כוכבת הסדרה "ברידג'רטון", ניקולה קוכלן, תקפה את הסופרת ומחברת סדרת ספרי "הארי פוטר", ג'יי קיי רולינג, לאחר שזו חגגה את פסיקת בית המשפט העליון בבריטניה, במסגרתה נפסק כי הדרה החוקית של המונח "אישה" כפי שהוא מופיע בחוק השוויון אינה כוללת נשים טרנסג'נדריות והיא מתייחסת למין הביולוגי בלבד. 

רולינג, שמביעה בשנים האחרונות בגלוי את עמדותיה הנחרצות בנוגע למגדר, לא הסתירה את השמחה הרבה שלה לאחר פרסום הידיעה ופרסמה ברשת החברתית X (טוויטר לשעבר) תמונה שבה היא נראית על יאכטת פאר עם סיגר וכוס משקה. "אני אוהבת כשתוכנית מתגשמת", היא כתבה לצד התמונה, לאחר שנודע שהיא תרמה כספים לארגון שתבע את ממשלת סקוטלנד וניצח בתביעה בבית המשפט העליון. 

השמחה לאיד של רולינג זכתה לחיבוק מהימין וסלידה מהשמאל, ואמש קוכלן, שהביעה זעזוע עמוק מהפסיקה, השיבה לסופרת בפוסט באינסטגרם שבו היא תקפה את רולינג ואף עקצה את סדרת "הארי פוטר" החדשה שעתידה לעלות ב-HBO. "תחסכו ממני את 'הארי פוטר' החדש שלכם. אני לא מתקרבת לזה גם עם מקל שלושה מטר".

בשבוע שעבר קוכלן תיארה את  תחושת הגועל שלה מהפסיקה שהסעירה את העולם. "לראות קהילה שגם ככה כבר מודרת מותקפת שוב - ובחוק - זה פשוט מגעיל. לראות אנשים חוגגים את זה? עוד יותר מגעיל", היא אמרה ורמזה על הפוסט של רולינג. "תביעו את עמדתכם ותגידו לחבריכם הטרנס והא-בינאריים שאתם שם בשבילם, שתמשיכו להילחם עבורם". הסרטון של השחקנית פורסם במסגרת קמפיין מימון המונים חדש שהיא יזמה לטובת ארגון הטרנס הבריטי Not A Phase, במסגרתו נאספו למעלה מ-100 אלף ליש"ט (כ-500,000 שקלים). 

הפסיקה שניתנה ברביעי האחרון  קובעת כי המילים "מין", "גבר" ו"אישה" בחוק השוויון מתייחסות אך ורק למין הביולוגי. ההחלטה עוררה שמחה בקרב ארגוני זכויות נשים, חברות פרלמנט ותומכות רבות שעמדו מחוץ לבית המשפט בלונדון וחגגו את מה שכינו "ניצחון השכל הישר". שרת השוויון מהמפלגה השמרנית, קמי באדנוך, הצטרפה לחגיגות ואמרה כי "אמירת 'נשים טרנס הן נשים' מעולם לא הייתה נכונה – ועכשיו גם אינה נכונה מבחינה חוקית. תמה התקופה שבה קיר סטארמר טען שלנשים יכול להיות פין".

 
 
 
הצגת פוסט זה באינסטגרם
 
 
 

‏‎פוסט משותף על ידי ‏‎Nicola Coughlan‎‏ (@‏‎nicolacoughlan‎‏)‎‏

כתוצאה מפסיקת בית המשפט, לנשים טרנסג'נדריות לא תהיה גישה למרחבים "לנשים בלבד" כמו תאי שירותים ותאי הלבשה. הדבר עורר סערה וזעם בקרב הקהילה הטרנסג'נדרית, שיצאה במחאה נרחבת המתקיימת בימים אלה ביותר מ-30 מוקדים בכל רחבי בריטניה. אלפי פעילים ופעילות שטפו ועוד ישטפו את רחובות לונדון, שפילד, גלאזגו, קרדיף, נוטינגהאם וערים נוספות, כשהם מנופפים בדגלים, מניפים שלטים וצועקים סיסמאות. 

במהלך המחאה הגדולה שהתקיימה אתמול בלונדון מספר פסלים הושחתו, כולל פסלה של פעילת זכויות הנשים מיליסנט פוסט, אחת ממובילות התנועה הסופרג'יסטית בבריטניה, שעליו נתלה שלט שעליו נכתב "שיזדיינו הזכויות". משטרת לונדון פתחה בחקירה פלילית בעקבות נזק שנגרם למספר פסלים, כולל כתובות גרפיטי. "זה מאכזב מאוד לראות נזק לשבעה פסלים ולרכוש סמוך לאזור ההפגנה. אנו תומכים בזכות המחאה, אך מעשים פליליים כאלו אינם מקובלים", אמר סגן מפקד סטיוארט בל, שניהל את פעילות האכיפה סביב ההפגנה בבירה. 

הפגנה נגד פסיקת בית המשפט העליון בבריטניה, לונדון (צילום: Ben Montgomery, gettyimages)
הפגנה נגד פסיקת בית המשפט העליון בבריטניה, לונדון | צילום: Ben Montgomery, gettyimages

על פי הודעת ארגוני הקהילה הטרנסג'נדרית שתומכים בשרשרת ההפגנות, המחאה נועדה להביע התנגדות לפסיקה ולכל ההשלכות האפשריות שלה, ובהן שלילת גישה של טרנסג'נדריות למרחבים חד-מיניים. בין הגופים שתמכו בהפגנה המרכזית בלונדון אפשר למצוא את "גאווה במפלגת הלייבור", עמותת "לילדים טרנסים מגיע יותר", "הארגון לשחרור אינטרסקסים", עמותת "פלינט - א-בינאריים וטרנסים", וארגון TransActual. 

"הטרנס-מיזוגיניה שהובילה לפסיקה הזו אינה מקובלת", אמרה דוברת עמותת "לילדים טרנסים מגיע יותר". "גם אם היא הביאה עמה עוד גל של פחד לקהילת הטרנס - נמשיך להיאבק על זכויותינו. כשאתם תוקפים נשים טרנסיות אתם תוקפים את כל הטרנסים והנשים גם יחד. הזכויות שלנו לא מתנגשות - הן צועדות יד ביד. נמשיך להיאבק עד שנהיה כולנו חופשיים".

הפגנה נגד פסיקת בית המשפט העליון בבריטניה, לונדון (צילום:  Guy Smallman/Getty Images, gettyimages)
הפגנה נגד פסיקת בית המשפט העליון בבריטניה, לונדון | צילום: Guy Smallman/Getty Images, gettyimages

בשבוע שעבר, לאחר הפסיקה, מסרה ממשלת בריטניה כי הפסיקה, שהתקבלה פה אחד, מביאה "בהירות וביטחון" לנשים ומוסדות שירות, ואילו מקור במפלגת הלייבור מסר כי ראש הממשלה, קיר סטארמר, הביא את מפלגת השמאל לעמדה של "שכל ישר", לדבריו, לאחר תקופה שבה היא הובלה על ידי פעילים חברתיים.