כולנו מכירים את התחושה המקפיצה הזו: "לקחתי? לא לקחתי? מתי לקחתי?", שאלות שמעוררות התקף חרדה קטן בכל הנוגע לתרופות יום-יומיות שעלינו לקחת. הזיכרון הוא דבר מתעתע ולפעמים נדמה שלקחת, אך בעצם שכחת לקחת בפועל, או שהפוך – לעיתים לקחת ושכחת שלקחת אז לקחת שוב. תרופות הן לא דבר שכדאי לשחק איתו ובוודאי כאשר מדובר על טיפול מונע למגפת ה-HIV, כשהתוצאה של נטילה לא סדירה של הטיפול משמעותה הדבקה.
במדינת ג'ורג'יה בארצות הברית, כ-61,000 אנשים חיים כיום עם הנגיף הגורם ללא טיפול לתסמונת הכשל החיסוני הנרכש, והכרך של העיר אטלנטה מדורג בין חמש הערים המובילות בארצות הברית במספר האנשים שחיים עם הנגיף. נתונים אלה מבליטים שוב את האתגרים שבמאבק במגפה, שממשיכה להשפיע באופן לא פרופורציונלי על אוכלוסיות שונות, בעיקר בדרום ארה"ב.
אבל יש גם חדשות מעודדות: ניסוי קליני פורץ דרך במימון חברת התרופות Gilead, שנערך באוניברסיטת אמורי ובמערכת הבריאות של מחוז גריידי, חושף פתרון חדשני – זריקה דו-שנתית בשם המסחרי Lenacapavir, שמפחיתה את הסיכון להידבקות ב-HIV בלא פחות מ-96%.
לדברי ד"ר ולריה קנטוס, רופאה בבית החולים גריידי ומנהלת הניסוי הקליני, הזריקה עשויה להתאים במיוחד לאנשים בסיכון גבוה שאינם מסוגלים לקחת כדורים מדי יום. "זו אופציה חדשה שמאפשרת להם להישאר בריאים מבלי להילחם בשגרה של נטילת תרופות יומיומיות", היא מסבירה.
בנוסף, בניגוד לניסויים קודמים, הניסוי הזה שם דגש מיוחד על הכללה וייצוג מגוון של אוכלוסיות מגוונות שנמצאות בסיכון גבוה להידבקות בנגיף: "המגוון לא היה רק במונחים של גזע ואתניות, אלא גם במונחים של זהות מגדרית ונטייה מינית", מסבירה ד"ר קנטוס.
הניסוי הקליני נערך ב-88 אתרים ברחבי העולם, כולל בפרו, ברזיל, ארגנטינה, מקסיקו, דרום אפריקה, תאילנד וארצות הברית. יותר ממחצית מההדבקות החדשות בארה"ב ב-2022 התרחשו בקרב גברים הומוסקסואלים סיסג'נדרים, ו-70% מהם היו אנשים שחורים או היספנים – נתון שמדגיש את הצורך בפתרונות נגישים ומגוונים.
הניסוי הקליני בשלב השלישי כבר הושלם, והתוצאות הוגשו למנהל ה-FDA לאישור.
אם הכל יתקדם כמתוכנן, הזריקה עשויה להיות זמינה למסחור בארצות הברית כבר השנה. ד"ר קרלוס דל ריו, יושב ראש המחלקה לרפואה באוניברסיטת אמורי ומנהל שותף במרכז חקר האיידס של בית הספר, מדגיש את החשיבות של הכלי החדש הזה במניעת הדבקות: "תוצאות המחקר הזה מוסיפות לארסנל הרפואי החדשני נגד נגיף ה-HIV. תרופות אנטירטרוויראליות ארוכות טווח מציעות תקווה חדשה למי שלא מצליחים לקחת תרופות בבליעה. האתגר האמיתי עכשיו הוא להפוך את הכלים האלו לנגישים ושוויוניים – ורק כך נוכל להפחית את ההדבקות החדשות בצורה משמעותית".