גבר שוויצרי שחי עם נגיף ה-HIV ומוכר בעולם הרפואי בתור "המטופל מז'נבה", הוא האדם השישי בהיסטוריה שנרפא לחלוטין מהנגיף לאחר שעבר השתלת מח עצם כטיפול לסרטן הדם, כך דיווחו חוקרים מצרפת בכנס מדעי שהתקיים באוסטרליה.
למרות שישנם עוד חמישה מקרים ידועים בעולם של מטופלים שנרפאו מ-HIV לאחר ההליך, המקרה של המטופל מז'נבה ייחודי ביותר, שכן הוא היחיד מבין כולם בו הושתלו תאי גזע מתורם שלא הייתה לו המוטציה הגנטית הנדירה CCR5-delta, החוסמת את כניסת הנגיף לתאים.
נגיף ה-HIV הוא נגיף חכם וערמומי, אשר מצליח לחדור את הסדקים של תאי מערכת החיסון (הנקראים CCR5) ומשתלט עליהם. משמעותה של המוטציה הגנטית המוכרת בשם CCR5-delta היא שתאי מערכת החיסון סגורים לחלוטין, כך שנגיף ה-HIV לא יכול לחדור אליהם. מדובר במוטציה מאוד נדירה - רק 1 מתוך 10 באירופה ובארצות הברית מחזיק בעותק אחד של המוטציה, כלומר, הוא ירש אותה מאחד ההורים. מתוכם, רק 1% ירש את המוטציה משני ההורים שלו, מה שהופך אותו לעמיד בפני נגיף ה-HIV.
המטופל מז'נבה לא נחשף בפומבי, אבל מדובר בגבר לבן שאובחן עם HIV בשנת 1990. הוא עבר השתלת תאי גזע ב-2018 כדי להילחם בזן אלים במיוחד של סרטן הדם, וכאמור, למרות שלא הייתה בתאים המוטציה הגנטית כפי שהיו למטופלים הקודמים, הוא עדיין נרפא לחלוטין מ-HIV. לאחר ההשתלה הוא הפסיק ליטול את הטיפול המונע את התפשטות הנגיף בדם, אך למרות שעברו 20 חודשים מאז, הנגיף לא אותר בדמו. "מה שקורה לי הוא נפלא, קסום", אמר המטופל מג'נבה.
המקרה של המטופל מז'נבה ייחודי מאוד. בשני מקרים קודמים של מטופלים מבוסטון, שטופלו באמצעות תאי גזע שאינם מכילים את המוטציה הגנטית CCR5-delta, חזר נגיף ה-HIV להתפשט בגופם אחרי מספר חודשים מהרגע בו הפסיקו ליטול את התרופות. החוקרים אמנם עדיין לא בטוחים במאת האחוזים שנגיף ה-HIV לא יחזור להתפשט בגופו של המטופל מז'נבה, אבל אסייר סאז-קיריון, חוקר ממכון המחקר הצרפתי פסטר שהציג את המקרה בכנס באוסטרליה, אומר שאם לא נמצא שום סימן לנגיף אחרי 12 חודשים, ההסתברות שלא ניתן יהיה לזהות אותו בעתיד עולה משמעותית. עוד אמר אסייר כי ייתכן שהמטופל מז'נבה נותר נקי מ-HIV כי "אולי ההשתלה חיסלה את כל התאים הנגועים ללא צורך במוטציה, או אולי הטיפול שניתן לו לאחר ההשתלה שיחק תפקיד".
שרון לוין, נשיאת האגודה הבינלאומית לאיידס שקיימה את הכנס המדעי בבריסביין, אוסטרליה, אמרה שיש ללמוד את המקרה בשנים הקרובות. "המקרה מבטיח, אבל למדנו מהמטופלים מבוסטון שאפילו חלקיק בודד של HIV יכול להביא להתאוששות של הנגיף בגוף", הסבירה. "צריך לעקוב מקרוב אחרי המטופל הזה בשנים הקרובות".
ההשתלה שעבר המטופל מז'נבה אמנם ריפאה אותו מ-HIV, אבל חשוב להזכיר כי מדובר בהליך רפואי מסוכן ומורכב, שלא יכול להיחשב כאופציה עבור כל האנשים שחיים עם HIV, אלא רק כמוצא אחרון עבור חולי סרטן ואיידס במצב קריטי. האדם הראשון בהיסטוריה שנרפא מ-HIV הוא טימותי ריי בראון, המוכר גם בשם "הפציינט מברלין". הוא עבר השתלת מח עצם בשנת 2007 וחי ללא הנגיף במשך 12 שנים, עד שנפטר בשנת 2020 מסרטן. בתחילה, חשבו החוקרים כי היעלמות הנגיף מגופו הייתה מקרית, "פוקס", אבל 12 שנים לאחר מכן גם אדם נוסף, "הפציינט מלונדון", נרפא מ-HIV באותה הצורה. לפני שנה נרפאה מ-HIV האישה הראשונה והשלישית בהיסטוריה, "הפציינטית מניו יורק".
המטופל הרביעי שנרפא מ-HIV היה גבר בן 66 מקליפורניה שכונה "הפציינט מעיר התקווה", על שם מרכז הבריאות בו הוא מטופל. הוא נדבק בשנות ה-80 ב-HIV ועבר השתלת מח עצם בעקבות לוקמיה בשנת 2022, ובשנה שעברה הודיעו לו הרופאים כי לא יצטרך ליטול יותר תרופות נגד HIV. המטופל החמישי שנרפא מ-HIV, "המטופל מדיסלדורף", אובחן עם HIV בשנת 2008 ועבר השתלת תאי גזע ב-2013 לאחר שחלה בלוקמיה. חוקרים שעקבו אחרי המקרה שלו סיפרו שהוא נמצא "בבריאות טובה", זאת לאחר שהפסיק ליטול את הטיפול התרופתי נגד HIV לפני ארבע שנים ובדמו לא אותרו סימנים של הנגיף.