>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?
מה שהיה אמור להיות נאום היסטורי ורגע מכונן הסתיים באכזבה: המלכה אליזבת השנייה נשאה הבוקר (ג') את נאומה הראשון מאז השתחררה מבית החולים, ובו התייחסה לצ'רטר למדינות חבר העמים הבריטי עליו חתמה, שנועד למגר תופעות של אפליה הומופובית. אולם, בנאום אותו נשאה נמנעה הוד מלכותה מלדבר מפורשות על הומופוביה או לומר את המילים "הומואים", "לסביות", "טרנסג'נדרים" או "ביסקסואלים", והסתפקה בהבעת התנגדות ל"אפליה על רקע מגדרי".
"במשך השנים ראו בצ'רטרים מסמכים מיוחדים, שעוצבו בזהירות כדי לעמוד במבחן הזמן", אמרה המלכה. "הצ'רטר עליו אחתום היום בשם כולכם מייצג אבן דרך משמעותית, בעוד חבר העמים ממשיך את מסעו לפיתוח והתחדשות.
"כעת יש לנו, בפעם הראשונה, מסמך יחידי, שתופס את ערכי הליבה ושאיפותיו של חבר העמים וכל חבריו. הוא יאיר את דרכם של כל אלה המעורבים בעבודתו של חבר העמים ושל אלה ההולכים בדרכנו".
המלכה חותמת על הצ'רטר המלכותי
המלכה הוסיפה: "אני מקווה שהמילים של הצ'רטר, שנבחרו בקפידה, יפיחו מחדש רוח חיים מאמצים, בהם כבר החלו, לגרום לחבר העמים להתאים ולהיפתח מעט לשנים הבאות. ללא ספק, הוא יכול להתמסר לחכמתו העולמית למען תקוותיהם וחלומותיהם של הדורות הבאים".
"הצ'רטר אינו מסמך הנאבק על זכויות להט"ב – אלא לחישה עמומה"
פיטר טאטצ'ל, מחלוצי תנועת המחאה הגאה בבריטניה, ביקר בחריפות את נאום המלכה. "למרבה הפלא, מאז שהפכה למלכה ב-1952 המילים 'הומו' או 'לסבית' מעולם עלו על דל שפתיה. אפילו כאשר היא מכריזה על תכניות הממשלה לרפורמה למען להט"בים היא לא מציינת את הלהט"ב בנאומיה. כנראה שלהזכיר את חברי קהילת להט"ב זה מתחת לכבודו של בית המלוכה".
העיתונאי והפעיל החברי פטריק סטרדוויק אמר בטור שכתב בגרדיאן כי בעוד הצ'רטר אכן קורא במרומז להיטיב עם זכויות להט"ב במדינות חבר העמים הבריטי, המלכה ממשיכה להתעלם מהקהילה בבוטות.
"הצ'רטר הזה הוא אינו מסמך הנאבק על זכויות להט"ב, אלא לחישה עמומה. בהימנעות מהשימוש במילים 'הומואים' או 'זכויות להט''ב', מי שעומדת בראש חבר העמים שותקת למעשה אל מול המתנגדים לשוויון זכויות! אני לא אחגוג אל מול שתיקה זאת. אני לא אצטרף לאלה המריעים להנהון ההיסטורי לכאורה. להומואים בחבר העמים מגיע יותר".
מצב זכויות הלהט"ב במדינות חבר העמים הוא טעון שיפור. כיום ההומוסקסואליות חוקית ב-41 מתוך 54 מדינות חבר העמים הבריטי, ורק חמש מדינות מכירות בזוגיות בין בני אותו מין: בריטניה, אוסטרליה, קנדה, ניו זילנד ודרום אפריקה.