחרון לבטל את החוק המפלה נדחה בשנת 2019, אז אמר הנשיא לשעבר אוהורו קניאטה כי זכויות הקהילה הגאה הם "לא עניין גדול" בקניה. הנשיא הקנייתי הנוכחי ויליאם רוטו, שנבחר רק לאחרונה, גם התבטא בתקופה האחרונה בחריפות נגד זכויות הקהילה הגאה.
View this post on Instagram