בשנים האחרונות הפכה הקהילה הגאה לכלי דיפלומטי באמצעותו מנסות מדינות שונות להציג את עצמן כליברליות ונאורות. גם ישראל הואשמה לא אחת ב"פינק וושינג", תוך הדגשת הפער בין האימוץ והחיבוק התקשורתי של אירועי הקהילה הגאה לבין זכויות הקהילה שמגיעות בסופו של דבר אל ספר החוקים.
אתמול הגיע תורה של סרביה לנסות ולהפגין את חיבתה לזכויות הקהילה הגאה, זאת על ידי קיום מצעד גאווה מאובטח במיוחד בבירה בלגרד, לאחר ארבע שנים בהם נאסר קיומו.
תחת אבטחה כבדה, מלווה בטנקים וכוחות מיוחדים, צעד בסוף השבוע האחרון מצעד הגאווה ברחובות בלגרד בירת סרביה. הצועדים הצליחו להתקדם כמה מאות מטרים ברחובות החסומים של מרכז העיר, אבל רק הודות להגנתם של אלפי שוטרים לפיזור הפגנות, תותחי מים ומסוקים.
עבור סרביה, אחת המדינות השמרניות ביותר באירופה, היה זה מראה נדיר לחזות במצעד בדומה לאלה הנערכים בערים מערביות יותר כמו לונדון וברלין. אם כי בהיקף קטן יותר ועם הרבה יותר ביטחון.
לאחר המצעד שנערך בעיר בשנת 2010, נאסרו אירועי הגאווה בגלל התנגשויות בין המשטרה וקבוצות ימין קיצוניות, שהביאו לפציעתם של יותר ממאה איש. השנה נראתה אלימות מעטה בלבד, למרות איומים שנשמעו על ידי קבוצות לאומניות שונות.
דארקו פנדורביץ', בן 23 מסרייבו, שהגיע כדי להראות סולידריות עם הצועדים, הוסיף שהוא הרגיש "קצת מפוחד" אבל האמין שהכול יהיה בסדר.
ראש עיריית בלגרד, סיניסה מאלי, שהצטרף להפגנה עם דיפלומטים זרים, אמר כי מדובר בהזדמנות להראות שבלגרד היא בירה עולמית בה "כל האזרחים שווים". ראש ממשלת סרביה אלכסנדר ווצ'יץ' הודיע שהוא לא השתתף באירוע בשל התחייבויות קודמות, אך הבהיר כי לא היה הולך גם אם היה פנוי.
לדעת רבים, מה שהביא לקיום המצעד הם לחצים מצד האיחוד האירופי שגרמו לפקידים הסרבים לאפשר את האירוע לאחר איסור של שלוש שנים. עבור המדינה הלהוטה להצטרף לאיחוד האירופי המצעד הוא הזדמנות להציג לראווה את זכויות אדם שלה.
בסיום המצעד נערכה עצרת בה פנו מספר שגרירי מדינות האיחוד אל הצועדים. "זה מסר מאוד חיובי וחזק", אמר ראש משלחת האיחוד האירופי בסרביה, מיכאל דבנפורט, "זה גם מסר חזק לאלה המשתמשים בשפת השנאה".
למרות המצעד, יש עדיין כברת דרך לעבור לפני שחברי קהילת הלהט"ב יוכלו ליהנות מקבלה מלאה בסרביה. בסקר שנערך לפני ארבע שנים הצהירו שני שליש מהנשאלים שהם רואים בהומוסקסואליות מחלה.