אתמול נודע כי מאיה חדד, צעירה טרנסג'נדרית בת 26, נפטרה בטרם עת. חדד הפכה ב-2018 לאחת ממובילות מחאת הקהילה הגאה, לאחר שהותקפה ונדקרה בדירתה בפלורנטין, ועלתה לנאום במחאת הקהילה הטרנסית, "נלחמות על החיים". בנוסף, היא ייצגה את ישראל בתחרות מיס טרנס העולמית בשנת 2018 בברצלונה, וריגשה את הקהל כשסיפרה: "לפני שלושה חודשים הותקפתי בסכין על ידי פסיכופת".

חדד גדלה בטייבה, ולדבריה, כבר מגיל קטן ידעה שהיא כלואה בגוף של ילד. בכתבה שנעשתה עליה בכאן חדשות בדצמבר 2018 היא סיפרה כי בגיל ההתבגרות "היו כולאים אותה בתוך חדר, לפעמים חודש-חודשיים הייתי כלואה והיו מכניסים לי אוכל. המשפחה אמרה לי שזה מחלה נפשית, משהו שאסור מבחינת הדת". בתקופה האחרונה למדה סיעוד בקורס בטייבה. 

חברתה לקהילה ליעוז לוי, סיפרה: "תמיד ידעתי מי היא, אבל הכרתי אותה הרבה יותר טוב בעצם אחרי מקרה הדקירה, שקרה ביולי 2018. מאיה עשתה את המעבר המגדרי בגיל 15, ומאז היא בעצם נזרקה מהבית שלה. המשפחה שלה התנכרה אליה, עד הסוף. היא הגיעה לתל אביב, ומצאה את השבט שלה, אבל הייתה במצוקה גדולה. בעצם כל הסיפור שלה מסתכם בזה שהמשפחה לא רצתה קשר ורדפה אותה".

הלוויה של חדד צפויה להתקיים באחריות המרכז הגאה ולהיות אירוע פרטי של הקהילה הטרנסית. "המשפחה לא הסכימה לנתיחה ולא רצתה אחריות על הסדרי הקבורה", אומרת לוי. "חשוב לי להבהיר מכל העניין, שכאשר אין תמיכה של המשפחה, כשהמשפחה מתנכרת, רודפת, לא מכירה בילד שלה - זה מה שמביא בן אדם למצבים נפשיים מאוד קשים. כולנו צריכים ללמוד שילד לא בא עם פתק החלפה, אי אפשר להזדכות עליו, ואנשים צריכים לקחת אחריות על הילדים שלהם. אם משפחות יתמכו בילדים שלהם, אותם צאצאים יכולים לחיות חיים מלאים ויפים וטובים".

מאיה חדד (צילום: KateRiep_Godbye)
צילום: KateRiep_Godbye

רבים ספדו לחדד ברשתות החברתיות עם היוודע דבר מותה. מאשה מדליין הווגרד, מיס דנמרק הטרנסית לשנת 2018, כתבה בפייסבוק: "אני שבורת לב לשמוע את החדשות. מיס ישראל הקטנה, מאיה חדד, הלכה לעולמה לפני מספר ימים. היו לה חיים קשים ומאבקים רבים. אני אזכור אותך לתמיד אחות קטנה ולנצח תהיי חברתי". הווגרד סיפרה ל-mako: "כל כך נדיר לפגוש מלאך בכדור הארץ הזה, אני פגשתי את המלאך שלי בשנת 2018 ושמו היה מאיה. אנחנו בתור טרנסג'נדרים לא בוחרים מי המשפחה שלנו כשאנחנו נולדים, אלא אנחנו יוצרים אחת כזו כשאנחנו מתבגרים. היא עברה כל כך הרבה בחייה, הותקפה על ידי אנשים שלא מקבלים טרנסנג'נדרים או כאלה שאוהבים טרנסג'נדריות צעירות".  

עופר נוימן מנכל איגי, ארגון הנוער הגאה מסר ל-mako: "זכינו לשמוע את מאיה אומרת דברים נוקבים ומעוררי השראה בשנה שעברה, כשהובילה את המחאה נגד האלימות הקשה כלפי הקהילה הטרנסית בישראל. מאיה עלתה על הבמה עם כל הכאב ועם כל האמת. והדברים שלה מהדהדים היום חזק וברור. אנחנו צריכים לשמור ולקיים את מה שמאיה דרשה בדבריה ובחייה, קריאה לשוויון ולביטחון עבור כל אזרחי ואזרחי ישראל"

רעות נגר, אקטיביסטית לזכויות נשים ולהט"ב, שותפה מייסדת ב-wdg, אמרה ל-mako: "סליחה מאיה, על המחירים ששילמת. אלה ימים עצובים בהם אנחנו כקהילה לא מצליחות למלא את תפקידנו ולדאוג לכל החברות והחברים שלנו. הקהילה הטרנסית היא הקהילה שהכי זקוקה למשאבים ולסולידריות. הכי סובלת מקשיי השתלבות בחברה ומאלימות. בזכות הקהילה הטרנסית הבנתי שאני על הרצף הא-בינארי. דרוש הרבה מאד אומץ בחברה שלנו ובקהילה שלנו פשוט להיות מי שאנחנו אבל אי אפשר אחרת.

מאיה חדד הייתה אשה שרצתה בסך הכול להיות 100 אחוז עצמה, לחיות במימוש. וזאת זכות אנושית בסיסית. יצאנו לרחובות ב-2018 בדרום תל אביב אחרי שמאיה נדקרה עם שלטי "נלחמות על החיים" בהובלת עמותת מעברים. זה היה מדהים לראות את תושבי דרום תל אביב חווים מצעד קווירי טרנסי. אני זוכרת מבטים משתאים של בעלי חנויות ועוברי אורח שסוף סוף זכו לראות את השכנות והשכנים שלהם במלוא הדרם ובמופע סולידריות מרגש. מותה של מאיה הוא תעודת עניות לחברה בה אנו חיות. זה יום מאוד מאוד עצוב".

אלישע אלכסנדר, מנכ"ל שותף בארגון מעברים לקשת הטרנסית, מסר ל-mako: "הזדעזענו לשמוע על פטירתה של מאיה חדד, שתקיפתה הציתה מאבק נגד אלימות ודחיקה של נשים טרנסיות לשולי החברה. אנו נמשיך להאבק כדי שלא יקרו מקרים כאלו, וכדי לעודד פתיחת מענים לקשת הטרנסית. חשוב לומר לקהילה - שאם אתםן מרגישים.ות מצוקה, תפנו לסיוע במענים המצויינים בסוף הכתבה".

חבר הכנסת ניצן הורוביץ כתב בפייסבוק: "כמה עוד טרנסג'נדריות וטרנסג׳נדרים ישלמו בחייהם עד שנבין שהם זכאים לכבוד ולשוויון מלא? מאיה חדד שילמה היום את המחיר הכבד ביותר. כואב לחשוב על כל מה שנאלצת לעבור מאיה, רק כדי להיות את, כדי להרגיש שווה. אני מתבייש. מתבייש שהחברה שלנו התעללה בך. שעוד לא הפנמנו כמה מסוכנת השנאה והלהט"בופוביה".

שבוע לאחר שהותקפה התראיינה חדד למהדורה ראשונה בחדשות 12. "בכל פעם שאני מדברת על זה, זה מחזיר לי את האירוע וזה קצת מטלטל אותי", אמרה אז. "אני ניסיתי להוציא אותו מהבית. הבנאדם ובא התחיל לגעת בי, ואני אמרתי לו שזה לא מתאים, ואז הוא התחיל להתעצבן, להכות אותי".

הריאיון נערך יום אחרי נאומה במחאה. מאיה ז"ל אמרה אז: "אני חיה ממש בסדר גמור עם כולם, בשכונה עם החברים, אני מכבדת את כולם, אני לא מקללת ולא שופטת אף אחד ואני מצפה שזה יהיה הפוך. הכי חשוב זה שלא להסתכל על כל הטרנסיות ועל כל ההומואים והלסביות כשונים, אנחנו לא שונים מכם, אנחנו שווים, אחד מול השני, לא צריך להסתכל על השוני, לא צריך להכליל אנשים, כולנו בסופו של דבר בני אדם". ‎

הלווייתה של מאיה חדד ז"ל תתקיים מחר, יום שלישי 21.1.2020 בשעה 11:30 בבית הקברות האזורי שער מנשה.



במקרה שאדם בסביבתכם נמצא במשבר נפשי, אל תהססו - דברו איתו, עודדו אותו לפנות לעזרה מקצועית והדגישו את חשיבות פנייה זו.
נסו לסייע לו לפנות לאנשי מקצוע בקהילה או לגורמי תמיכה ארציים:
·         ער"ן - בטלפון 1201*
·         סה"ר - https://sahar.org.il