בהצהרת שיצאה לאור מטעם הוותיקן אתמול (שני), הביע האפיפיור פרנציסקוס את דחייתו מניתוחים להתאמה מגדרית, פונדקאות והפלות. ההצהרה בת 20 העמודים, Infinite Dignity, שהייתה בעבודה כחמש שנים, מתארת נושאים מורכבים כמו עונשי מוות, מלחמה, המתות חסד, הפלות, תקיפות מיניות, ניצול מיני וסחר בנשים ועוד. בין היתר, נכתב בה כי "כל התערבות בשינוי מין, כחוק, מסכנת את הכבוד שהאדם קיבל מרגע ההתעברות".
ההצהרה, שאושרה לפרסום ב-25 במרץ על ידי האפיפיור, סוחבת עמה טון אנטי-להט"בי חריף. בהתייחס לענייני תיאוריה מגדרית, הוא מסביר כי מדובר בעניין "מסוכן מאוד, מכיוון שהוא מבטל את השונויות בניסיון להפוך את כולם לשווים". עוד נכתב בהצהרה כי יש להימנע מניתוחים להתאמה מגדרית כי הגוף "משרת בתור ישות חיה, שדרכה הנפש מביעה את עצמה".
"עוד אספקט בולט של התיאוריה המגדרית", כפי שצוין, "היא הניסיון להתכחש להבדל הכי גדול שקיים בין יצורים חיים: שוני מיני", הבדל שבהתאם להצהרה הוא "הדבר הכי יפה ועוצמתי שיש". בנוסף נכתב מטעם הוותיקן כי ניתוחים להתאמה מגדרית הם סוג של "קולוניזציה אידיאולוגית", מונח שנעשה בו בעבר שימוש במוסד הדתי, וכי האפיפיור מביע התנגדות לכל ניסיון לעוות את השונויות בין גברים לנשים.
גם באשר לפונדקאות כאמור מביעה ההצהרה את התנגדות הכנסייה: "דרך זה הילד היקר מפז הופך להיות לא יותר מחפץ". זאת ועוד, העיסוק בפונדקאות, ככתוב, "מחלל" את כבוד החיים של הילד והאישה, ש"הופכת לאמצעי כפוף בשביל רווח שרירותי או למען רצונותיהם של אחרים. פונדקאות, צוין, "מחללת את כבודה של האישה, בין אם היא נכפית לכך או שהיא בוחרת להירתם לכך מרצונה החופשי".
למרות הגישה האנטי להט"בית שעולה מהדברים, בעבר היה נראה שהאפיפיור דווקא אוחז בערכים פרוגרסיביים בכל הנוגע ללהט"ב. הוא ציין בעבר כי חברי הקהילה הטרנסית יכולים לעבור טבילה ולשמש כסנדקים, וכי נישואים חד-מיניים יכולים לקבל את ברכת הכנסייה הקתולית. בנוסף, הוא הזמין חבורה של נשים טרנסיות לוותיקן לארוחת כדורי בשר וטירמיסו בשנה שעברה.
מה שלא מפתיע זה שהכנסייה הקתולית לא תומכת נלהבת בכל הנוגע להפלות, וההצהרה החדשה מטעם הוותיקן גם לא השאירה מקום לספק: "ההגנה על חיים שטרם נולדו, קשורה קשר הדוק להגנה על החיים של כל בן אנוש אחר". הפלות, לפי מה שההצהרה מתארת, הן "פגיעה כנגד החיים עצמם" (הדברים בהצהרה מיקמו את עניין ההפלות לצד פשעים כמו הרג ורצח עם, למשל). עוד נמסר בנושא כי "קבלת ההפלות בעין הציבורית, בהתנהגות, ואפילו בחוק עצמו, היא סימן של משבר מסוכן של החוש המוסרי, שהופך להיות פחות ופחות בעל יכולת להבדיל בין טוב לרע, אפילו כשהזכות הבסיסית לחיים עומדת על הכף".