מנכ"ל עיריית הרצליה, עו"ד אהוד לזר, הכריז אמש במהלך כנס "להט"ב בקרב" שהתקיים אמש (רביעי) בסינמטק בהרצליה, כי העירייה החליטה על הקמת הבית הגאה הראשון של העיר, שיתן מענה לצרכי התושבים והעובדים בעיר, חברי וחברות הקהילה הגאה.
הכנס, שנערך ביוזמת עיריית הרצליה עם ארגוני הקהילה הגאה ושודר ב-mako, הוקדש לזכרו של רס"ן שגיא גולן ז"ל אשר נפל בקרב על קיבוץ בארי ביומה הראשון של המלחמה, והמשתתפים עסקו בפער בין שותפות בחובות לבין אפליה בזכויות של חברי הקהילה הגאה בישראל.
"המרכז הגאה של הרצליה יהיה בית לקהילה הגאה בעיר ובסביבה, והוא יעניק שירותים וסיוע אשר מותאמים לצרכים הייחודיים של חברות וחברי הקהילה, יקדם יוזמות חברתיות ויהווה בית תרבותי וחינוכי במטרה לקדם ערכים של סובלנות, שוויון, מאבק בגזענות ובאפליה", אמר עו"ד לזר בתחילת הכנס. "הבית הגאה יהיה מרחב בטוח לחברות וחברי הקהילה, ויחד ניצור אירועים חברתיים, הרצאות העשרה וחוגים, ייעוץ במגוון תחומים רלוונטיים כמו בריאות, אימוץ, הורות, נוער גאה, גיל שלישי ועוד".
מנכ"ל העירייה עו"ד לזר אמר כי הבית הגאה החדש שיוקם יהיה באזור התעסוקה בעיר, מתוך כוונה לחשוף את התכנים של הבית הגאה לא רק לתושבי העיר, אלא גם לחברות עסקיות ולעובדים הפועלים באזור. "בכך נטמיע את ערכי הסובלנות וקבלת האחר גם לאוכלוסיית העובדים בעיר ולמבקרים בה", אמר.
בתחילת הכנס עלה לבמה עומר אוחנה, ארוסו של גולן ז"ל, ונשא בדמעות נאום מרגש על רוח ההתנדבות של בן זוגו המנוח, ועל התחושות הקשות של אפליה לאחר מותו. "לא הייתי מוכן לקבל את זה, לא הייתי מוכן לקבל את זה שבטפסים אין מקום לחתימה שלי כי אני גבר, שכשאני מקבל חוברת כתוב עליה 'מידע לאלמנה', וכשרצו שאחתום אמרתי - אני לא חותם", אמר. "כשעבר החוק שמכיר בבני זוג של חיילים להט"בים בתור אלמנים ואלמנות חשבתי שאני ארגיש משהו. הכירו בנו - אבל רק במוות שלנו. בחיים אנחנו עדיין לא שווים. וזו סיטואציה הזויה בפני עצמה. שווים במוות ולא בחיים".
"אלפי חיילות וחיילים מהקהילה הגאה עלו על מדים עם פרוץ המלחמה וגם עכשיו מסכנים את חייהם בהגנה על המדינה", אמר במהלך הכנס רן שלהבי, מנכ"ל האגודה למען הלהט"ב. "לצד ההתגייסות הצבאית, הקהילה הגאה מגוייסת גם למאמץ האזרחי - בחמ"לים, בהסברה, בפעילות החברתית והקהילתית. אנחנו שווים בנטל, שוות באחריות, שווים בסכנת החיים - אבל לא שווים ושוות בזכויות. זכויות המגיעות לכל אחד ואחת מאיתנו בלי קשר לשאלה אם אנחנו משרתים או לא, אלא קודם כל ולפני הכל כבני אדם ואזרחים במדינה שלנו. זו החובה של הכנסת והממשלה לדאוג שכל אזרח ואזרחית במדינה יהיו שווים ושוות בפני החוק. להמשיך את המורשת של שגיא לשוויון זכויות לקהילה הגאה בכל תחומי החיים. נעשה הכל כדי שאחרי המלחמה יגיע זמן השוויון - בנישואין, בהורות, ולפני הכל בחיים בביטחון ללא אפליה, הסתה ואלימות. זו הצוואה של שגיא, זו התקווה שלנו ואנחנו מחוייבים לממש אותה עבור כל חבר וחברת קהילה בישראל".