בית המשפט העליון בבריטניה פסק היום (רביעי) כי ההגדרה החוקית של המונח "אישה" לפי חוק השוויון הבריטי משנת 2010 מתייחסת למין ביולוגי בלבד ואינה כוללת נשים טרנסג'נדריות. 

לורד הודג', שופט בית המשפט העליון, אמר כי הפסיקה התקבלה פה אחד אך הדגיש: "אנו מזהירים מפני קריאה של פסק הדין כניצחון של קבוצה אחת על חשבון אחרת - זה לא המקרה. חוק השוויון ממשיך להעניק לאנשים טרנסג'נדרים הגנה, לא רק במסגרת המאפיין המוגן של שינוי מגדרי, אלא גם מפני אפליה ישירה, אפליה עקיפה והטרדה – ביחס למגדר הנרכש שלהם", הוא הסביר. 

עם זאת, לפסיקה צפויות להיות השלכות משמעותיות עבור הקהילה הטרנסג'נדרית והא-בינארית ברחבי הממלכה הבריטית, בעיקר בנוגע לאופן שבו גופים ציבוריים וארגונים מטפלים בסוגיות כמו מרחבים מופרדים לפי מין כמו שירותים, מקלחות, חדרי הלבשה, מקלטים לנשים מוכות ועוד.

העתירה הוגשה על ידי תנועת "למען נשות סקוטלנד", קבוצה המזוהה עם עמדות ביקורתיות-מגדרית, נגד ממשלת סקוטלנד. היא נועדה לערער על פסיקה קודמת, שקבעה כי מין אינו מוגבל לביולוגיה בלבד. התנועה, אשר נתמכת פומבית על ידי מחברת סדרת ספרי "הארי פוטר", ג'יי קיי רולינג, מגדירה את עצמה כ"קבוצת נשים עממית שנוסדה בתקופה שבה גבר החשש לגבי האופן שבו רפורמות בתעודת המגדר ישפיעו על זכויות נשים".

התנועה ביקשה משופטי בית המשפט העליון להשיב לשאלה "האם אדם שיש לו תעודת הכרה במגדר שמזהה אותו כאישה – נחשב לאישה לפי חוק השוויון מ-2010?". במילים אחרות, היה על בית המשפט להכריע אם הקטגוריה החוקית "מין" מתבססת אך ורק על הביולוגיה – כלומר איברי הרבייה וכרומוזומים – או שמדובר בקטגוריה שיכולה להשתנות באמצעות זהות מגדרית ותהליך של שינוי מגדרי חוקי.

הפסיקה הנוכחית מערערת ישירות את פסיקתה של השופטת ליידי הולדן מחודש דצמבר בשנת 2022, שקבעה כי המין החוקי אינו מוגבל למין הביולוגי, וכי תעודת שינוי מגדר יכולה לשנות את המין החוקי של אדם – גם בלי לסתור חוקים אחרים אשר מתייחסים למין ביולוגי. פסק הדין של הולדן הגיע בעקבות מאבק משפטי מתוח, לאחר שממשלת סקוטלנד הוסיפה תיקון לחוק ב-2018 שמטרתו הייתה להגדיל את מספר הנשים המיוצגות בגופים ציבוריים. התיקון ניסה להרחיב את ההגדרה של "נשים" כך שתכלול גם נשים טרנסג'נדריות.

אף "למען נשות סקוטלנד" הפסידה בערעור הראשוני, סדרת ערעורים הפכה את הקערה על פיה. ממשלת סקוטלנד מצידה הסירה את התיקון מהחוק, אך הוציאה הנחיה לפיה אדם בעל תעודת שינוי מגדר מלאה "צריך להיחשב כאישה לכל דבר ועניין". פסק הדין של בית המשפט העליון שפורסם היום, כאמור, מבטל את הפרשנות הזו.