אחרי שנים ארוכות בהן קרא לא מעט ספרות גאה בשפה העברית, הבין לפתע נדב שוורץ כי בדירתו הפרטית מרוכזים במקום אחד יותר ספרים העוסקים בלהט"ב בשפת הקודש מאשר בכל ספריה אחרת בישראל, אולי אפילו בעולם. הספרייה הנפלאה של הבית הפתוח לגאווה וסובלנות בירושלים, לדוגמה, מתפארת כיום בסביבות 300 ספרים עבריים גאים, אבל שוורץ, שהחל לאסוף ספרים לפני קצת יותר מעשור, מחזיק בביתו יותר מ-700 ספרים גאים - כולם בעברית.
"בעבר עבדתי בבית הפתוח כרכז קהילה והתחלתי לבדוק כמה ספרים גאים יש בספריות בתל אביב ומה קיים בחיפה", נזכר שוורץ (40) בשיחה עם mako על הקמת אתר הספרייה הגאה הגדולה בישראל, בו ניתן להשאיל ספרים מכל הסוגות והזמנים. "גיליתי שיש לי לא רק כמות גדולה של ספרים מכל הז'אנרים האפשריים, מקומיקס ומגזינים עד ספרי הלכה, אלא גם ספרים נדירים מאוד שלא מופיעים באף רשימה אחרת. דברים שנתקלתי בהם בטעות בחיפושים שלי".
החיפוש של שוורץ אחרי ספרות גאה בעברית לא החל בתור תחביב, אלא התעורר מתוך צורך אישי לאחר. הוא הבין לראשונה שהוא הומו בגיל 13 בזמן שלמד בישיבה תיכונית, אבל מספר על הדחקה ארוכת שנים. "לא התעסקתי בזה, לא חיפשתי לצאת מהארון או שאנשים יעזרו לי, אמרתי שזה משהו שיש לי, אבל לא מי שאני", הוא מסביר ומספר כמעט בנונשלנטיות איך התגלגל לקבל טיפולי המרה מסוכנים.
"כשהייתי בן 18 למדתי בירושלים ובתאי השירותים בישיבות היה מספר טלפון לטיפולי המרה. אחד המתנדבים בקו הקשב למד איתי בישיבה, אז הייתי צריך לחכות שהוא יהיה בבית המדרש כדי שאוכל להתקשר. בדיעבד חלק מהמתנדבים גם סיפרו לי שהם לא ידעו בדיוק למה הם מתנדבים או למה הם נכנסים, רק העבירו אותם הכשרה זרירה ואמרו להם שהם מצילים אנשים".
כך למעשה הגעת אל ראובן וולצ'ר, מטפל "עצת נפש" שהורשע בעבירות מין שביצע נגד מטופליו ונשלח ל-3 שנות מאסר ב-2020.
"הוא טיפל בי ובהתחלה הייתי צריך להודות שיש לי את זה כדי שאוכל להשתנות. הוא טען שזה פרוידיאני, שצריך להבין מה לא טוב קרה בילדות שלי שהפך אותי להומו. היה לי פנקס שבו הייתי צריך לכתוב מתי אני נמשך לגברים, ואני בחור צעיר שלומד בישיבה רק של בנים, כן? משהו לא זרם נכון, הרגשתי בחושים הלא מפותחים שלי שמשהו שם לא בריא וברחתי אחרי כמה חודשים. לי היה מזל, היו אנשים שהיו אצלו שנים".
שוורץ לא ויתר גם אז וניסה להתייעץ עם רבנים, אבל ללא הועיל. "הם לא ידעו מה לעשות עם זה והרגשתי שאני לבד במסע. "הוא משתף. "כמקובל במגזר התחלתי לצאת עם בנות והתחתנתי בגיל 26. היא ידעה שאני הומו לפני החתונה והיה לי חשוב לספר לה את זה, אבל לצערי ארבעה חודשים אחר כך התגרשנו, בלי ילדים ברוך השם".
יותר מעשר שנים סחבת את המשקולת הזאת על הכתפיים שלך עד ששיתפת את המשפחה.
"והמשפחה שלי מדהימה. גם כשהיה להם קשה הם קיבלו אותי, עוד לפני שהם הבינו בכלל מה זה אומר. אמא שלי אמרה שלי שאני אוכל להביא הביתה את בן הזוג כשיהיה לי ואפילו צעדה איתי במצעד בירושלים. בתחילת הדרך הם הסתייעו בתמיכה להורים לילדים להט"ב והיום הם עוזרים למשפחות אחרות. המשפחה המורחבת גם קיבלה, גם השמרנים מבין כולם. זה לא משהו שמטאטאים מתחת לשטיח.
שוורץ, שכיום כבר מעביר הרצאות על להט"ב-דתיים ועל חייה ואף זכה לאות הוקרה מהמשרד לשוויון חברתי בשנה שעברה, החל חפש אחרי יציאתו מהארון תשובות לשאלותיו הרבות בכתובים. "כמו תלמיד ישיבה טוב חיפשתי את דרכי דרך הספרים", מספר שוורץ. "חיפשתי ספרים שמדברים על הומואים דתיים וגיליתי שיש יותר ספרים על חרדים מאשר דתיים-לאומיים. לאט לאט שמעתי על עוד ספרים על הומואים, לאו דווקא דתיים. קניתי עוד ועוד ואחרי שהגעתי ל-200 ספרים על הומואים התחלתי לקנות גם ספרים על שאר האותיות - לסביות, טרנס וביסקסואלים. מפה לשם אנשים התחילו להשאיל ספרים ולהתייעץ על מחקרים והבנתי שזה צריך להיות יותר פומבי ונגיש, אז בניתי את האתר".
אבל שוורץ לא הסתפק בשיטוטים בחנויות הספרים או בהמלצות ששמע לאורך הדרך, הוא החל לחפש ספרים בעברית על להט"ב בפורומים ורשימות בפינות נידחות ברשת, ומצא שם מצא את האוצרות הגדולים ביותר, למרות שלעיתים הן עלולות להיות קשות לקריאה. "ספר אחד, שגיליתי מטוקבק שכתב הסופר עצמו באיזו כתבה, מספר על אדם שעבר טיפולי המרה בעזרת הקבלה. יש לי גם את הספר 'דור תהפוכות' שכתב עידן בן-אפרים, חרדי שכתב על הלכות טרנסג'נדרים ויש את הסכמתו של הרב עובדיה יוסף עליו השלום".
אלו לא ספרים שאתה מצפה למצוא בספרייה גאה. אפשר אפילו לומר ש"דור התהפוכות" הוא ספר טרנספובי.
"הוא לא ספר פרו-טרנס, יש שם נקודות מאוד קשות, אבל יש גם כמה חיוביות כמו שאם מדובר בפיקוח נפש אז יש להתייחס אל אדם במגדר שהוא או היא מזדהים. אני מאמין בשימור הידע. קהילה חזקה היא קהילה שיכולה להתמודד גם עם דעות אחרות וגם עם אנשים שלא מסכימים איתה. הספר כמובן לא מתאים לכולם, אבל משום שהדבר כבר נכתב וראה אור חשוב שנהיה מודעים, כי לטמון את הראש בחול לא יעזור".
בין מאות הספרים שנדב מציע להשאלה יש אולי כמה שהם שנויים במחלוקת וכמה שהם להט"בופוביים, אבל שוורץ בחר במודע להשיג כל יצירה בעברית העוסקת בלהט"ב - לא משנה מה המחיר. "יש לי הוצאה שנייה של הספר 'הדווקאים' מאת רינה בן מנחם, מאוד נדיר, והוא גם נחשב לספר העברי הראשון על הומואים ולסביות. כדי להשיג אותו הייתי צריך להשתתף במכירה פומבית באינטרנט ואחד הקונים ידע שאני שם בשביל הספר הזה ולא הפסיק להעלות את המחיר".
מבלי להסגיר את המחיר ששילמת עליו, בספריה שלך אפשר למצוא ספרים עתיקים ונדירים. אין חשש שמישהו פשוט לא יחזיר את הספר?
"ברוך השם עוד לא קרה שמישהו זילזל ולא החזיר ספר, אבל בכל זאת ספרים נדירים לא יוצאים מפתח הדלת כי אפשר למצוא אותם שוב. כן אפשר להגיע לספרייה שנמצאת בירושלים ולעיין בהם כאן, ואנחנו מבקשים מלקוחות הספרייה תרומה לטובת ספרים חדשים וכיסוי הוצאות, כי לפעמים זה באמת הרבה כסף. למזלנו היום גם הוצאות ספרים ואפילו סופרים שתורמים לספרייה".
איזה ספרים נדירים לא יצאו מפתח הבית?
"יש את ספר השירה "מעט צרי" שכתב מרדכי גיאורגו לאנגר בשנת תש"ג (1943), חמש שנים לפני קום המדינה. הוא היה המשורר הראשון ביהדות המערב בעת החדשה שהגיע מלשון זרה לשירה עברית, ויש לו המון רמיזות מיניות בספר מבלי להסגיר את המגדר. בגלל שהיום אנחנו יודעים שהוא היה פעיל הומו מהולנד אנחנו מבינים את ההקשר זה מפעים. יש גם את הספר "לסביות בת זמננו - אנציקלופדיה של הלסביות", שהוא ספר לסבופובי מטורף. הכריכה נראית כמו פורנו עם צילום שתי נשים בבגדים תחתונים, ובפנים מדברים על הבעיות שבהומוסקסואליות נשית ועל הדרכים 'לפתור אותה''".
"כמות הספרים בעברית על להט"ב נפלאה, יש עושר אמיתי במדינת ישראל, אבל תקשיב לנתון הזה - בישראל יוצאים מדי שנה 8,000 ספרים. לפי הנתון הזה, היו אמורים לצאת בסביבות 800 ספרים להט"ביים, אבל אנחנו אפילו לא קרובים למספר הזה. מצד שני, אנחנו כן רואים שיוצאים בשנים האחרונות יותר ספרים גאים ויש יותר ויוצר יוצרים ויוצרות להט"ב. בכל זאת, אנחנו לא סתם נקראים עם הספר".