מחברת סדרת ספרי הארי פוטר, הסופרת ג'יי קיי רולינג, שחררה את מלוא זעמה על חוק פשעי השנאה החדש של סקוטלנד, הקובע, בין היתר, כי פנייה לאדם טרנסג'נדר בלשון פנייה שגויה עלולה לגרום למעצר.
רולינג, שמתבטאת כבר שנים נגד הקהילה הטרנסג'נדרית, פרסמה אתמול (1.4) ציוץ עוקצני ארוך בטוויטר (או X), שנועד ללעוג לחקיקה החדשה ולאתגר את הרשויות. בציוץ קראה רולינג לעוקבים שלה "לכבד את הילדה הסקוטית היפה" איילה ברייסון, אישה טרנסג'נדרית שהורשעה בשני מקרי אונס, אותם ביצעה לפני שהחלה בהליך ההתאמה המגדרית.
עוד כתבות בגאווה >>
צפו בהופעה שריגשה את בני משפחות החטופים
העונש המוגזם שעלול לקבל אמן שהופיע בדמות ישו
המחזה השנוי במחלוקת שהולך לעצבן את הבריטים
הסופרת המיליארדרית הזכירה בציוץ גם את המקרה המזעזע של קייטי דוליאטובסקי, אישה טרנסג'נדרית אשר הורשעה בתקיפת ילדים בסופרמרקט. רולינג תיארה בעוקצנות את דוליאטובסקי בתור "פרח שביר שנשלחה בצדק לכלא נשים בסקוטלנד".
ההתפרצות של רולינג ברשת התרחשה שעות בודדות לאחר שחוק פשעי השנאה והסדר הציבורי של ממשלת סקוטלנד נכנס לתוקפו. החוק החדש, אותו רואים חלקים בחברה הסקוטית כשנוי במחלוקת, מפליל התנהגות מאיימת או פוגענית שנועדה לעורר שנאה כלפי אנשים בשל גילם, דתם, נטייתם המינית, מוגבלות כלשהי או זהותם המגדרית. המתנגדים לחוק טוענים כי לדבר תהיה השפעה לרעה על חופש הביטוי.
Scotland's Hate Crime Act comes into effect today. Women gain no additional protections, of course, but well-known trans activist Beth Douglas, darling of prominent Scottish politicians, falls within a protected category. Phew! 1/11 pic.twitter.com/gCKGwdjr5m
— J.K. Rowling (@jk_rowling) April 1, 2024
כיוצא בכך, פנייה לאדם טרנסג'נדר בלשון פנייה שגוי בכוונת תחילה נחשבת בסקוטלנד מאז אתמול לפשע שנאה, גם אם הדבר נעשה ברשת, והדבר אומר שמשטרת סקוטלנד יכולה לעצור את רולינג על כך שפנתה לאישה טרנסג'נדרית בלשון פנייה "הוא", אם תרצה בכך.
בציוץ של רולינג, שהכיל 11 קטעים, היא המשיכה להזכיר עוד ועוד נשים טרנסיות שהורשעו בפשעים, כמו סמנת'ה נוריס, שעבדה בארגון צדקה ונכלאה לאחר שהתגלו בחזקתה אלפי תמונות המציגות התעללות בילדים, עליה כתבה כי היא "עדיין גברת בשבילי". רולינג גם לעגה לנשים טרנסג'נדריות שמונו לתפקידים בכירים לייצוג נשים, כמו הדוגמנית האקטיביסטית מונרו ברגדורף, שנבחרה על ידי ארגון הנשים של האו"ם לתפקיד "אלופת בריטניה" הראשונה, תפקיד מייצג של נשים בריטיות. הסופרת הוסיפה שהיא אמנם נמצאת מחוץ לסקוטלנד, אבל הדגישה כי סדרת הציוצים שלה נחשבת "עבירה על פי החוק החדש", והוסיפה כי היא "מצפה להיעצר כשאחזור למקום הולדתה של הנאורות הסקוטית".
החוק החדש לא חף מביקורת גם מצד פעילי זכויות להט"ב, דוגמת פעיל הלהט"ב הבריטי הבולט פיטר טאצ'ל, שאמר כי ההחלטה שלא לכלול נשים במסגרת החוק החדש היא "הדרה איומה". "הפגם הגדול בחוק הזה הוא שהוא לא מגן על נשים מפני שנאה", הוא אמר ומתח ביקורת על כך שהחוק מאפשר דיווח של צד שלישי בצורה אנונימית. "זה פותח את הדלת לתלונות קנטרניות וזדוניות שירדפו אחרי אנשים וישתמשו במרכז הדיווח כדרך להתנקם באנשים".
מבקרים בולטים מוכרים נוספים של החוק החדש כוללים גם את הסטנדאפיסט והפרשן ג'ו רוגן, ואיל ההון היזם אילון מאסק. גם איגוד מפקחי המשטרה הסקוטית הזהיר מפני סיכון של תלונות טורדניות בחסות החוק, ובמכתב לוועדת המשפטים של הולירוד הם טענו כי החוק עלול לשמש כנשק על ידי שוליים אקטיביסטיים בכל הקשת הפוליטית.
טענה נוספת שעולה נגד החוק היא שהדבר עלול בטווח הארוך לגרום לאובדן אמון הציבור במשטרה. "אם יש לך תקוות שהמשטרה תתערב ברמה מסוימת ולמעשה הסף הפלילי לא יעמוד, אתה עלול להתאכזב ולאבד את האמון במשטרה", אמר הניצב הראשי רוב היי. "מצד שני, אם אתה יודע היטב שמשהו לא עומד ברף הפלילי ובכל זאת דיווחת למשטרה ובאו לחקור אותך, אז אתה עלול להרגיש שהשתיקו אותך".