נעמה עמית ויצמן, יועצת זוגית ומינית, נדרשה על ידי בית המשפט לשלם עשרות אלפי שקלים לאישה טרנסג'נדרית, לאחר שחשפה את הפרטים האישיים שלה ברשתות החברתיות ובכך פגעה בפרטיותה. למרות גזר הדין, עמית (42) מספרת היום (חמישי) בשיחה עם mako שהיא לא מוכנה להשלים עם גזר הדין ומתכוונת לערער עליו.
"החלטתי שאני לא מוכנה לוותר", היא אומרת ומכנה את גזר הדין "ציד מכשפות". "זה ניסיון אגרסיבי לסתימת פיות. אם זה היה מפריע לה היא הייתה תובעת את כל מי שפרסם את הפרטים ברשת, אבל הגיעו אלי כי אני אקטיביסטית שפועלת נגד הסללה מגדרית. זה קשוח לפעול נגד הדבר הזה, אני חוטפת איומים, קללות והטרדות".
מבחינתך, מהי הסללה מגדרית?
"כל תנועת כת המגדר, שבה משכנעים ילדים מגיל קטן שהם יכולים להיות גם בן וגם בת, במקום להבין שלבנות יש תכונות גבריות ולבנים יש תכונות נשיות. משכנעים אותם שהם כלואים בגוף הלא נכון. כל אחד לפי הרגשה סובייקטיבית יכול לטעון שהוא גבר כלוא בגוף של אישה ולהפך".
את אומרת שאת חוטפת איומים והטרדות. אולי התכנים שלך מטרידים, מאיימים ופוגעניים?
"הייתי מסכימה עם זה, אבל אם אנחנו חיים בדמוקרטיה ואם אנחנו בעד חופש הביטוי כל דעה היא לגיטימית. ברשת אין שיח. מתייגים אותך ישר בתור הומופובית או טרנספובית ומוציאים אותך מחוץ לשיח. או שאת בעד או שאת נגד, זה מאוד מפלג. אני אישה דתייה עם מורכבות, יש לי את הערכים והאמונות שלי וגם מגבלות במסגרתם. לדוגמה, אני יכולה להסכים שיש אנשים עם נטייה מינית הפוכה, אבל האם צריך להכריח את הרבנות לחתן אותם? לא. צריך למצוא פתרון אחר".
זה אומר שאת מתנגדת לשוויון זכויות ללהט"ב?
"חס וחלילה! אני מכירה ומבינה שיש נטיות הפוכות, אני מכירה בזה שיש דיספוריה מגדרית. אני בעד זכויות להט"ב והכרה, אבל אני נגד כפייה, נניח הכנסת תכנים לבתי ספר. הבעיה מתחילה כשאתה כופה על אנשים דברים שהם בניגוד לערכים ולאמונות שלו".
עמית, אם לא יצא לכם להיתקל בה במהלך גלילה באינסטגרם או פייסבוק, היא דמות מוכרת ברשתות החברתיות שלא חוסכת מעשרות אלפי עוקביה את דעותיה במגוון נושאים, ביניהם גם על קהילת הלהט"ב ובפרט הקהילה הטרנסג'נדרית.
לדבריה, היא לא נאבקת בקהילה הגאה עצמה או בלהט"ב, אלא ב"כת הפרוגרס" וב"הסללה מגדרית". עם זאת, בתיק שנידון בבית המשפט נקבע כי היא פגעה בפרטיותה שלך אישה טרנסג'נדרית בכך שפרסמה את פרטיה האישיים ברשתות החברתיות, לאחר שזו תבעה את סופר פארם בגלל רוקח שפנה אליה בלשון זכר, למרות שהבהירה מספר פעמים כי היא אישה טרנסג'נדרית.
עמית הפסידה בתיק ונדרשה לשלם 34,600 ש"ח פיצויים בנוסף להוצאות משפטיות, וכדי לסייע לה בכיסוי ההוצאות השיקו לאחרונה הארגונים "בוחרים במשפחה" ו"בצלמו", שידועים בפעילותם האנטי-להט"בית, קמפיין למימון המונים.
"בצעד תקדימי של החלטת בית המשפט ניתן לתבוע אתכם ועוד לתת צו איסור פרסום על הפרשה, וכן לפסוק כי אתם חייבים לשלם פיצוי", נכתב בפרויקט, שגייס עד כה כ-34,000 שקלים ומתייחס לתובעת בתיק בלשון זכר. "נעמה עמית, שנלחמת בפרוגרס, שיתפה פוסט על גבר שתבע את סופר פארם על כך שהתייחסו אליו כגבר, למרות שהתחפש לאישה, והיא כתבה כי מדובר בגבר שמזדהה כאישה על פי הרגשתו בלבד. נעמה היא עכשיו החזית של כולנו! היום זו נעמה, מחר זה יהיה אתם שיכריחו אתכם לפעול נגד אמונתכם, או שיתבעו אתכם על שיתוף פוסט ברשת".
גם במהלך השיחה איתנו מתייחסת עמית אל התובעת הטרנסג'נדרית בלשון זכר, אך כשאנחנו מתקנים אותה היא משתדלת להקפיד להתייחס אליה בלשון נקבה. בהמשך השיחה מתפלק לה מדי פעם בטעות "הוא", אך היא מתקנת את עצמה ומתנצלת. "ברגע שמישהו כופה עלי משהו אז קשה לי, אני בהתנגדות. אני גם לא ארצה לפעול למען הזכויות שלך כי אני לא מאמינה בכפייה, לא דתית, לא חילונית ולא להט"בית", היא מסבירה. "אם תבוא אלי בדרכי שלום אני אכבד אותך, אבל אם אתה בא אלי בבתי משפט אני לא אכבד אותך, כי אתה לא מכבד אותי. על דנה אינטרנשיונל או על קיי לונג אני אדבר בלשון נקבה, כי אני מזדהה עם הדרך שלהן ומכבדת אותן".
עד כה גויס 60% מסכום הקמפיין. מה תעשי עם הכסף?
"אממן את הערעור, שרק הוא יעלה 7,500 שקלים, ועוד כמה מאות שקלים על תשלומי אגרה".
מקואליציית ארגוני הקהילה הטרנסית נמסר בתגובה: "בשנים האחרונות המאבק הגאה ארוך השנים נושא פרי, ולשמחתנו יש הרבה יותר קבלה של אנשים הומואים ולסביות בחברה הישראלית. האמירה 'אני בעד להט"בים אבל טרנסג'נדרים זה כת מגדר' חוזרת על עצמה שוב ושוב ע"י פעילים וארגונים שמרניים, כניסיון לעשות לקהילה הגאה 'הפרד ומשול'. הקהילה הטרנסית מבחינתם היא החוט המשוחרר שאפשר למשוך בו וכך לפרום את ההישגים והקבלה שהשיגה הקהילה הלהט"בית בכלל.
האמירה 'כת המגדר משכנעת ילדים שהם כלואים בגוף הלא נכון' היא דוגמה מזעזעת להפצת מידע שקרי ופאניקה ע"י פעילים וארגונים שמרניים - שנועדה לגרום לבהלה בציבור ולשכנע אנשים תמימים שהקהילה הטרנסית היא מסוכנת. הקהילה הטרנסית מורכבת מאנשים פשוטים שרוצים לחיות את חייהם בכבוד, ולא פעם אנו מוצאים את עצמנו נרדפים באופן קבוצתי או אישי ע"י אנשים המקדמים שנאה ואלימות.
התובעת היא חברת קהילה שהלכה לקנות תרופות והושפלה באופן מכוון ע"י הרוקח. מדובר באישה פרטית, שלא כפתה דבר על אף אחד, ורק עמדה על זכותה לקבל יחס מכבד מהסביבה. נעמה החליטה לפרסם את כתב התביעה של חברת הקהילה נגד הרשת ביחד עם מספר הזהות והכתובת הפרטית שלה - הפרה בוטה של הזכות לפרטיות אשר חשף את חברת הקהילה לסכנה לאלימות.
במהלך המשפט ובכל המסמכים המשפטיים שקדמו אליו, נעמה התייחסה לחברת הקהילה בלשון זכר, עד שהשופט עצר אותה ואמר לה שפנייה בלשון פניה לא נכונה היא לא מקובלת ע"י בית המשפט. הניסיון של נעמה להגיד שיש טרנסיות שהיא כן מכבדת את לשון הפנייה שלהן ויש כאלה שלא, לפי המראה החיצוני שלהן, הוא אלים וחוצה גבולות. הגוף שלנו הוא לא נושא לדיון ציבורי, ולכל אישה מגיע שיתייחסו אליה בכבוד".