לא חסר פילוג בעם ישראל, במיוחד לא בימים אלה, ואך עת מסתבר שגם כשמדובר בזכותם של אנשים להפוך להורים ולהקים משפחה אזרחי המדינה חלוקים בדעתם. סקר חדש, שנערך לכבוד יום המשפחה המתקיים היום (שלישי), מצא כי קצת יותר ממחצית הציבור הישראלי (56%) מביע תמיכה בזכותם של חברי הקהילה הגאה לבצע הליך פונדקאות בישראל.
הסקר בוצע על ידי מאגר מוחות, מכון מחקר ויעוץ בינתחומי בניהולו של פרופ' יצחק כץ, עבור חברת סורמום, המלווה הליכי פונדקאות לזוגות והורים יחידנים בארץ ובעולם. בעוד בקרב הציבור החילוני נרשמה בסקר תמיכה רחבה להליכי פונדקאות (85%), במגזר החרדי והערבי אחוזי ההסכמה נמוכים באופן משמעותי - 23% ו-29% בהתאמה.
כאמור, הסקר אף בחן את עמדות הציבור הישראלי בנוגע לזכותם של חברי הקהילה הגאה להליכי פונדקאות, זאת לאחר שבשנה שעברה תוקן החוק וקבע כי גם זוגות הומואים וגברים יחידנים יוכלו לבצע הליך בישראל. לצד הרוב הדחוק בעד הליך ללהט"ב בישראל, נדמה כעת כי עם הקמתה של הממשלה החדשה חלקים נרחבים בציבור חוששים לפגיעה בזכות זו.
קרוב למחצית מהנשאלים, 41%, חוששים כי הממשלה בראשותו של בנימין נתניהו תטיל הגבלות ואיסורים על פונדקאות בישראל. החשש גבוה בקרב הקהילה הגאה והציבור החילוני (69% ו-63% בהתאמה), נשואים ללא ילדים (63%) וגרושים, פרודים או רווקים (56%). נתונים נוספים שעלו בסקר: 68% מהציבור הישראלי סבור כי המדינה צריכה לסבסד חלק מהליכי הפונדקאות, 52% ציינו כי אם יהיה להם צורך בכך ישקלו לפנות להליך פונדקאות ו-63% בקרב חברי הקהילה הגאה היו פונים להליך פונדקאות.
בשבועות האחרונים, הנושא עלה לתודעה הציבורית בדרמה המדוברת "גוף שלישי", אשר מציגה על המסך בני זוג הפונים להליך פונדקאות לאחר אינספור טיפולי פוריות. גם שם, צף עניין העלות של ההליך, שכאמור אינו נגיש לכל כיס. באחת מהסצנות ששודרו אמש, נראה גיבור הסדרה, עידו אברהמי, פונה להוריו לעזרה כספית, מכיוון שאין ביכולתו לממן אותו בתקופה הקרובה. סצנה, אשר סיכמה היטב את הנתונים הנ"ל.
הסקר בחן גם את העמדות של הציבור בנוגע למוסריות ההליך, שכן הנושא לא נמצא בקונצנזוס ולא פעם נשמעת ביקורת הנוגעת לפגיעה במעמד האישה, במיוחד בקרב נשים מאוכלוסיות מוחלשות. למרות זאת ובניגוד לביקורות, נדמה כי הציבור הישראלי חושב אחרת. רוב המשיבים (68%), ענו כי הם מסכימים עם הטענה שהליך הפונדקאות הוא סוג של מצווה, שאינה פוגעת במעמד האישה. יותר מכך, רוב המשיבים (63%), ציינו כי לא משנה להם אם הסיבה שאישה בוחרת להיות אם פונדקאית היא כלכלית או אלטרואיסטית.
"זוהי זכות בסיסית של כל אדם להיות הורה ולהקים משפחה בישראל. מצד אחד תוצאות הסקר מעודדות בכך שרוב הציבור תומך בקיום הליך זה, רואה בו חשיבות, הליך מוסרי ונכון ואף כזה המחייב מימון מסויים של המדינה", אמרה מנכ"לית חברת סורמום אידה בראון. "לעומת זאת, יש חשש בחלק גדול בציבור שההתקדמות האדירה שנעשתה בישראל בתחום זה בשנה האחרונה תבלם וכי גורמים כאלו ואחרים יבקשו לקחת אותנו כמה שנים אחורה. אני מאמינה כי הפצת ידע אמיתי ונכון ולימוד הנושא יכולים לסייע רבות בקידום של התחום בישראל ויכולים לסייע לרבים להגשים את חלומם ולהפוך למשפחה".