שופטת בית המשפט השלום בתל-אביב, רונית פינצ'וק-אלט, פסקה בתחילת השבוע כי מדינת ישראל תפצה את דורין ביליה, אישה טרנסג'נדרית שהוחזקה בצינוק בכלא גברים ולא סופק לה אוכל טבעוני, בסכום חסר תקדים של 115 אלף שקלים.
תחילת הפרשה לפני כשלוש שנים, אז נעצרה ביליה על ידי המשטרה בגלל סכסוך בינה לבין כמה משכניה. היא עוכבה למשך שלושה ימים, במהלכו הייתה עצורה בכלא לגברים בתא שנקרא "חללית", מעין צינוק בתנאים קשים, שעל פי שב"ס נועד למנוע מעצירים או אסירים לפגוע בעצמם. במהלך מעצרה, לא סופק לה אוכל טבעוני כפי שביקשה, זאת למרות שפנתה לסוהרים פעם אחר פעם בעניין.
בכתב התביעה שהגיש עו"ד חגי קלעי נגד שירות בתי-הסוהר בשמה של ביליה, נטען כי היא הוחזקה בצינוק רק בגלל שהיא אישה טרנסג'נדרית, ולא משום שהייתה סכנה לפגיעה עצמית. מנגד, ביקשו בשב"ס בכתב ההגנה לדחות את התביעה, משום שכליאתה בתא נועדה כדי לשמור על ביטחונה.
"הרגשתי שאני מאבדת את השפיות שלי", סיפרה ביליה בבית המשפט. "זו הייתה תקופה קשה עבורי. ניתקו אותי מהעולם במשך ימים, לא ידעתי אם מדובר בלילה או יום. פניתי לסוהרים והתחננתי שיוציאו אותי לאוויר אבל הם התעלמו ממני".
כאמור, פסקה השופטת פינצ'וק-אלט קיבלה את טענותיה של ביליה וקבעה בפסק הדין כי היא הוחזקה בצינוק באופן בלתי חוקי. עוד ציינה השופטת כי מנהל הכלא או עובדת סוציאלית כלל נפגשו איתה כדי לתהות על מצבה וכי כל הליך כליאתה היה בלתי חוקי ופגע בה קשות. "המדיניות שחייבה להחזיק עצירות טרנסג'נדריות בתנאי הפרדה מפלה ולא שוויונית", הדגישה פינצ'וק-אלט בפסק דינה וקבעה כי ביליה תפוצה ב-115 אלף שקל. "אילו שב"ס היה ערוך לקליטת עצירות טרנסג'נדריות, לא היה נגרם הנזק שנגרם".
"זאת הייתה תקופה קשה בלשון המעטה", סיפרה ביליה בשיחה עם mako. "היו השלכות ונזקים ארוכי טווח לזוועות של שב"ס. אני מרגישה כעת סגירת מעגל גם ברמה האישית וגם ברמה הקהילתית".
"שנים ארוכות ידעו חברי וחברות הקהילה הטרנסית כי ככל שיעצרו, יהיה המעצר בתנאים הקשים ביותר שיש בשב"ס - בבידוד מלא, בתא אטום, ללא תקשורת כלשהי עם הסביבה ולא ציוד בסיסי", מסר עו"ד חגי קלעי ל-mako. "פרקטיקה פסולה זו הסתיימה עם עתירתה של ביליה לבג"ץ. באופן מקומם, גם אחרי שבג"ץ חייב את שב"ס לשנות את מדיניותו, סירב שב"ס לפצות את דורין על הנזק הקשה שגרם לה. פסק הדין שניתן היום הוא סגירת מעגל, וריפוי, גם אם חלקי, לאי הצדק החמור שנגרם לקהילה הטרנסית לאורך השנים. ניתן לקוות שקריאה זו תביא להפנמה של החובה להתייחס באופן ראוי ומכבד לטרנסג'נדריות וטרנסג'נדרים, בכלל, ובפרט בסיטואציות קשות מלכתחילה של מעצר וכליאה".