חקיקה חדשה בבולגריה מתיישרת עם החוק הרוסי משנת 2013 ואוסרת "תעמולה של נטיות מיניות לא מסורתיות" בבתי ספר. את החוק הגישה המפלגה הפרו-רוסית "התחדשות", ובקריאה שנייה ושלישית הוא זכה לתמיכה גם מצד פלגים פרו-מערביים במדינה. 

התיקון לחוק חינוך טרום בית-ספרי ובית ספרי מוציא מחוץ לחוק "תעמולה, פופולריזציה ועידוד, במישרין או בעקיפין, של רעיונות והשקפות הקשורות לנטייה מינית לא מסורתית, או לזיהוי מגדר שונה מהביולוגי". בנוסף, הפרלמנט הצביע על תיקון נפרד המגדיר "נטייה מינית לא מסורתית" בתור "אחרת מהמושגים המקובלים במסורת המשפטית הבולגרית של משיכה רגשית, רומנטית, מינית או חושנית בין בני מינים שונים". 

תמיכתה של המפלגה הפרו-רוסית הסוציאליסטית הבולגרית הייתה צפויה, אך הצעת החוק עברה בזכות הגיבוי המפתיע של מפלגת המרכז-ימין התומכת באיחוד האירופי. ההצעה עברה לבסוף ברוב יותר ממחצית מחברי הפרלמנט - 159 בעד ו-22 מתנגדים, כאשר 12 חברי פרלמנט נעדרו מההצבעה. 

הנוכחות המוגברת של נושאים הקשורים לזהות מינית במערכת החינוך מוזכרת בנוסח החקיקה כעובדה, ללא פירוט. כמה חברי פרלמנט ציינו כי קיומן של חוברות חינוך מיני לילדים ובני נוער וספרים מתורגמים מסוימים בעייתית. עם זאת, הנוסח לא מטיל סנקציות או מפרט אילו "רעיונות והשקפות" ייחשבו בלתי חוקיים, מה שמשאיר מקום לפרשנויות שונות. 

הפגנות להט"ב בבולגריה, 2024 (צילום: NIKOLAY DOYCHINOV/AFP , GettyImages)
הפגנות להט"ב בבולגריה, 2024 | צילום: NIKOLAY DOYCHINOV/AFP , GettyImages

במהלך הדיון בפרלמנט הבולגרי, מספר פוליטיקאים יצאו בהצהרות הגובלות בדברי שטנה. זבזדלינה קרבלובה ממפלגת "התחדשות" אמרה במהלך הנאום שלה כי היא מקווה שבנה בן השנה לא יביא הביתה בעל. דניאל מיטוב ממפלגת GREB, מפלגת מרכז-ימין, אמר כי "הצעד הזה הוא הזדמנות להילחם באידיאולוגיות שמאלניות". 

מנהיגת המפלגה הסוציאליסטית, קורנליה נינובה, אמרה כי משפחות בולגריות בחו"ל יצרו איתה קשר כדי להתריע על הסכנות של "אידיאולוגיה מגדרית" במערב. היא גם מתחה ביקורת על אלה שהם "דבר אחד בבוקר, דבר שני בצהריים ודבר שלישי בערב", והגדירה "אידיאולוגיה מגדרית" בתור אחת ש"משתלטת על בתי הספר" ואותה מקדמים "אנשים משפיעים ואנשים". 

נינובה הזכירה בדבריה גם את תחרות האירוויזיון האחרונה, בה זכתה שוויץ עם נמו הא-בינארי, ואת טקס הפתיחה של המשחקים האולימפיים בפריז, בתור דוגמאות שעוררו דאגה רבה בקרב פוליטיקאים שמרנים. נאומה עומד בקנה אחד עם העמדה הפרו-רוסית של מפלגתה, שאף ניסתה ליזום משאל עם נגד "אידיאולוגיה מגדרית". 

החוק עורר זעם בקרב ארגוני להט"ב מקומיים, שיצאו להפגין ברחובות לאחר אישור החוק. אחד המפגינות, האדריכלית סניה קובצ'בה, האשימה את הפוליטיקאים במדינה כי הם מנצלים דיסאינפורמציה ואת גל השנאה נגד להט"ב, כדי לשפר את מצבם לקראת הבחירות שעתידות להתקיים במדינה באוקטובר. 

"האיסור לדבר על הנושא בבית הספר מגביל את הסיכויים להתנגד לאלימות והטרדות שחווים תלמידים להט"ב", מסר הארגון הפמיניסטי LevFem לאחר אישור החוק. ארגון הלהט"ב Deystvie ערך השוואה בין התיקון החוק להגבלות על זכויות אדם ומיעוטים מיניים ברוסיה. "במשך 30 שנות המעבר הדמוקרטי, האליטה הפוליטית של בולגריה מעולם לא הבינה שזכויות אדם הן בליבה של הדמוקרטיה".