תום אלורה, בתן של עדי רוז'ני הישראלית ומרסלה דורייס הברזילאית, הגיעה לעולם לפני יותר מחמישה חודשים, אבל זוג האמהות עדיין נאבקות בבירוקרטיה הישראלית הידועה לשמצה ובמשרד הפנים רק כדי שיוכלו לרשום את תום כאזרחית ישראלית. בינתיים, הן תקועות בברזיל ונעזרות בצמד עורכי הדין דניאלה יעקובי וחגי קלעי, רק כדי לממש את זכותה הטבעית של תום.
את הסיפור הפתלתל והמתסכל שחווה המשפחה שיתפה רוז'ני (30) בפוסט ברשתות החברתיות, מה שהוביל ישראלים רבים להציע סיוע ועזרה. "אנחנו מותשות מבחינה נפשית. זה סיפור כלכלי רציני, אבל מעבר לכך זה מכעיס ומתסכל", מספרת בשיחה עם mako רוז'ני בת ה-30, מעצבת ux\ui במקצועה ומורה לעברית. "אני אזרחית ישראלית, כשהייתי תושבת שירתתי בצבא ושילמתי מיסים. המדינה מערימה קשיים ואין ספק שזה בכוונה - זו מדיניות נגד 'התבוללות', תמיד מחפשים בקטנות איך לסרבל".
בפוסט, שזכה לעשרות שיתופים ומאות לייקים, מגוללת רוז'ני את השתלשלות העניינים מאז הלידה. "החלטנו שאני אלד בברזיל כי תיאורטית וחוקית הבירוקרטיה מכאן מקלה על הכל", סיפרה רוז'ני על הדרך שהיא וזוגתה, רופאת ילדים ומשפחה, עברו. "בשעה טובה הגוזל נרשמה בתעודת הלידה שלה כתום אלורה רוז'ני-דורייס, וכך מופיעה בכל התעודות הציבוריות שלה (ת"ז, דרכון ברזילאי). מרסלה הורה א' ואני הורה ב', באופן מקרי ולפי סדר הגשות תעודות הזהות שלנו המעמד הרישום בבית החולים".
רוז'ני והמשיכה ותיארה את ההליך שהייתה צריכה לעבור אם הייתה יולדת בישראל: הגשת בקשה לצו הורות - תהליך מייגע שאורך מספר חודשים ובו נדרשות בנות הזוג להגיש הוכחות לזוגיות לבית המשפט, זאת כדי שיוכלו להירשם ביחד כאמהות הילדים המשותפים. התהליך הזה שונה מאשר זוגות הטרוסקסואלים, או לנשים ישראליות שיולדות ויכולות תיאורטית להכריז על כל גבר כאביו של הילד.
"במקרה שלנו זה יותר מסובך כי מרסלה לא אזרחית ישראלית, מה שהיה מעכב את התהליך בכמה שנים", ממשיכה רוז'ני ומסבירה כי לפי החוק בישראל, תינוקת שנולדה לישראלית בחו"ל חייבת להירשם בנציגות המקומית תוך 30 ימים מהלידה, בעזרת התעודות שיגישו ההורים. למרות שהגישה בקשה לקונסוליה שבועיים אחרי הלידה, היא נתקלה להפתעתה בסירוב הרשויות לרשום את מרסלה כהורה "כי אין טופס שמותאם מגדרית ואי אפשר למלא שהיא האבא".
מתוסכלות מהסיטואציה, ביקשו בנות הזוג לרשום את תום כבתה של רוז'ני, מבלי לרשום את מרסלה כאם נוספת, זאת על מנת שיוכלו להוציא עבור תום דרכון ולהגיע איתה לישראל. כך, חשבו בנות הזוג, יוכלו להמשיך את הסדר מעמדה של מרסלה בישראל בשלב מאוחר יותר. אבל גם כאן החליטה מדינת ישראל להערים קשיים ולא איפשרה לרשום את בתן כשמה המלא - תום רוז'ני-דורייס. הסיבה? כי האם היולדת רשומה רק כ"רוז'ני" בתעודת הזהות.
"הילדה כבר נולדה ונרשמה, יש לה מסמכים קיימים בעולם בשם הזה", מתרעמת רוז'ני ומדגישה כי למרות הסירוב של פקיד משרד הפנים, לא כך מנוסח החוק בישראל. למרות זאת, דרשו במשרד הפנים מרוז'ני לשנות את שמה של בתה או להגיש בקשה לצו אימוץ עבור מרסלה, זאת למרות שהיא כבר רשומה בכל המסמכים הרשמיים מברזיל בתור האמא של תום.
וכך חלפו חודשים רבים ובנות הזוג עדיין מנסות להסדיר מעמדה של בתן בישראל. לצורך כך הן שכרו את שירותיהם של עורכי הדין דניאלה יעקובי וחגי קלעי, המייצגים זוגות נוספים שנקלעו לסיטואציה דומה, ביניהם גם זוגות ששתי האמהות הן אזרחיות ישראליות, אך משרד הפנים מונע מהן את האפשרות לרשום את ילדיהם כאזרחי ישראל.
הדבר החמור במקרה הזה הוא שיש פסיקות של בג"ץ שקובעות שכאשר מוצגות לפקידי רישום מטעם משרד הפנים תעודות ציבוריות תקינות הם חייבים לבצע רישום על פי התעודה", מבהירה עו"ד דניאלה יעקובי המייצגת את בנות הזוג. "זה נכון ביחס לנישואין וזה נכון ביחס לתעודת לידה, אבל זה לא קורה מסיבה אחת - אפליה והומופוביה. זוג הורים הטרוסקסואלים שנולד להם ילד בחו"ל ניגשים לקונסוליה עם תעודת הלידה ורושמים את הילד ואת שני ההורים, בלי בעיות, גם כאשר אחד מהם לא אזרח ישראלי, אבל כשמדובר בבני זוג מאותו המין, הבקשה מועברת למשרד הפנים בישראל ונדחית, בניגוד לקביעות ברורות של בג"ץ".
עו"ד יעקובי ממשיכה ונזכרת איך בשנה שעברה הגישה עם עו"ד קלעי עתירה בנסיבות דומות, שנגמרה בניצחון לטובת בנות הזוג. "בדיון, המדינה חזרה בה והסכימה לבצע את הרישום ואף חויבה לשאת בהוצאות שנגרמו לבנות הזוג בגין ההליך", היא אומרת. "למרות פסק הדין הזה, משרד הפנים טוען כי העתירה מתייחסת רק לבנות הזוג ההן וממשיך להתעלם מפסקי הדין. הגשנו מאז עתירות נוספות באותו העניין, ביניהן העתירה של רוז'ני, שעדיין תלויות ועומדות. התוצאה ידועה מראש - בתי המשפט ישובו ויקבעו כי מדינת ישראל מחויבת לרשום את כל הזוגות ואת כל הילדים מכוח תעודת הלידה. מדובר בהתעמרות, התעללות וניצול שלא כדין של הכוח הבירוקרטי שיש לפקיד הרישום, כל זה תוך גרימת נזקים ממשיים לבנות הזוג ולילדים שלהן".
לדבריה של רוז'ני, מדובר באפליה ממוסדת, שכן בתי משפט ואפילו בג"ץ כבר פסקו בעבר כמה וכמה פעמים לטובת כל זוג שעתר נגד המדינה. "להומופובים שמנהלים את המשרד בישראל מתחשק להתעמר בזוגות כמונו", אומרת רוז'ני ומספרת שלמרות ששלחה את כל המסמכים הדרושים, המקרה שלה נמצא "בבדיקת המחלקה המשפטית כבר למעלה מחודשיים". "אין קול ואין עונה. אני פשוט לא רלוונטית מספיק עבור המדינה שלי, אני סתם כאב ראש מיותר וניירת. הזכויות של תום נמנעות ממנה כאזרחית ישראלית. היא לא קיימת כרגע מבחינת המדינה, אפילו לא רשומה באופן בסיסי, כמו מספר זהות".
כעת, בנות הזוג מקדישות את כספן וזמנן היקר בעתירות נגד המדינה. "אנחנו לא יכולות להגיע לישראל כי אני לא יודעת אם יכניסו אותנו. יש המון תרעומת, זה דבר כל כך בסיסי", מספרת רוז'ני בתסכול. "משרד הפנים רוצה לשנות לה את השם וזה אבסורד. אף אחד לא מסתכל לכיוון שלנו, זה מתיש. לא נשתוק עד שלא נקבל יחס הוגן, בסיסי, אנושי. המשפחה שלי לא שווה פחות משלכם, ולא ברור מי שמם להחליט אחרת".