מדענים העובדים בפרויקט "כוורת", מחקר מתמשך הלומד את הגנומיקה של נגיף ה-HIV ברחבי אירופה ואוגנדה, פרסמו בסוף השבוע האחרון ממצאים מדאיגים המצביעים על מוטציה חדשה של הנגיף.
הוריאנט החדש,, שנקרא גם "VB", הוא תת-סוג של הוריאנט הנפוץ יותר, HIV-1, ועל פי המחקר הוא הציג "הבדלים משמעותיים לפני נטילת טיפול אנטי-ויראלי, בהשוואה לאנשים שנדבקו בויראנטים אחרים של הנגיף". בדיקות שערכו החוקרים מצאו כי העומס הנגיפי שמייצר הוריאנט החדש על הגוף גבוה פי 3.5-5.5 מוריאנטים אחרים. בנוסף, הוא הרבה יותר מדבק ופוגע במערכת החיסונית פי שניים מהר יותר.
על הצד החיובי, המדענים גילו כי אנשים עם הוריאנט החדש הגיבו בצורה דומה לטיפול כמו וריאנטים אחרים, אם כי הם הדגישו את הצורך בגילוי מוקדם במקרה הזה. "לפני המחקר הזה, הגנטיקה של הנגיף הייתה ידועה כאלימה ורמזה כי התפתחות מוטציה חדשה עלולה להיות מזיקה אף יותר", אמר ד"ר ויימאנט, אחד החוקרים. "הוריאנט החדש מדגים זאת ומספק דוגמה נדירה לסכנה הנשקפת מהתפתחות נגיפית".
פרופסור כריסטוף פרייזר, שניהל את המחקר, הדגיש את הצורך של גילוי מוקדם במקרה של הדבקה בוריאנט החדש. הממצאים מדגישים את חשיבות ההנחיות של ארגון הבריאות העולמי", אמר. "אוכלוסיות בסיכון חייבות גישה לבדיקות קבועות כדי לאפשר אבחון מוקדם של הדבקה וטיפול מיידי".
על פי הנתונים האחרונים של הוועד למלחמה באיידס, בכל יום נמצא אדם חיובי לנגיף בישראל, כאשר שליש מסך כל הנדבקים הם גברים המקיימים יחסי מין עם גברים. "בכל שבוע 2-3 גברים ששוכבים עם גברים יקבלו תשובה חיובית ל-HIV", נמסר אז. לאחרונה, הוזילה ועדת סל התרופות את מחיר ה-PrEP, טיפול מונע ל-HIV, מ-200 ש"ח בחודש ל-70 ש"ח, במטרה להנגיש אותו לאוכלוסיות בסיכון.
על פי נתונים רשמיים של האו"ם, 38 מיליון אנשים ברחבי העולם חיים היום עם HIV-1, הוריאנט הדומיננטי ביותר של הנגיף, שהוביל למותם של יותר מ-33 מיליון אנשים מאז התגלה לראשונה בשנות השמונים. HIV-2, הוריאנט השני הנפוץ ביותר, נצפה בעיקר במערב אפריקה.