פליטה טרנסג'נדרית מסוריה שהייתה אמורה להתיישב בקנדה תקועה בשדה התעופה באיסטנבול כבר שבעה חודשים, זאת לאחר שמעמדה נשלל ממנה במפתיע ודיפלומט קנדי האשים אותה כי עברה התאמה מגדרית רק כדי לקבל מקלט במדינה.
הפליטה, ארווה (ניקול) אלמסרוואי, קיבלה מעמד של פליטה מקנדה בעקבות פנייה מסוכנות הפליטים של האו"ם. אבל להפתעתה, בעוד היא נמצאת בדרכה לקנדה מסעודיה דרך איסטנבול, היא נתקעה בשדה התעופה בטורקיה לאחר שגילתה כי הכניסה לקנדה וארצות הברית נאסרה עליה ומעמדה נשלל.
אלמסרוואי נמלטה ממלחמת האזרחים בסוריה ומצאה מקלט זמני בסעודיה, שם חיה יותר מעשור. עם זאת, היא הייתה חסרת מעמד חוקי, מה שמנע ממנה את היכולת לעבוד על פי חוק. לאחר שאושרה בקשת המקלט שלה בקנדה היא התמלאה בתקווה לחיים טובים יותר, אך כשהגיעה לטורקיה היא גילתה שאין באפשרותה לעלות לטיסה.
הרשויות בארה"ב מנעו ממנה לעלות על הטיסה מאיסטנבול לטורונטו, זאת משום שהיא נכללה ברשימת האנשים שנאסר עליהם לטוס למדינה, ובעקבות כך קציני הגירה קנדיים ביטלו את מעמדה בזמן שהייתה בדרכה לאיסטנבול. "זה מזעזע לחלוטין. ממשלת קנדה הסירה אותה ממקום שבו היא הייתה בטוחה יחסית במשך יותר מעשור עם הבטחה לעתיד טוב בקנדה, ואז הם נטשו אותה באמצע הטיסה", אמרה עורכת הדין של אלמסרוואי, ארין סימפסון.
במכתב הרשמי מטעם ממשלת קנדה, שבו מוסבר מדוע נשלל מעמדה כפליטה, לא מופיעות האשמות ספציפיות כלפיה אך נטען כי בעניינה יש מידע רב "לא ידוע". "הדבר הופך את הסיכון לביטחון הציבור הקנדי לגדול מדי, ויש לכך משקל רב אל מול המצב הפגיע שלך", נכתב בהחלטה. בעזרת עורכת דינה היא הגישה ערעור על החלטת ממשלת קנדה ומאשימה את פקידי ההגירה הקנדיים באפליה על רקע זהותה המגדרית, אך לא ברור מתי ידון בית המשפט הפדרלי בקנדה בעניינה.
אלמסרוואי אמרה לכלי התקשורת שהיא לא יודעת מדוע שמה נכלל ברשימה השחורה של ארצות הברית, המכילה דמויות של "מחבלים או חשודים בפעילות טרור". אלמסרוואי לא עוכבה ולא נעצרה, אך סיפרה כי היא מרגישה כלואה בשדה התעופה, שכן היא מסתמכת על המאבטחים לכל הצרכים הבסיסיים שלה ותנועתה מוגבלת לאזור שדה התעופה והמלון. הדבר גרם לדבריה להידרדרות במצבה הנפשי, והיא סיפרה לפסיכיאטר שמלווה אותה כי ניסתה לשים קץ לחייה פעמיים בחודשים האחרונים.
גורמים רשמיים בקנדה מסרו לה כי החל מה-2 באוקטובר היא לא תקבל יותר מזון ואפשרות ללון במלון שדה התעופה. במצב שכזה היא עלולה להישלח בחזרה לסוריה או להיכנס למרכז מעצר של מהגרים סורים בטורקיה, אך סימפסון מזהירה כי אף שתי האופציות מסוכנות עבורה ומבקשת צו שיאפשר לה להישאר בשדה התעופה עד שבית המשפט הפדרלי בקנדה ידון בתיק.
סימפסון, עורכת דין לענייני הגירה למעלה מעשור, סיפרה כי מעולם לא נתקלה במצב שבו נשלל מעמדו החוקי של פליט בזמן שהוא בדרכו ליעד. היא הוסיפה כי ממשלת קנדה לא סיפקה ראיות או הוכחות לכך שבדקה אם שמה של אלמסרוואי אכן נמצא ברשימה האמריקאית ואם הכוונה היא אכן אליה, שכן שמה של הפליטה נפוץ מאוד. "ארווה הוא שם מאוד נפוץ ורבים מבני משפחת אלמסרוואי חולקים את אותו השם. ארווה התנצרה בתור נערה ומנוכרת ממשפחתה".
בכתב התביעה שלה, אלמסרוואי מאשימה פקידים קנדיים באפליה על רקע זהותה המגדרית. בחודש אפריל, חודשיים לאחר שהגיעה לראשונה לשדה התעופה באיסטנבול, היא שוחחה עם דיפלומט קנדי היושב באיחוד האמירויות, ולטענתה הוא היה עוין ותוקפני והאשים אותה ששינתה את מינה רק כדי לקבל מעמד של פליטה."עשית מה שעשית לגופך כדי להיכנס לקנדה", הוא אמר לטענתה של אלמסרוואי.
דובר מטעם "הגירה, פליטים ואזרחות קנדה" הגן על המוניטין של המשרד ומסר ל"טורונטו סטאר" כי "לקנדה יש היסטוריה גאה של הגנה ויישוב מחדש של מי שהכי זקוק לכך, כולל פליטים להט"ב ובני משפחותיהם". "החלטות לגבי מעמד פליט מתקבלות על ידי קציני הגירה מאומנים ביותר ויכולים להתבטל עקב גורמים רבים", הוא הוסיף.