במציאות הנוכחית של שוק הדיור בישראל, אדיר בן-טובים ובן זוגו לא חשבו שזה יהיה כל כך פשוט עבורם למצוא דירה במרכז הארץ, אבל באותה נשימה, הם מעולם לא תיארו לעצמם שיסרבו להשכיר להם אחת רק בגלל שהם זוג גייז.
השניים, שנישאו לפני חצי שנה וגרים בחולון, החליטו לפני כחודש לעבור דירה, זאת משום שאדיר, מנהל ומנחה סדנאות ב"מכאן - סדנאות הסברה ישראלית", ביקש להתגורר קרוב יותר למקום עבודתו. בני הזוג ראו לא מעט דירות מאז, עד שאתמול (שני) הם חשבו שמצאו את הדירה המושלמת עבורם בשכונת נחלת יצחק בתל אביב.
"הגענו לדירה דרך יד 2. בעלה של בעלת הדירה שאל אותנו אם אנחנו שותפים", סיפר אדיר בשיחה עם mako. "סיפרנו לו שאנחנו זוג, עוד לפני שנפגשנו, וקבענו להגיע לראות את הדירה. הוא הגיע עם הבת שלו והיינו שם שעה וחצי. הוא היה הכי סחבק, דיבר על הדיירים הקודמים וסיפר לנו סיפורים מאוד אישיים. הוא אפילו התייחס לזה שאנחנו עוברים מחולון לנחלת יצחק ואמר 'פה האוכלוסייה על רמה', במעין לגלוג על חולון".
בסיומה של הפגישה הממושכת, הביעו בני הזוג רצון כן ואמיתי לחתום על חוזה. הם הסכימו למחיר השכירות ולכל הביטחונות שדרש בעלה של בעלת הדירה, שמצידו הודיע כי ישלח ביום שלמחרת הסכם עליו שני הצדדים יחתמו. "חזרנו הביתה ושמחנו כל כך שהדבר הזה מאחורינו", סיפר אדיר. "בדקנו הרבה דירות בכל אזור המרכז. היו שתי דירות שרצינו אבל אמרו לנו לא, בלי להסביר למה. יכול להיות כי הסיבות היו ענייניות ויכול להיות שלא, אבל זה לא היה גלוי".
אלא שאז, זמן קצר לאחר הסיכום בין הצדדים, התקשר אליהם בעלה של בעלת הדירה והודיע להם כי העסקה מבוטלת. הסיבה? נטייתם המינית. "הוא התקשר וסיפר שאשתו לא מעוניינת להשכיר את הדירה לזוג גייז, בגלל שיש לא מעט דתיים בבניין וזה יכול לעשות בלאגן מול השכנים", סיפר אדיר. "הוא גם אמר שזאת דירה של חמותו וההחלטה לא בידיו".
איך הגבתם?
"ניסיתי להסביר שאני בעצמי מגיע מבית דתי, שלמדתי בישיבה, שאני הולך לפעמים לבית כנסת ומאוד מחובר ליהדות. אפילו גרתי בלוד במתחם הגרעין התורני ותמיד היה כבוד הדדי ביני לבין השכנים שלי. הצעתי לו לשבת לחברותא פעם. ניסינו בכל דרך אפשרית להגיע להסכמה, ביקשנו שידבר שוב עם אשתו אבל היא לא הייתה מוכנה לשמוע אותנו. ביקשנו גם לדבר איתה אישית, אבל הוא אמר שאין צורך".
זו בטח תחושה נוראית.
"זה הרגיש כאילו מישהו דוקר אותנו מבפנים. במהלך הפגישה שלנו אמרנו שנכין עוגיות לשכנים, הראנו לו תמונות של מאפים שבן הזוג שלי מכין והוא מאוד התלהב. הוא זלזל בחולון, אבל מעולם לא הייתה לנו בעיה כזאת עם אף אחד שם, לא עם בעלי דירות ולא עם שכנים. זה עצוב מאוד שדווקא באזורים 'על רמה', כמו שהוא אמר, מתנהגים בצורה הזאת, לא מוכנים להשכיר לנו בגלל שאנחנו גייז. זה כואב ומתסכל נורא".
מתוך יאוש, פנה אדיר לרשתות החברתיות וכתב לחבריו: "מתוסכלים ועצובים הסתכלנו אחד על השני. שפוסלים אותך על הזהות שלך, זה מרגיש כאילו דוקרים אותך בבטן. חשכו עיניי. לא זוכר מתי הרגשתי כל כך רע. אני לא מעוניין לתבוע, אבל זה ממש מעליב, אפילו די משפיל. הדרך לשוויון עוד רחוקה מלהסתיים".
יחד עם זאת, אדיר מבקש להדגיש שהסיפור של בן זוגו ושלו לא נוגע רק להומופוביה או לקהילה הגאה. "מאז שפרסמתי את הפוסט פנו אלי לא מעט אמהות חד הוריות, ערבים, אתיופים ועוד הרבה אנשים שסירבו להשכיר להם דירה רק בגלל מי שהם", סיפר. "זה לא קורה רק להומואים ויש אוכלוסיות הסובלות מאפליה כזאת יותר מאשר גייז. חשוב להדהד את הסיפור הזה לא רק בשביל הקהילה הגאה, אלא בשביל החברה הישראלית כולה. כולנו צריכים להיות יותר רגישים לדבר הזה".
אתם עדיין ממשיכים לחפש דירה?
"כן, ולמען האמת שמחר קבענו ללכת לראות דירה אחרת, שבמקרה נמצאת בדיוק באותו בניין".
אין מקריות בחיים. אתם לא חוששים להיתקל באותה אפליה?
"סיפרנו לבעל הדירה על מה שקרה והוא ענה שזה ממש לא מעניין אותו. כל מה שחשוב לו זה שנהיה דיירים טובים וניתן לו את הביטחונות שהוא דורש, והוא צודק, כי זה באמת כל מה שחשוב. אם בסופו של דבר נחליט להיכנס לדירה הזאת, נחלק עוגיות לשכנים כמו שרצינו. זה יהיה ניצחון קטן עבורנו, הוכחה לכך שלפעמים הדעות הקדומות שלנו לא באמת קיימות והן נמצאות רק בדמיון שלנו. מעל הכל, אנחנו רק רוצים לשכור דירה, אבל אם נצליח להוכיח שדברים טובים צומחים דווקא במקומות מהם חששנו מכל, זאת תהיה אמירה חשובה מאוד".
"זה רכוש שלה, היא לא חייבת להסכים"
במדינות רבות בעולם, כמו בריטניה, ארצות הברית, גרמניה וקנדה, קיימת הסדרה חוקית וחל איסור על הפליה בהשכרת דירה על רקע נטייה מינית, או כל רקע אישי אחר שאינו רלוונטי ליכולתו של הפונה לשלם שכר דירה.
"במדינת ישראל, נכון לשנת 2022, אין מערך חקיקה המונע אפליה על רקע נטייה מינית בהשכרת נכס פרטי", הסבירו עו"ד עדן נבו ועו"ד יפתח תייר, מנהלי המחלקה המשפטית של האגודה למען הלהט"ב. "לאור זכות הקניין, נמנע המחוקק הישראלי מהסדרת בעיה זו, לפיה בעלי דירות נמנעים מהשכרת הנכסים לקבוצות מיעוט, עקב דעות קדומות או שיקולים שאינם רלוונטים לעצם השכרת הדירה. על פי הדין הקיים, רשאי בעלים של דירה שלא להשכיר אותה לזוג חד-מיני, ואין מענה ישיר לכך בחוק ספציפי. זאת ועוד, ניסיונות שונים לחוקק חוק שיאסור על אפליה שכזאת לא צלחו לאורך השנים".
כשיצרנו קשר עם איש הקשר, הוא הודה בפנינו כי הסירוב להשכיר את הנכס אכן היה נעוץ בנטייה המינית של בני הזוג, אך גלגל את האשמה על אשתו, בעלת הנכס. "נכון. לי אין בעיה עם אף מגדר, מבחינתי הכל סבבה וכל אחד יכול לחיות את חייו איך שהוא רוצה", אמר לנו בשיחה טלפונית. "אבל אשתי, הנכס היה שלה ההורים שלה. זה מגזר דתי והיא לא רוצה שיכעסו עליה. זאת לא דירה שלי, זאת דירה של אשתי".
אז הטענה של בני הזוג נכונה - סירבתם להשכיר להם את הנכס בגלל שהם זוג גייז.
"אני לא מבין למה ההתעקשות הזאת. זה רכוש שלה, היא לא חייבת להסכים".
"המקרה הקשה הזה הוא בדיוק הסיבה שבגינה חשוב לקדם הצעת החוק לאיסור הפליה בדיור", מסרה ל-mako הילה פאר, יו"ר האגודה למען הלהט"ב. "הלהט"בופוביה קיימת בכל יום ושעה, והאפליה הזו היא אפליה שאין דרך להתמודד איתה במישור המשפטי. בעשרות מדינות מתקדמות בעולם יש הסדרים מפורטים שמגדירים במדויק מתי סירוב למכור או להשכיר נכס לאדם מסוים נחשב לאפליה אסורה אליה יתלוו בסנקציות, בעוד בישראל שוק הדיור נותר פרוץ לחלוטין לאפליה, בין היתר גם על רקע נטייה מינית וזהות מגדרית. אני מבקשת מכל מי שחווה מקרה כזה או אחר על רקע להט"בופובי לפנות אלינו ולא להישאר עם זה לבד".
לדיווח על כל מקרה להט"בופובי למרכז הדיווח של האגודה למען הלהט"ב על שם ניר כץ ז"ל