ויקטור פיליפנקו, חייל אוקראיני שנלחם נגד הצבא הרוסי בהגנה על מולדתו, זכה ב-8 בפברואר בעיטור כבוד על שירותו הקרבי, אך לאחרונה, קצת יותר משבועיים לאחר שקיבל את הכבוד, הודיעה הכנסייה האורתודוקסית האוקראינית, הפטריארכיה של קייב, כי היא החליטה לשלול ממנו את המדלייה בטענה שהיא "לא הייתה מודעת לחטאיו".
"אנחנו מודים לחייל ויקטור פיליפנקו, כמו לכל החיילים שמגנים על החירות והשלמות הטריטוריאלית שלנו, על היתרונות הצבאיים שלו, אך איננו שותפים להעדפות החוטאות שלו", נכתב בהודעה שפורסמה באתר הבית של הכנסייה האורתודוקסית האוקראינית. "אנו מודיעים כי לאור התעמולה האידיאולוגית החוטאת הגלויה שלו ושלילית קיומו של אלוהים, יש לראות בעיטור שקיבל כבטל".
בתגובה להודעה, שיתף פיליפנקו על התקופה בה נלחם וסיכן את חייו, והזכיר לפטריארך פילארט שמוביל את הכנסייה האורתודוקסית של קייב, כי רבים מהקהילה הגאה במדינה קיפחו את חייהם במהלך הלחימה. "כשהיחידה שלנו עברה את אחד השלבים הקשים ביותר של הלחימה באזור דונייצק, שבו יכולתי למות, הפטריארך כנראה לא היה אומר את הדברים הכל כך לא הגיוניים האלה עלי ועל אנשים כמוני", אמר פיליפנקו. "באותה תקופה, רבים מבני הקהילה שלנו נהרגו, נפצעו ונלכדו, בזמן שלחמו לאורך כל קו החזית ביחידות שונות".
הצגת פוסט זה באינסטגרם
על פי הדיווח ברויטרס, פיליפנקו בילה קרוב לשנתיים בין 2014-2016 בלחימה בבדלנים הנתמכים על ידי רוסיה באזור דונבאס שבמזרח אוקראינה. לאחר שיצא מהארון ב-2018 הוא הקים ארגון צדקה אשר תומך בחיילים ותיקים חברי הקהילה הגאה, וסייע לארגן את מצעד הגאווה בשנת 2021, שהיה המצעד הגדול ביותר שהתקיים באוקראינה. פיליפנקו שב להילחם יומיים לאחר פלישת הצבא הרוסי לאוקראינה, אז אמר ש"זו המלחמה שלנו, האוקראינים, אבל אנחנו נלחמים גם בתור להט"ב". "אנחנו מתמודדים מול אויב עריץ הומופובי", הוסיף אז.
פיליפנקו נלחם בדונבאס, חלק מהגדוד הממוכן הראשון הצבא האוקראיני, חטיבה ממוכנת 72. חטיבה זו השתתפה בכמה מהקרבות הקשים ביותר של המלחמה, כולל הקרב על העיר באחמוט, המתואר כ"מטחנת בשר" - קרב שתוצאותיו היו כ-100,00 הרוגים והרס כמעט מוחלט של העיר, מה שעוד עלול להפוך את הקרב הזה לקרב הקשה ביותר שנראה עד כה במאה ה-21.
הכנסייה האורתודוקסית של קייב העניקה לגדוד של פיליפנקו מדליות "הקרבה ואהבה לאוקראינה" על שירותם הצבאי, והפטריארך פילארט העניק את המדליות באופן אישי למפקד היחידה, שנסע מהחזית בדונבאס עד לקייב כדי לקבל אותן בשם היחידה. כעת הכנסייה טוענת כי העיטור נשלל מהחייל פיליפנקו משום שהוא קיבל אותו "כגבר הומו מחוץ לארון לטובת הגנה על זכויות אדם", ולאחר שהוא אמר כי הכנסייה "שינתה באופן קיצוני את עמדתה השלילית כלפי להט"ב". בתגובה לכך ביטלה הכנסייה את העיטור וביקשה להדגיש: "ויקטור קיבל תודה מהכנסייה אך ורק כמגן אוקראינה, ולא כפעיל להט"ב".
הצגת פוסט זה באינסטגרם
"להט"ב בצבא", עמותת הצדקה שייסד פיליפנקו, גם זעמה על שלילת העיטור. "בעוד להט"ב נלחמים בחזית למען אוקראינה נגד הפלישה הרוסית, ההומופוביה הפרה-היסטורית גוררת את החברה לערכי הביצות, ומפחיתה מערכם של להט"ב בצבא בדרך לניצחון", מסרה העמותה. "אפליה כזו היא ברברית, ולמרבה הצער נותרה ללא עונש, כי אין בחקיקה הגנה מפני הומופוביה וטרנספוביה. אנחנו קוראים לרשויות ליישם את טיוטות החוקים הנדרשות כדי להגן על הקהילה הגאה שמגנה על המדינה. הם יכולים לבטל את העיטור, אבל הם לעולם לא יוכלו לבטל את החופש".
מאז יצא מהארון, פיליפנקו הפך לפעיל להט"ב נלהב, ולצד תמונות רבות עם חיילים אחרים משדה הקרב וסרטונים על טנקים, ניתן למצוא בעמוד האינסטגרם שלו גם תמונות עם דגלי גאווה ואפילו סרטון שלו מתנשק עם גבר אחר. השתתפותם של חברי וחברות הקהילה הגאה במלחמה יצרה תחושה של אחדות מטרה ושותפות גורל במדינה, והדבר מוביל כעת את אוקראינה להשגת שינוי חקיקתי משמעותי לטובת להט"ב. אבל למרות השינוי בחברה האוקראינית, הכנסייה נשארת איתנה עם התנגדות נחרצת לזכויות להט"ב.
הצגת פוסט זה באינסטגרם
בימים אלה בוחנים המחוקקים בפרלמנט של אוקראינה הצעת חוק שתעניק הכרה משפטית איחוד חד-מיני. ההצעה, שהוגשה לפני כמעט שנה על ידי המחוקקת אינס סובסון מהמפלגה הליברלית, משקפת תחושה הולכת וגוברת כי לחברי הקהילה הגאה המשרתים בצבא מגיעות אותן זכויות כמו כולם, במיוחד כשהם מקריבים את חייהם או נפצעים למען המולדת.
גם היום, עבור רבים כמו פיליפנקו, המלחמה לא עוסקת רק באדמה וגבולות, אלא גם בתרבות. מבחינתם, המלחמה מסמלת מאבק לשחרור מרוסיה, ועבור ויקטור המאבק הוא גם על זכויותיהם של להט"ב, שמתמודדים כעת עם אפליה, אלימות ורדיפה ברוסיה.
את התחושה הזו אפשר לראות גם אצל פוליטיקאים שמרנים כמו אנדריי קוז'מיאקין, מרגל לשעבר שידוע באמונה דתית נוצרית אדוקה ובעל משפחה גדולה, ששינה לאחרונה את הגישה שלו במהלך דיון על הצעת חוק, והכריז שהוא יתמוך "בכל דבר שהאויב שלנו שונא", כל על פי "הגרדיאן". "אם זה לעולם לא יתקיים ברוסיה, זה צריך להתקיים כאן, כדי להראות להם שאנחנו שונים", הוא אמר. "החוק הזה הוא כמו חיוך כלפי אירופה ואצבע אמצעית לרוסיה, אז אני תומך בזה. אם פוטין שונא הומואים, עלינו לתמוך בהם".
הצגת פוסט זה באינסטגרם