ביטולו של החוק האוגנדי המטיל מאסר עולם על מעשים הומוסקסואלים העניק לקהילה הלהט"בית באוגנדה סוג של תקווה לחיים נורמלים, או לפחות לחיים. אך בינתיים, לוקח הציבור באוגנדה את החוק לידיים ופועל בעצמו ל"ניקוי" אוגנדה מהומוסקסואליות.
החוק שהתיר את דמם של התושבים הלהט"בים חלחל אל האזרחים והטמיע בתוכם את הסלידה מהלהט"בים במדינה, וההתקפות של קבוצות אזרחים, שהיו חלק בלתי נפרד מהנוף במדינה מאז אישור החוק, לא נעלמו גם לאחר ביטולו החוק על ידי בית המשפט.
שי, צעיר ישראלי שמקדיש את זמנו למעקב אחרי המתרחש באוגנדה ולניסיון לעזור בכל דרך אפשרית, מספר ל-mako גאווה כי הקשר עם הקהילה הלהט"בית באוגנדה הופך להיות קשה יותר מיום ליום. "אני יכול לומר לך באופן מוחלט שאיבדתי כל תקווה לשנות שם משהו, וכנראה גם איבדתי את כל קשריי באוגנדה, בין אם הם נרצחו או ברחו".
תמונות המגיעות בתקופה האחרונה אל שי, מתעדות את הזוועות שממשיכות להתרחש באוגנדה שאחרי ביטול החוק ומוכיחות כי דבר לא השתנה. "קיבלתי בפייסבוק תמונות המציגות תוצאה של פשע שנאה הומופובי. רואים בהן גבר מוכה עד זוב דם וסביבו המון רב. אני נוטה להאמין כי לאותו אדם יש סיכוי גבוה למות, בין אם הרגו אותו אחרי שהתמונות צולמו ובין אם בגלל היעדר טיפול רפואי הולם".
ואכן, חששותיו של שי מתאמתים כשהוא מקבל מייל נוסף מאיש הקשר שלו, פעיל בארגון להט"בי במזרח המדינה, ובו פירוט של המקרה: "ד', מתנדב במחלקה לתיעוד פשעי שנאה בארגון, היה בדרכו לתעד את סיפורן של זוג לסביות שנזרק מהבית. הוא לא ידע שעוקבים אחריו כבר קרוב לשבועיים. קבוצה של אופנועים תקפה אותו והכתה בראשו עם אבנים. הוא שרד לאחר שמתנדב נוסף (בארון) קרא לי. כשהגעתי שכנעתי את הכנופייה שיתנו לי לקחת אותו למשטרה ושם יטפלו בו. במקום זה לקחתי אותו לבית של חבר שהוא רופא".
"חוק העם אינו שווה לחוק המדינה", אומר שי בצער, "הרבה אנשים יותר משמחים לקחת את החוק לידיים ולעשות ככל העולה על רוחם. במיוחד במדינה כמו אוגנדה, בה החוק הוא לא הריבון העיקרי והשוטרים בעצמם ישמחו לפוצץ איזה הומו במכות, בהתאם או בניגוד לחוק. אף איש ציבור לא ייצא בפומבי נגד התקפות שכאלו או גרועות מהן, אף חקירה לא תיפתח במשטרה. מיותר לציין מה יעלה בגורלו של אדם שיעז להתלונן במשטרה. ביטול החוק זה טוב ויפה, אבל בעוד רוב העם חפץ בשימורו ובהחרפתו, הנייר עליו מודפס או לא מודפס החוק לא שווה כלום".
נכון לעדכון האחרון, עדיין לא נמצא רופא שיסכים לטפל בד'. "אנחנו מסתמכים כאן על טוב ליבם של האנשים וממשיכים לבקש מכל החברים שלנו לתרום על מנת לממן את הטיפול בו", כתב הפעיל האוגנדי, "ההיענות נמוכה והרופאים הפסיקו להתייחס אליו מכיון שהם יודעים שהוא לא יוכל לעמוד בתשלום החשבונות".
גאים בחוק, גאים באוגנדה
בסוף השבוע יצאו עשרות להט"בים למצעד גאווה פומבי בו חגגו את ביטול החוק. אל האומץ הרב הדרוש לקיים מצעד שכזה, התלווה חשש גדול שגרם לרוב המשתתפים לצעוד עם מסכות על פניהם.
מסתבר שיש מקום רב לחשש. ממשלת אוגנדה הבהירה מיד עם ביטול החוק על ידי בית המשפט, כי החוק נפסל בשל עניינים פורמליים ולא בשל תוכנו. חברי הממשלה הצהירו על כוונתם להעביר את החוק פעם נוספת, ייתכן שכבר השבוע, והפעם לעשות זאת כמו שצריך על מנת שהחוק יעמוד בכל הכללים הפורמליים ויאושר על ידי בית המשפט.
לא רק חברי הפרלמנט נחושים להעביר את החוק פעם נוספת, גם האזרחים באוגנדה כבר ספגו את הלך הרוח ורואים בחוק הנורא חוק הכרחי להצלת מדינתם. בהפגנות התמיכה שנערכו ברחבי המדינה עם אישור החוק הודו האזרחים לנשיא מוסאבי ולחברי הפרלמנט, כשהם נושאים שלטים עם הסיסמאות: "אנו הילדים מודים לך שהצלת את חיינו", "הומוסקסואליות מכוערת ממש כמו השטן".
האזרחים אף ארגנו "מצעד גאווה" כדי לחגוג את גאוותם בעקבות אישור החוק.