בית המשפט העליון בארצות הברית צפוי לדון היום (שלישי) בשאלה האם להורים צריכה להיות הזכות להוציא את ילדיהם מהכיתה כאשר נעשה שימוש בספרים עם תכנים להט"ביים. בית המשפט העליון ידון בתיק, העוסק בשבעה ספרים בעלי תוכן גאה לתלמידים צעירים וגם בסוגיות דתיות בתוך מערכת החינוך הציבורית של מדינת מרילנד - מדינה שבה הצביעו ברוב מוחץ לטובת המועמדת הדמוקרטית לנשיאות בבחירות האחרונות, קמלה האריס. 

התיק בוחן האם זכותם של ההורים לחופש דת נפגעת כאשר בתי ספר ציבוריים אינם מאפשרים להם להוציא את ילדיהם מהכיתה בימים שבהם עוסקים בספרים אשר כוללים דמויות ונושאים להט"ביים. בין הספרים ניתן למצוא את "כלבלב גאה" שכתב רובין סטינסון - ספר אלפבית בחריזה המתאר מצעד גאווה, ואת הספר "נולדתי מוכנה, שכתבה ג'ודי פטרסון על בסיס סיפורה האמיתי של ילדה טרנסג'נדרית.

מערכת החינוך של מחוז מונטגומרי - הגדולה ביותר במדינת מרילנד - שילבה את שבעת הספרים הנדונים בתיק בתוכנית הלימודים לשנת 2021-2022, עבור תלמידים מגן חובה ועד כיתה ה' (3-11). עורכי הדין של המחוז הסבירו כי מדובר ב"רשימה מאושרת" הכוללת "קומץ ספרי ילדים שבהם מופיעות דמויות להט"ביות - כחלק מתוכנית הלימודים ללימוד אנגלית - לצד ספרים אחרים הכוללים דמויות הטרוסקסואליות בתפקידים מגדריים מסורתיים".

בית המשפט העליון, ארצות הברית  (צילום: Kayla Bartkowski, gettyimages)
בית המשפט העליון, ארצות הברית | צילום: Kayla Bartkowski, gettyimages

"בדומה לכל ספרי הלימוד האחרים, גם הספרים האלה נועדו לפתח מיומנויות קריאה קריטיות דרך סיפורים מרתקים לגיל המתאים", נכתב בתגובת המחוז. "התהליך שנעשה כאן הוא שקוף, משתף ציבור, ואנו מקבלים משוב מההורים". 

תחילה, ההורים עודכנו מבעוד מועד כאשר נלמדו ספרים כאלה, וניתנה להם האפשרות להוציא את ילדיהם מהשיעור הרלוונטי. אך ההליך בוטל עקב קשיים לוגיסטיים, עלייה בהיעדרויות ובעיקר חשש מהסטיגמה שתדבק בתלמידים שחשים שהסיפורים מייצגים את משפחותיהם. הורים ממספר זרמים דתיים תבעו את מערכת החינוך, בטענה שהספרים מפרים את התיקון הראשון לחוקה - המבטיח חופש דת. לדבריהם, הספרים "מקדמים אידיאולוגיה טרנסג’נדרית חד-צדדית, מעודדים שינוי מגדרי ואף מתרכזים יתר על המידה בהתאהבות רומנטית".

בתביעתם, ההורים לא דורשים להסיר את הספרים, אלא להעניק להם את האפשרות למנוע מילדיהם להיחשף אליהם. על פי מסמכי בית המשפט, שניים מתוך שבעת הספרים כבר הוסרו מתוכנית הלימודים כחלק מתהליך בדיקה מחודש, כולל הספר "כלבלב גאה". 

דגל הגאווה הפרוגרסיבי מונף מול בית המשפט העליון (צילום: Anna Moneymaker/Getty Images, GettyImages)
דגל הגאווה הפרוגרסיבי מונף מול בית המשפט העליון, ארה"ב | צילום: Anna Moneymaker/Getty Images, GettyImages

עד כה, בתי המשפט בדרגים הנמוכים יותר פסו נגד ההורים. השופט ג. סטיבן אג'י, שמונה על ידי הנשיא הרפובליקני ג'ורג' בוש, כתב כי "עצם החשיפה לדעות אחרות אינה מהווה בהכרח כפייה לפעול בניגוד לאמונה הדתית". לעומתו, השופט מרווין קווטלבאום, שמונה על ידי הנשיא טראמפ בכהונתו הקודמת, צידד בהורים: "הם אינם טוענים שהשימוש בספרים אינו חוקתי, ואינם מבקשים לאסור עליהם. הם רק מבקשים לא לחשוף את ילדיהם לתכנים אלו".

בעתירה לבית המשפט העליון בתיק "מחמוד נגד טיילור", טוענת מערכת החינוך כי מדובר באי הבנה של מטרת הספרים. "הספרים אינם עוסקים באופן ישיר במיניות או מגדר - אלא מציגים דמויות להט"ביות כחלק מהעולם הסיפורי. הם אינם ספרי לימוד אלא סיפורים עם דמויות שלהן נקודות מבט שונות, כפי שגם שלגיה, סינדרלה ופיטר פן מציגים דמויות ומשפחות מסוגים שונים".