"שרה מילרי גונזלס הייתה אמורה להיות עדיין בחיים", נכתב מטעם ארגון אמנסטי אינטרנשיונל על מותה האכזרי של אישה טרנסג'נדרית מקולומביה שגופתה נמצאה בתחילת החודש בנחל הזורם דרך שכונת פלאיה ריקה שבעיר בלו.
רשויות החוק במדינה מעריכות כי שרה הותקפה על ידי תושבים מקומיים, בעלי קשרים לארגוני פשיעה חמושים, ועל פי הדיווחים היא נאנסה, ידיה ורגליה נשברו, ולבסוף היא הושלכה לנחל. בשעות אחר הצהריים, קיבלה אמא של שרה, סנדרה, שיחת טלפון מאחותה - שסיפרה לה שבתה טובעת בנחל. כשהגיעה למקום היא ראתה את בתה נצמדת לענף בעוד המים מתנפצים על גבה. במקום להיחלץ לעזרתה, במקום להציל אותה - קבוצת גברים מקומיים שלפו טלפונים והחלו לצלם אותה נאבקת על חייה.
בני משפחתה של שרה העידו בפני עיתונאי "אל קולומביו" שהנוכחים לא רק תיעדו את המתרחש, אלא אף הפצירו בעורי אורח "אל תעזרו לה". "עמדו שם כמה גברים, גם הם עם טלפונים ביד, וצילמו את מה שקרה לה", סיפרו. "הם אמרו לא לעזור לה. אנשים פחדו להתערב מחשש שיירו בהם. רק אחרי שהמשטרה הגיעה אפשר היה להתערב".
הצגת פוסט זה באינסטגרם
הווידאו שצולם במקום הפך לוויראלי ברשתות החברתיות, אך בשל המראות הקשים מערכת mako בחרה שלא להציג אותו בכתבה. שרה נראית בו חבולה כשהיא אינה מסוגלת להזיז את ידיה. "התגובה הראשונה שלי הייתה פשוט לקפוץ לתוך המים", סיפרה האם סנדרה לעיתון הספרדי "אל פאיס". "צעקתי לה: 'מותק, מותק, תחזיקי חזק, תישארי על הענף!'. היא אמרה לי 'אמא, אני הולכת למות'".
לבסוף חולצה שרה על ידי צוות כיבוי אש והובהלה לבית החולים "לה מריה, שבמרכז בלו, אך היא נפטרה למחרת מהיפותרמיה, בגיל 32 בלבד. בדו"ח הרפואי נכתב כי ריאותיה נוקבו והיא חוותה שני התקפי לב. מסע הלוויה של שרה התקיים בשבוע שעבר בהשתתפות עשרות בני אדם, וממשלת קולומביה הציעה פרס של 50 מיליון פסו קולומביאני (כ-43,000 שקלים) עבור מידע שיוביל לפיענוח נסיבות מותה של שרה.
נשיא קולומביה: "זה מעשה פשיסטי"
נשיא קולומביה, גוסטבו פטרו, התייחס למוות האכזרי של שרה וכינה אותו "מעשה פשיסטי". "מבקרים אותי כשאני מדבר על נאציזם, אבל אני יודע היטב שפשיזם הוא חיסול אלים של אנושיות שונה - פוליטית, דתית, אתנית או מינית", הוא כתב בחשבון ה-X שלו. "מה שקרה בבלו הוא פשיזם. כי יש נאצים בקולומביה".
ראש עיריית בלו, לורנה גונסאלס אוספינה, התייחסה גם היא לרצח שעורר מהומות בעיר ואמרה ששרה הייתה "קורבן של מעשה אכזרי ושונא במיוחד". לדבריה, העובדה כי סרטון הסנאף שהופץ ברשת הפך ויראלי היא הוכחה לאדישות הציבור כלפי חייהן של נשים טרנסג'נדריות. "אסור לנו לאפשר לטרנספוביה להמשיך לגבות חיים בשתיקה".
אליסר סיירה טורס, מנכ"לית קרן "החברים של העולם", התייחסה גם היא לאירוע בשיחה עם Metro ואמרה שסביר להניח כי היו אנשים שרצו לסייע לשרה, אך חששו לחייהם. "רבים עמדו חסרי אונים. שותקים. שותקים מפחד מהתגובה האלימה שהייתה עלולה להתרחש אם היו מתערבים כדי לעזור לשרה". לדבריה, המצב הביטחוני בקולומביה, שבו עדיין קיימת אלימות חמושה ממושכת, מגביר את הפגיעוּת של אוכלוסיות מודרות כמו נשים טרנסג'נדריות. "אנחנו קוראות לחברה ולתקשורת להעלות מודעות, להימנע מספקולציות או שיפוט מוקדם המכתים נשים טרנסג'נדריות – ולהימנע מהנרטיב שמציג אותן בתור מי ש'הגיע להן' לחוות אלימות. שיח של שנאה מנרמל ומשמר מעגלים של תוקפנות – שצריך להפסיק אחת ולתמיד".
על פי נתוני ארגון המעקב הספרדי לזכויות אדם, נכון לאפריל 2025 – 25 בני ובנות הקהילה הלהט"בית נרצחו בקולומביה, מתוכם 15 נשים טרנסג'נדריות. למרות שבקולומביה יש חוקים רבים שתומכים בזכויות של הומואים, לסביות וביסקסואלים - זכויות הקהילה הטרנסית עדיין נמצאות מאחור. באיגוד הלהט"ב הבין-לאומי ILGA מזהירים מפני "תחייה מחדש של אלימות שיטתית נגד הקהילה הטרנסג'נדרית במדינה". "זכרה של שרה מילרי גונסאלס ושל כל קורבנות פשעי השנאה חייב להניע אותנו לבנות חברה שוויונית, צודקת ומכילה יותר", סיכמה טורס.
תגובות