תחקיר שערכו העיתונאי דניאל אסתרין והעיתונאית הפלסטינית מרמאללה נוהא מוסלח עבור רשת הרדיו הציבורית של ארצות הברית (NPR) חושף פרטים חדשים ומטלטלים סביב פרשת הרצח האכזרית של אחמד חכם חמדי אבו מרח'יה, שנחשפה לראשונה ב-mako. מרח'יה היה פלסטיני הומו שברח לישראל משטחי הרשות הפלסטינית בשל סכנה לחייו, ובשעתו דווח כי נחטף בחזרה לחברון ונרצח.
הפרסום זכה לסיקור תקשורתי רחב בכל העולם, בין היתר לאור העובדה כי סרטון שבו נראית גופתו המבותרת של מרח'יה הופץ ברשת. בתחקיר של אסתרין ומוסלח נחשף כי הרשות הפלסטינית הגישה כתב אישום נגד הנאשם ברצח עוד לפני שנה וחצי ואף חשפה את שמו - אנס אבו-עיישה, שייתכן וגם הוא חלק מהקהילה הגאה.לפי התחקיר, מסתמן כי בשל העובדה שמרח'יה היה הומו, שתי המשפחות יעשו סולחה ביניהן והנאשם ברצח לא ירצה עונש מאסר עולם, כפי שהחוק ברשות הפלסטינית קובע.
התחקיר עוקב אחר חייו ומותו של מרח'יה, מהרגע שבו נמלט לישראל ועד יום הרצח בחברון. העיתונאים התבססו בעבודתם על תיקי המשטרה הפלסטינית, מסמכי בית המשפט בחברון ולמעלה מ-40 ראיונות שנערכו במשך יותר משנה בישראל וחברון, כולל עם חבריו, ארגוני שסייעו לו בישראל והמשפחות של הנאשם והנרצח.
"חודשיים אחרי הרצח נפגשתי עם אקדמאי פלסטיני ברמאללה שביקש ממני לחקור את נסיבות הרצח", מספר אסתרין בשיחה עם mako. "עריפת ראש זה עניין נדיר ורצינו לדעת מי רצח את אחמד ולמה. התשובות לשאלות האלו היו מאוד חשובות ללהט"בים פלסטינים ולחברה הפלסטינית בכלל. בתל אביב, הישראלים שהכירו את אחמד מקרוב לא ציפו שהמשטרה בישראל או המשטרה הפלסטינית יחקרו את הרצח. כתקשורת זרה, הייתה לנו האפשרות לחקור גם בתל אביב וגם בחברון".
אחמד חכם חמדי אבו מרח'יה נאלץ לברוח לישראל כשהתעוררה סכנה ממשית לחייו בגדה המערבית לאחר שזהותו המינית נחשפה. לאור הסכנה הוא קיבל אישור שהייה זמני בישראל לצרכי רווחה, שניתן ללהט"ב פלסטינים על ידי מתאם פעולות הממשלה בשטחים. מספר שבועות לפני מותו עמותת "הבית השונה", שמסייעת לקהילה הגאה הפלסטינית-ערבית, חידשה את אשרת השהייה שלו מול נציבות האו"ם לפליטים בישראל, על מנת שיוכל לקבל אשרת פליט במדינה שלישית.
"הבנו שאחמד חיפש בית והיה קרוע בין שתי חברות שלא יכלו לתת לו בית באמת", משתף אסתרין. "הוא ברח מחברון מסביבה שמרנית שלא מקבלת להט"ב, הגיע לישראל וקיבל אישור שהייה זמני. הוא נדרש למצוא מדינה שלישית לתת לו מקלט, אך לא מצא," משתף אסתרין.
במהלך התחקיר גילו העיתונאים כי הסכנה שנשקפה לחייו של מרח'יה הגיעה בעיקרה שחווה מצד אדם בחברון שביקש לקיים איתו קשר אינטימי ואיים לחשוף תמונות אינטימיות שלו אם יסרב. מרח'יה הגיש תלונות במשטרה הפלסטינית בנושא, אך לבסוף משפחתו של הסוחט לחצה עליו למשוך את התלונה. מרח’יה הסכים למשוך את התלונה וחזר לחברון רק כדי להסדיר את ענייניו האישיים, כולל קבלת ביטוח בריאות, שלא נכלל באותה עת באשרת השהייה.
1/ On Oct. 5, 2022, a year before the Hamas-Israel war, a young Palestinian man was killed and beheaded in Hebron. His murder made headlines. Was it an anti-gay hate crime? Our NPR investigation out today reveals new details. Thread with documents below.https://t.co/r8krayg7lw
— Daniel Estrin (@DanielEstrin) September 30, 2024
החשוד ברצח: אנס אבו-עיישה
התחקיר של אסתרין ומוסלח גילה כי התובע של חברון הגיש כתב אישום נגד אנס אבו-עיישה ברצח מרחי'ה. "הנאשם, בן 24 בעת הרצח, הוא בנו של רופא שיניים בחברון", מספר אסתרין. "הוא נעצר זמן לא רב לאחר הרצח ונשאר במעצר עד היום. כעת מתברר כי הנאשם חיזר ככל הנראה אחר אבו מרח'יה כדי להיות בן זוגו, אך אבו מרח'יה סירב. למרות זאת, משפחתו של הנאשם מכחישה שבנם הומו או שהיה קשר אינטימי בין השניים".
התובע הראשי בחברון אסף ראיון שכללו עדויות, דוח נתיחת הגופה ותמונה של הנאשם מיד לאחר מעצרו. לפי כתב האישום, אבו עיישה דקר את מרח'יה למוות ומיד לאחר מכן ערף את ראשו וגרר את גופתו בחצר בית המשפחה. אבו עיישה הואשם ברצח בכוונת תחילה, עבירה שדינה ברשות הפלסטינית מאסר עולם.
התובע הראשי מבהיר כי לא נמצאו עדויות לרצח על רקע הומופובי, אך גם לא נמצא מניע ברור אחר. אביו של הנאשם טען כי סיבת הרצח קשורה למחלת נפש שממנה סובל בנו, שנגרמה כתוצאה, לטענתו, מסמים שנתן מרח'יה לבנו. הנאשם אף נשלח לבדיקה פסיכיאטרית שלא העלתה תוצאות חד-משמעיות. הוועדה שבחנה את הנאשם לא נענתה לבקשות בית המשפט להגיש חוות דעת האם הנאשם כשיר לעמוד לדין וזו גם הסיבה שבגללה בית המשפט לא הגיע עד כה להכרעה.
"הסולחה": כחצי מיליון שקלים
בתחקיר נטען כי המלחמה שפרצה בעקבות טבח 7 באוקטובר שיתקה את מערכת בתי המשפט הפלסטינית. "ברקע המלחמה בעזה הנושא הלהט"ב הפך נושא טעון בין פעילים פרו-פלסטינים לפרו-ישראלים. קמפיין פרו ישראלי אחד אפילו מציג את הסיפור של מרח'יה עם האמירה שרק ישראל מגינה על להט"ב פלסטינים. פעילים פרו-פלסטינים מאשימים את ישראל בשימוש בנושא הלהט"בי כדי להסיח את דעת הקהל ממה שהצבא עושה בעזה", אומר אסתרין.
לצד המשפט הפורמלי, מערכת הצדק המסורתית בחברון שמכונה "הסולחה" דנה ברצח. שלושה ימים בלבד לאחר הרצח נערך טקס שבו הוסכם על תשלום פיצויים בגובה 100,000 דינר ירדני (כחצי מיליון שקלים) למשפחת הנאשם. המשפחות הסכימו לנסות להגיע לפיוס סופי תוך שנה, על מנת למנוע נקמה בין המשפחות.
למרות שמערכת המשפט הפלסטינית הרשמית לא שמה דגש על נטייתו המינית של הנרצח, המערכת המסורתית ראתה בה היבט מרכזי. אביו של הנאשם, ד"ר אבו עיישה, ציין כי לאחר שפורסמו דיווחים בתקשורת הישראלית על נטייתו המינית של מרח'יה, דעת הקהל בחברון השתנתה לטובת הנאשם, בנו, והלחץ על משפחתו פחת. שנתיים לאחר הרצח, הנאשם טרם הורשע בבית המשפט ונדמה כי העובדה כי מרח'יה היה הומו תקל על העונש עבור הנאשם.
"התחקיר העלה מציאות מורכבת. אני מקווה שישראלי וגם פלסטינים שיקראו את התחקיר יוכלו להבין יותר לעומק את המורכבות של שתי החברות. אני גם מקווה שעוד אנשים שמכירים לעומק את נסיבות הרצח והקשר בין הרוצח והנרצח ישברו שתיקה, כדי שסוף סוף ייעשה צדק למען אחמד אבו מרח'יה, שאפילו במותו לא זכה לכך," אסתרין מסכם.