התאחדות האתלטיקה הבין-לאומית אישרה נהלים חדשים שנועדו להגן על ספורטאיות אך מעוררים מחלוקת, שכן מטרתם היא לוודא את זהותן הביולוגית של המשתתפות. בין היתר כוללים הנהלים החדשים בדיקות מטוש ללחי כדי לקבוע באופן חד-משמעי אם הספורטאית הנבדקת היא אישה ביולוגית.
נשיא ההתאחדות, סבסטיאן קו, אמר כי ההחלטה שקיבלה מועצת האתלטיקה הבין-לאומית היא הוכחה נוספת לכך שהארגון בראשותו "יגן בנחישות" על קטגוריית הנשים. הנהלים החדשים מגיעים בעקבות לחץ גובר מצידו של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ.
עד כה לא נקבע מועד רשמי לתחילת הבדיקות המדוברות, אך על פי דיווח של סוכנות הידיעות הבריטית יש כוונה להכניסן לתוקף לקראת אליפות העולם באתלטיקה, אשר תיערך בטוקיו בספטמבר. "חשוב לבצע את זה כדי לשמר את כל מה שדיברנו עליו, ובמיוחד לאחרונה - לא רק לדבר על שלמות ספורט הנשים, אלא גם להבטיח אותה בפועל", אמר קו במסיבת עיתונאים שערך אמש (שלישי). "אנחנו רואים במהלך הזה דרך משמעותית לשמר את האמון ולהתמקד בשלמות התחרות".
עם זה, החלטת ההתאחדות זכתה לתגובות מעורבות. שרון דייוויס, שחיינית אולימפית בריטית לשעבר ואחת הדוברות הבולטות נגד שילוב טרנסג'נדריות בספורט נשים הביעה תמיכה במהלך וקראה להעניק מדליות לנשים שלטענתה הן "נגזלו מהן באופן לא הוגן". "מעכשיו אין יותר רמאות על מסלול הריצה - גברים אל יתחרו יותר בקטגוריה של נשים. הייתי שמחה מאוד לראות חלוקה מחדש של המדליות לנשים שנפגעו", היא כתבה בפוסט ברשת החברתית X.
World Athletics has announced that it will introduce mandatory sex testing for athletes who seek to compete in women's track and field at the elite level.
— REDUXX (@ReduxxMag) March 25, 2025
"[We're] not just talking about the integrity of female sport, but guaranteeing it." pic.twitter.com/OZw54Tpk6z
הנוהל החדש מגיע בעקבות לחץ עקבי של הנשיא טראמפ ולאחר הצו הנשיאותי שעליו חתם בתחילת כהונתו, האוס על נשים טרנסג'נדריות להתחרות בספורט נשים. בנוסף, משרד החינוך של ארצות הברית, בראשותה של לינדה מקמהן, קרא לאיגודי הספורט למחוק זכיות ושיאים של נשים טרנסג'נדריות. מוקדם יותר השנה, קבוצת כדורעף נשים בקולג' בארה"ב ויתרה על משחקים מול אוניברסיטת סן חוזה בשל נוכחותה של בלייר פלמינג, שחקנית טרנסית.
התאחדות האתלטיקה הבין-לאומית ביצעה השנה התייעצויות בנוגע לבדיקות המטוש המדוברות, ורו אמר כי "הרוב המוחלט תומך במהלך, כל עוד הבדיקות לא יהיו פולשניות מדי". הבדיקות נועדו לאתר את הגן SRY, שנמצא לרוב על כרומוזום Y ומשחק תפקיד מרכזי בהתפתחות מאפיינים זכריים.
הארגון ציין כי מחקרים חדשים מצביעים על כך כי הפחתת טסטוסטרון אצל ספורטאיות טרנסג'נדריות או ספורטאיות בעלות התפתחות מינית שונה (DSD) אינה מעלימה לחלוטין את היתרון הביולוגי הגברי בספורט. עוד נאמר כי ההבדל בביצועים האתלטיים בין המינים קיים עוד לפני גיל ההתבגרות - בין 3% ל-5% בענפי הריצה, ואפילו יותר בענפי הזריקה והקפיצה.
המהלך אושר שבוע בלבד לאחר שקו ניסה להתמודד על נשיאות הוועד האולימפי הבינלאומי, עם מצע שכלל "הגנה על קטגוריית הנשים בספורט". קו זכה רק בשמונה קולות מתוך 97, בעוד ששרת הספורט של זימבבואה, קריסטי קובנטרי, זכתה ברוב בסבב ההצבעה הראשון. קו הבהיר כי ארגונו ימשיך לעמוד נגד אתגרים משפטיים שונים: "אנחנו נחושים להגן על קטגוריית הנשים, ונעשה כל מה שצריך כדי שזה יקרה".
תגובות