מנואל גררו אביניה, אזרח בריטי-מקסיקני שנעצר בקטאר בעקבות עוקץ משטרתי ב"גריינדר" ונאבק במשך חצי שנה לשחרורו עד שהורשע לבסוף בעבירות סמים, שב לבריטניה והודה בראיון ראשון ל-BBC כי מעולם לא חשב שיחזור הביתה. בראיון סיפר אביניה שהוא הפך למטרה רק בגלל נטייתו המינית והזהיר להט"ב מלהגיע לקטאר: "מה שקרה לי יכול לקרות לכל אחד". 

אביניה (45), עובד לשעבר בחברת התעופה "בריטיש איירווייז", נעצר בפברואר לאחר שקבע להיפגש עם גבר דרך אפליקציית "גריינדר", אך כשהגיע גילה כי מדובר בשוטרים סמויים. ארגוני זכויות אדם העלו חששות לגבי מעצרו, טענו כי הקטארים מונעים ממנו גישה לתרופות רטרו-ויראליות נגד HIV וקראו להליך המשפטי נגדו "לא הוגן בעליל", אך גורמים רשמיים בקטאר התעקשו כי הוא נעצר בגלל עבירות סמים. 

אחרי 44 ימים בכלא הוא שוחרר ממעצר אך נאסרה עליו היציאה מקטאר. בחודש יוני, תחת לחץ כבד של ארגוני זכויות אדם ודיפלומטים מבריטניה ומקסיקו, אביניה נמצא אשם בהחזקת חומר בלתי חוקי בלבד. הוא נידון לעונש מאסר על תנאי של שישה חודשים וקיבל קנס בסך 2,100 ליש"ט, ולאחרונה חזר לבריטניה וסיפר לראשונה על התקופה המטלטלת ביותר בחייו. "היו כל כך הרבה פעמים שהייתי מבועת", הוא סיפר. "חשבתי שלעולם לא אוכל לעזוב. חשבתי שאני עלול ללכת לאיבוד במערכת. ממש פחדתי. מעולם לא חשבתי שאחזור הביתה בשלום". 

אביניה התעקש כי שוטרים שתלו סמים בדירתו ואמר שהסיבה האמיתית למעצר שלו הייתה הנטייה המינית שלו. "אני מכחיש לחלוטין את האשמות החזקת סמים", הוא אמר ל-BBC. "לאורך כל החקירה שאלו אותי לגבי השותפים המיניים שלי, הנטייה המינית שלי ואם קיימתי יחסי מין ועם מי. אם זה היה רק מקרה סמים, היו שואלים אותי על סמים". 

מנואל גררו אביניה (צילום: twitter)
מנואל גררו אביניה | צילום: twitter

כידוע, הומוקסואליות אסורה בחוק בקטאר וארגוני זכויות אדם מביעים חשש תמידי לגבי מצבם של להט"ב במדינה, אבל מנואל מספר כי חי בקטאר שבע שנים מבלי להסתבך עם המשטרה. "נראה שיש כלל לא כתוב שכל מה שמתרחש בפרטיות היה בסדר", הוא אמר. "חשבתי שאני מציית לחוק בכך שאני דיסקרטי ופעלתי לפי הכללים, ניסיתי לחיות קצת מהחיים שלי מאחורי דלתות סגורות. חשבתי שאני בסדר כל עוד זה לא בפומבי". 

אביניה העיד כי במהלך שהותו בכלא ראה איך שוטרים מצליפים באסירים וסיפר שהועבר לתא קטן לאחר שסירב לפתוח את הטלפון שלו ולהסגיר להט"ב אחרים שגרים בקטאר. "הם ניסו להכריח אותי להתוודות ולפתוח את הטלפון שלי, אבל לא יכולתי לסכן אנשים אחרים. למה שאעביר מישהו אחר את הכאב הזה?", סיפר. 

הקטארים, כמובן, מכחישים את ההאשמות. "מנואל קיבל יחס מכבד לאורך כל מעצרו", מספק פקיד קטארי ל-BBC. "הוא נעצר על החזקת חומר בלתי חוקי ולא נשקלו גורמים אחרים בעת מעצרו. מר אביניה ומשפחתו העלו האשמות שווא רבות בניסיון ליצור אהדה ותמיכה ציבורית. אמונתו, הרקע או הנטייה של אדם אינו פוטרים אותו מהחוק, במיוחד כאשר עומדים בפני אישומים חמורים הקשורים להחזקת סמים. לקטאר יש חוקים מחמירים המסדירים החזקת סמים לא חוקיים והרשויות פועלות ללא הירף כדי להילחם בבעיה. כפי שמר אביניה בעצמו הודה - הוא חי בקטאר ללא בעיות במשך שבע שנים".

מנואל גררו אביניה (צילום: QatarFreeManuel, twitter)
מנואל גררו אביניה | צילום: QatarFreeManuel, twitter

את הדברים הללו דחה ג'יימס לינץ', דיפלומט בריטי לשעבר בקטאר ומנהל שותף בארגון זכויות האדם FairSquare, שאמר כי המשפט בעניינו היה "בלתי הוגן". "בשלוש השנים האחרונות טיפלנו במספר מקרים של אנשים שנעצרו ולאחר מכן נחקרו ללא עורך דין", הוא טען. "הקטארים צריכים לסדר את הדרך שבה הצדק נעשה במדינה שלהם". 

אביניה, שחי עם HIV, סיפר כי נאלץ להתחנן על בסיס יומיומי לקבל גישה לתרופות רטרו-ויראליות, השומרות על הנגיף תחת שליטה. "זאת הייתה תקופה ממש קשה עבורי ללא גישה לתרופות שלי, כי אתה מודאג מההשפעה על הבריאות שלך ויש לזה גם השפעה על בריאות הנפש", נזכר וסיפר שכעת, כשהוא שוב בבריטניה, הוא לאט לאט חוזר להיות האני האמיתי שלו. "זה לא קשור לנוכחות של סמלים כמו דגלי גאווה - זה יותר מזה - זה מרגיש מדהים ליהנות מהדברים הקטנים שלא הבנת שאיבדת. לראות אנשים מחזיקים ידיים ברחוב, להיות מסוגל להביע חיבה עם החברים שלי בלי לחשוב על איך אנחנו מתקשרים, להיות מסוגל לעשות את זה בלי שזה מאחורי דלתות סגורות".