נור סג'את (35), יזמית ביוטי טרנסג'נדרית ובעלת חברת קוסמטיקה מצליחה ממלזיה, נמלטה מהמדינה אחרי שהואשמה בעלבון לדת האסלאם ונאבקת בימים אלו באפשרות שרשויות ההגירה בתאילנד יסגירו אותה בחזרה.
בית המשפט לחוקי השריעה במדינה הרשיע את יזמית הביוטי בינואר האחרון, לאחר שנטען כי זו הגיעה לבושה כאישה לאירוע דתי, תקרית שהיא טוענת שלא התרחשה מעולם. בחודש פברואר הוצא נגדה צו מעצר אחרי שלא הופיעה לשימוע נוסף בעניינה בבית המשפט, אז התברר כי נמלטה מהמדינה. סג'את ברחה לתאילנד מחשש לחייה, אך נעצרה על ידי רשויות ההגירה בתחילת ספטמבר בטענה שנכנסה למדינה בדרך לא חוקית וכעת מתנהל משא ומתן בין המדינות להסגרתה.
אם תוסגר, היא עלולה למצוא עצמה במתקן כליאה לגברים לשלוש שנים, זאת בנוסף לקנס כספי גבוה, אך למאות אלפי העוקבים שלה ברשתות החברתיות סיפרה סג'את כי היא מבוהלת מהאפשרות שמא תוסגר למלזיה, זאת משום שקיבלה מאז הרשעתה אינספור איומים מפורשים על חייה. פעילי זכויות אדם מזהירים כי היא נמצאת תחת סכנה אמיתית ותהיה נתונה להתעללות אם תוסגר. בנוסף, הם הביעו תמיכה בבקשה שלה למקלט מדיני באוסטרליה.
רשויות ההגירה בתאילנד דיווחו כי סג'את שוחררה בערבות, אך זו "תקועה" בתאילנד לאחר שהרשויות במלזיה ביטלו את הדרכון שלה, ובכך מונעות ממנה לצאת מהמדינה. דובר משרד החוץ של תאילנד מסר כי ממשלת תאילנד בוחנת בדקדקנות את המקרה, תחת החוק התאילנדי ועקרונות הומניטריים החלים במדינה. "הרדיפה מתבססת על זהותה המגדרית, לכן אפשר לומר שיש מספיק הוכחות איתן ניתן להגן עליה תחת סטנדרטים בינלאומיים", הסביר סונאי פסוק, חוקר תאילנדי בכיר בארגון זכויות אדם.
בתחילת השבוע שעבר, מנהל אגף החקירות הפליליות במלזיה, עבד חליל חסן, מסר במסיבת עיתונאים כי משרד החוץ והפרקליטות הכללית במדינה עושים ככל האפשר על מנת "להשיב" את סג'את למלזיה, זאת כשהוא מתייחס אליה בשם הלידה שלה. "אנחנו ממליצים לו לחזור בצורה טובה או לשאת בתוצאות", אמר חסן וציין כי נגד סג'את נוספו אישומים נוספים של שיבוש חקירה ואיום על עובד ציבור.
במקביל, קיבלה נציבות האו"ם לפליטים את בקשתה של סג'את להסדרת מעמדה כפליטה ובקשתה למקלט מדיני באוסטרליה נבחנת בימים אלו. הסדרת מעמדה כפליטה מעניקה לה מידת מה של הגנה, אם כי במזליה עצמה אין לכך שום ערך והיא לא יכולה להיעזר במסמכים שניתנו לה על ידי הנציבות בתור תחליף לדרכון שנשלל ממנה.
סיפורה של סג'את מדגיש את מצבה ההולך ומחמיר של קהילת הלהט"ב במלזיה. בחודש יוני האחרון, הציע כוח משימה מיוחד של הממשלה להחיל את החוק האסלאמי גם על משתמשי רשתות חברתיות ש"מעליבים את האסלאם ומקדמים אורח חיים גאה". "הטרנספוביה גרמה לי לרצות לעזוב את הדת", אמרה מוקדם יותר השנה סג'את לעוקבים. "לא עשינו שום דבר רע, אבל אנשים מאשימים אותנו ואומרים שאנחנו עושות דברים רעים".
"צדק לאחיות", ארגון זכויות לאנשים על הקשת הטרנסית במלזיה, דיווח כי מאז מעצרה של יזמית הביוטי חלה עלייה חדה בשנאה ובצעדים הננקטים נגד להט"ב במדינה. על פי "משמר זכויות האדם", חברי וחברות הקהילה הטרנסית במלזיה מתמודדים באופן יומיומי עם מעצרי שווא, תקיפות אלימות ומיניות, אפליה, אבטלה, התעללות ומניעת טיפול רפואי הולם.
עד כה, לא נמסר עדכון בנוגע לבקשתה של סג'את למקלט מדיני באוסטרליה.