בינואר האחרון נפל דבר בהיסטוריה הקווירית של מרוקו, כאשר כוכבת הרשת הטרנסג'נדרית השנויה במחלוקת סופיה טאלוני, שאחריה עוקבים למעלה מ-800,000 עוקבים ברשתות החברתיות, היממה את עוקביה עם הבשורה שהיא חוזרת לחיות כגבר: "הימים המפוארים שלי כאישה הגיעו לסיומם". 

כשהוא עוטה על עצמו את דגל מרוקו ומרכיב משקפי שמש כהים בשיער קצר, נעוופל מוסא, השם שאיתו נולד, הודיע קבל עם ועדה כי הוא "טעה" במשך כל השנים הללו שחי כאישה טרנסג'נדרית - וכעת הוא חזר בתשובה ושב ל"נתיב האמיתי" שלו כגבר. "כבר הסרתי את החזה שלי", אמר מוסא למצלמות, במסיבת עיתונאים שהתקיימה במרפאת הניתוחים הפלסטיים שבבעלותו בטורקיה. "אני רוצה להוות דוגמה טובה לאחרים. אני מוכן להציע עזרה בחינם לטרנסים ממרוקו, שרוצים - כמוני - להפוך שוב לגברים". 

סרטונים של מוסא בלבוש גברי, מדבר בקול גברי נמוך במקום הקול הנשי הגבוה שבו נהג להשתמש שנים רבות, הפכו ויראליים בכל רחבי מרוקו. בסרטונים הוא נראה מדלג מצחוק לבכי, ומשלב מונחים בערבית כמו "תאובה" (חזרה בתשובה) ו"הידאיה" (הדרכה אל הדרך הישר). זמן קצר לאחר מסיבת העיתונאים שתי המילים הללו הפכו לטרנד ברשתות החברתיות לא רק במרוקו - אלא בכל רחבי העולם הערבי. שלושה חודשים חלפו מאז, אבל הטרנד סביב טאלוני, או מוסא, עדיין נמצא בשיאו, כשהוא משפיע רבות על הקהילה הלהט"בית הערבית.

מרוקו, מדינה מוסלמית ברובה שבה הומוסקסואליות נמצאת מחוץ לחוק, שקועה כמו מקומות רבים בעולם בגל של טרנספוביה ושנאת טרנסג'נדרים. לכן, אין זה מפתיע שבמולדתו של מוסא, אותה מולדת שאהבה לשנוא אותו כל כך, לפתע מרעיפים עליו תמיכה ואהבה, תוך כדי שרבים טוענים לפתע כי הוא "הגבר המרוקאי האמיתי".

מאז חזר בתשובה ושב לחיות כגבר, זוכה מוסא לתהילה ופרסום מחודשים. כוכבי רשת רבים, גם במרוקו וגם בטורקיה, מזמינים אותו להתארח בפלטפורמות שלהם כדי לספר את סיפור "החזרה בתשובה" שלו, תוך כדי שהם מנצלים את ההזדמנות להפיץ מסרים של שנאה: "להיות טרנסג'נדר זה חטא, סטייה מהטבע, פגיעה באלוהים". כאילו הוא עצמו מעולם לא חי כאישה טרנסג'נדרית במשך שנים, המסר של מוסא היום ברור: "אם אתה בדרך המקוללת הזאת - הגיע הזמן שלך לחזור בתשובה". 

עבר עשיר של הומופוביה מופנמת 

זו ממש לא הפעם הראשונה שמוסא פוגע ישירות בקהילת הלהט"ב, תוך כדי שהוא מסכן את חייהם של אנשים בעלי נטיות מיניות שונות או זהויות מגדריות מגוונות. בשנת 2020, למשל, כשהוא חי כאישה טרנסג'נדרית בטורקיה, הוא עודד מאות אלפי עוקבות לפתוח חשבונות פיקטיביים באפליקציות דייטינג להומואים כדי לגלות כמה גברים מרוקאים משתמשים בהן - "כולל הבעלים והאחים שלכן". 

לטענתו אז, מטרת המבצע הייתה "לחשוף את הצביעות" בחברה המרוקאית, אבל הנזק שהוא גרם במעשיו היה אדיר ולפחות 100 הומואים עמדו בסכנה ממשית כתוצאה ממעשיו. מוסא אומנם התנצל לאחר הקמפיין ההומופובי, אך ארגון "משמר זכויות האדם" הצליח לתעד מקרים רבים של התאבדויות, גירושים ואיומים ברצח שנגרמו כתוצאה מהמהלך האלים וההומופובי שלו. 

למרות ההתנצלות, ההומופוביה המופנמת של מוסא התפרצה יותר מפעם אחת לאורך חייו. לאחר הקמפיין ההומופובי שלה, הזמינה טאלוני את הסופר המרוקאי הצעיר עבד אללטיף ניילה להתארח בתוכנית הרשת שלה, ולאורך כל השידור היא הטיחה בו שהוא "נשי" והאשימה אותו בהומוסקסואליות. 

עבד אללטיף ניילה (צילום: abdelatifnhaila, instagram)
המשורר המרוקאי עבד אללטיף ניילה | צילום: abdelatifnhaila, instagram

הסופר המבוהל הכחיש, אך היא עודדה את הגברים שגרים בעיר מולדתו לאתר אותו ולאנוס אותו, תוך כדי שהיא עצמה מאיימת לשרוף אותו חי. הסופר המבוהל פנה למשטרה והגיש תלונה על השמצה, אך כוחות הביטחון עצרו אותו במקום, בחשד להומוסקסואליות. בגלל התלונה שהגיש, בית המשפט במרוקו הטיל עליו מאסר על תנאי של ארבעה חודשים וקנס כספי. הסיבה האבסורדית: "פגיעה בכבודו של עובד ציבור במסגרת מילוי תפקידו והפרת תקנות מצב חירום בתחרות הבריאות הציבורית". 

למרבה הצער, המהלכים המזעזעים של מוסא מגובים על ידי סעיף 489 לחוק העונשין במרוקו, שנחקק בשנת 1962 וקובע כי "מעשה מגונה או בלתי טבעי עם אדם מאותו מין" הוא עבירה פלילית שדינה עד שלוש שנות מאסר וקנס. הדבר מאפשר לרשויות לבצע מעצרים נגד מי שחשודים בקיום יחסי מין חד-מיניים, כולל אנשים טרנסג'נדרים. 

בדצמבר 2022, למשל, הותקפה אישה טרנסג'נדרית בעיר טנג'יר והוכתה כמעט עד מוות, ובשנת 2016 נעצרו שתי לסביות בעיר מרקש לאחר שצילום שבו הן נראות מתנשקות הופץ ברשת. חמור מכך, כל מי שנחשד תחת סעיף 489 נחשף לעיני הציבור עוד לפני המשפט - אקט אשר מסכן לא רק את הנאשמים, אלא גם מבזה את משפחותיהם ומסכן אותן. 

סופיה טאלוני, נעוופל מוסא (צילום: twitter)
סופיה טאלוני וחבר | צילום: twitter

הישגי הקהילה הגאה בסכנה

האביב הערבי בשנת 2011, שנראה כעת כמו היסטוריה ישנה ומוזרה, הביא איתו אז רוחות חדשות של תקווה. התפישות בחברה הערבית החלו להשתנות, אנשים רבים התנערו מהפחד ומילאו את הרחובות בקריאה לחירות, שהגיעה גם לקהילה הגאה. רבים יצאו אז באומץ מהארון, גם מוסא, ובימים ההם נוסדו לפחות שישה ארגוני זכויות להט"ב במרוקו.

אבל עכשיו, האקט של מוסא מסכן הישגים רבים שהושגו בדם, יזע ודמעות. "עשיתי צחוק מעצמי שחשבתי שאני אישה טרנסית", הוא אמר לאחרונה בפודקאסט מרוקאי פופולרי שאליו התראיין והתקבל בתור כוכב, וקבע: "הדרך הנכונה היא להיות סטרייט".

אך מה באמת עומד מאחורי החזרה הזו בתשובה? כאמור, מוסא נולד במרוקו ההומופובית, שבה ישנם הומואים שבוחרים לאמץ זהות טרנסג'נדרית, מתוך תקווה למצוא יותר קבלה בחברה, או כדי לבטא את הזהות המינית שלהם באופן שנחשב "מותר" יותר.

חשוב לציין כי אין נתונים רשמיים או מחקר מקיף שמצביע על כך שמדובר בתופעה נפוצה, וכי גם חברי הקהילה הטרנסג'נדרית במרוקו מתמודדים עם אתגרים משמעותיים, כולל חוסר הכרה בזהות המגדרית שלהם, קושי בגישה לטיפולים רפואיים ואלימות קשה. ועתה, עם חזרתו בתשובה של מוסא ומסרי השנאה שהוא מפיץ למאות אלפי עוקביו - קשה להאמין כי המצב עתיד להשתפר בקרוב.