ארגון הלהט"ב הדתי "חברותא" מפרסם היום (רביעי) נתונים מפעילות מערך הסיוע והתמיכה וקו הקשב של העמותה, המדגישים בימים אלה יותר מתמיד את חשיבותם של קווי סיוע נגישים לציבור הדתי והחרדי בישראל, כשברקע האפשרות שקו הקשב של הארגון, כמו שאר קווי הסיוע של ארגוני הקהילה הגאה, ייחסמו בטלפונים הכשרים בעקבות אישור הצעת חוק המבקשת להבטיח עצמאות לוועדת הרבנים עליהם.
על פי נתוני "חברותא", בשנת 2023 נצפתה עלייה דרמטית של 63% במספר הפונים לקו הקשב של העמותה, כאשר 80% מהפונים הם דתיים או חרדים ו-15% מהם דתיים וחרדים לשעבר. שימו לב לנתון הדרמטי הבא: 40% מסך כל הפונים לקו הקשב בשנה החולפת העידו כי רצו לפנות ל"טיפולי המרה" לפני שפנו למערך הסיוע והתמיכה של "חברותא" ו-10% סיפרו כי עברו או עוברים "טיפולים" שכאלה, נתונים המדגישים את חשיבות הנגישות של הציבור הדתי והחרדי לקו הסיוע מציל החיים.
טווח הגילאים של הפונים לקו הסיוע של ארגון הלהט"ב הדתי נע בין 14 עד 80, כאשר 20% מהפונים העידו כי הם נשואים לאישה או לגבר בניגוד לנטייתם המינית, ו-15% סיפרו כי הם עדיין מתלבטים בנוגע לנטייתם המינית. כ-15% מהפונים הזדהו על הקשת הטרנסית, מחצית מהם בני ובנות המגזר החרדי.
"מערך התמיכה והסיוע של חברותא הוקם מתוך צורך עמוק של להט"ב דתיים וחרדים לקבל מענים שמדברים בשפה שלהם וחיים את הזהות הדתית לצד הזהות הלהט"בית", אומרת ל-mako שני פינטו, פסיכולוגית קלינית ומנהלת מערך הסיוע של חברותא. "האוכלוסייה הלהט"בית נמצאת בסיכון גבוה יותר לאובדנות, מצוקות נפשיות והתנהגויות בסיכון, ולעיתים היא נעדרת גורמים מגינים ביחס לכלל האוכלוסיה, כמו תמיכה משפחתית וקהילתית. מערך התמיכה והסיוע של חברותא משקיע בלמידה ואפיון הצרכים הייחודיים של הפונים, זאת במטרה לדייק את המענה הספציפי המתאים ביותר לקהל הדתי והחרדי".
את העלייה החדה במספר הפניות בשנה האחרונה מייחסת שני לאקלים הציבורי הקשה נגד להט"ב וגם לקונפליקט בין הציבור הדתי לציבור הגאה, שבא לידי ביטוי בשיח רעיל. "ההתבטאויות הקשות של חברי כנסת, אנשי ציבור ואנשי דת משפיעות לרעה על יחסים בתוך משפחות, מוסדות וקהילות", היא מסבירה. "כך למשל ראינו עלייה לאחר ההתבטאות של ח"כ פינדרוס, שאמר כי להט"ב מסוכנים יותר מאשר חמאס ודאעש. אנשי ציבור, וגם התקשורת, צריכים להבין שהמילים שלהם עלולות לעורר בעיות להצית סכסוכים במסגרות קהילתיות שמשפיעות ישירות על להט"ב".
גם המלחמה, לדבריה, העצימה וחידדה קונפליקטים אצל להט"ב דתיים רבים, אשר נאלצו להתפנות מבתיהם, להפסיק הליכים טיפוליים ולהתגייס למילואים. "להט"ב דתיים שנפצעו וחסרים מקורות תמיכה משפחתיים נמנים גם הם על הזקוקים לסיוע מאיתנו, נוסף על מגוון מצוקות ייחודיות לקהילה שהמלחמה הביאה עימה - פניות ל'טיפולי' המרה במסווה עזרה ייחודית במלחמה, פגיעות מיניות שמתגברות עם 'הסרת גבולות' תוך קהילתית ונישואין שמתפרקים עקב הלחץ על גברים חרדים בארון, כלכלי פעמים רבות, שמביא מצבים כאלה לידי פיצוץ. לכן ראינו עלייה נוספת בפניות מאז אוקטובר".
שני מדגישה כי התקופה האחרונה מעוררת בכולם מצוקות וכי הדבר לא ייחודי ללהט"ב דתיים, אך לאלו שחווים מצוקות או טראומות נוספות, התקופה הזו עלולה לעורר אותן בעוצמה גבוהה יותר. "למי מאיתנו שחסרים עורף משפחתי או תמיכה חברתית ונפשית, ההתמודדות עלולה להיות קשה מנשוא - וזו הייחודיות בפגיעה בלהט"ב דתיים", מסבירה שני ומוסיפה שבגלל הצורך הגדל להרחיב את המענים, חברותא הקימה קליניקה עם פסיכולוג המתמחה בעולם הלהט"ב הדתי, וכן הגבירה את פעילות מערך הסיוע וקו הקשב. "חשיבות הלכידות והתמיכה הנפשית חשובה כעת יותר".
עבור מערך הסיוע והתמיכה של חברותא הייתה זו שנה קשה במיוחד, לאחר שאלון טולדנו ז"ל, פעיל הארגון שהיה אמור להתחיל להתנדב במוקד, נרצח בטבח 7 באוקטובר בשדרות, כשהיה בדרך לבית הכנסת לתפילת שחרית וחגיגות שמחת תורה. טולדנו המנוח היה חבר ותיק בקהילת חברותא, השתתף בפעילויות רבות ותמיד נרתם לסייע.
כעת מנכ"ל הארגון, נתנאל שלר, קורא למשרדי הממשלה והנהגת הציבור הדתי והחרדי לגלות אחריות לציבור הדתי והחרדי. "חברותא נותנת מענה למאות פונים חרדים בכל שנה דרך מערך הסיוע והתמיכה וקו הקשב שלנו", הוא אומר ל-mako. "אם משרד הרווחה או משרדי הממשלה לא מעוניינים לטפל בצרכים המרובים של להט"ב חרדים בגלל שיקולים פוליטיים, שלכל הפחות לא יערימו עלינו קשיים בירוקרטיים במתן מענה, ולא יובילו לחסימת הגישה של להט"ב חרדים במצוקה לקבלת השירות".
קו הקשב של חברותא זמין בימים ראשון ורביעי, בין השעות 20:00-22:00
מספר טלפון: *2972