בית משפט באוסטרליה פסק בסוף השבוע האחרון כי הדרתה של אישה טרנסג'נדרית מרשת חברתית לנשים בלבד, Giggle for Girls, מהווה אפליה לרעה. את התביעה הגישה לפני כשנתיים רוקסן טיקל, אישה טרנסג'נדרית, שטענה כי הרשת החברתית והמייסדת שלה, סאל גרובר, הפלו אותה על רקע זהותה המגדרית וביטלו את החברות שלה ברשת.

הרשת החברתית, שנסגרה באוגוסט 2022, דרשה מהנרשמות בעת הרישום לפלטפורמה להעלות תמונת סלפי. את התמונה אישרה תחילה תוכנת הבינה המלאכותית לזיהוי מגדר KairosAI, והחשבונות המאושרים עברו לאישור נוסף של גרובר. הפרופיל של טיקל אושר בהתחלה, אך הוסר ב-2021 מהרשת "מכיוון שהיא לא נראתה נשית מספיק". טיקל תבעה והרשת החברתית נסגרה מאז, אך התיק התנהל בבית המשפט עד סוף השבוע האחרון. 

בית המשפט הפדרלי, השני בחשיבותו באוסטרליה, פסק לטובתה של טיקל וגזר על הרשת החברתית לשלם לה פיצויים בסך 10,000 דולר אוסטרלי (כ-25,000 שקלים) בנוסף להוצאות משפטיות. עם זאת, השופט רוברט ברומיץ' סירב להורות לחברה ולגרובר לפרסם מכתב התנצלות בכתב לבקשתה של טיקל. ברומיץ' הסביר כי התביעה לא הצליחה להוכיח אפליה ישירה נגד טיקל בשל זהותה המגדרית, אך טענתה לאפליה עקיפה התקבלה.

 
 
 
הצגת פוסט זה באינסטגרם
 
 
 

‏‎פוסט משותף על ידי ‏‎Roxy Tickle‎‏ (@‏‎theroxyepoch‎‏)‎‏

טיקל תבעה פיצויים בסך 200,000 דולר אוסטרלי, בטענה שההתייחסות המתמשכת של גרובר אליה כגבר גרמה לה לחרדות ומחשבות אובדניות. בפסק הדין נזף השופט ברומיץ' בהתנהגותה של גרובר, שכללה גם צחוק לאחר שהוצגה בבית המשפט קריקטורה של טיקל שפורסמה ברשת. "ההסבר של גרובר שזה היה מצחיק בהקשר של אולם בית המשפט היה לא הגיוני", הוא אמר. "זה היה פוגעני ומזלזל ולא היה לו מקום לגיטימי בבית המשפט". 

במהלך המשפט עלתה לדיון השאלה האם ניתן לשנות מין. השופט ברומיץ' הסביר כי הרשת החברתית והמייסדת התייחסו אך ורק למין שנקבע בלידה כבסיס תקף שעל פיו אדם לטעון שהוא גבר או אישה. "הטיעונים הללו נכשלו משום שהדעה שהועלתה על ידי הנתבעים התנגשה עם היסטוריה ארוכה של מקרים אשר הוכרעו על ידי בתי המשפט במשך יותר מ-30 שנה. המקרים הללו קבעו כי לפי המשמעות הרגילה שלו, מין אכן ניתן לשינוי", הסביר ברומיץ'. 

זו הפעם הראשונה שבה בית משפט באוסטרליה פוסק בנושא אפליה על רקע זהות מגדרית, מאז שבוצעו השינויים בחוק אפליה מינית ב-2013. "הפסיקה הזו היא ניצחון גדול עבור טרנסיות באוסטרליה", אמרה פרופסור פאולה גרבר מהפקולטה למשפטים של אוניברסיטת מונש במלבורן. "המקרה הזה שולח מסר ברור לכל האוסטרלים שזה לא חוקי להתייחס לטרנסיות בצורה שונה מנשים סיסג'נדריות".

 
 
 
הצגת פוסט זה באינסטגרם
 
 
 

‏‎פוסט משותף על ידי ‏‎Roxy Tickle‎‏ (@‏‎theroxyepoch‎‏)‎‏

הרשת החברתית Giggle for Girls שווקה כ"מרחב בטוח" לנשים לדון ולשתף בחוויות שלהן ובשנת 2021 היו לה כ-20,000 משתמשות. כאמור, ב-2022 הרשת החברתית נסגרה, אך היא הייתה אמורה לעלות לאוויר מחדש בקרוב, לטענת המייסדת גרובר."למרבה הצער, קיבלנו את פסק הדין שציפינו לו. המאבק למען זכויות נשים נמשך", כתבה מייסדת הרשת בטוויטר (או X). 

לעומתה, טיקל הייתה מרוצה וכינתה את פסק הדין "ריפוי", אם כי היא הוסיפה שקיבלה תגובות שנאה רבות ברשת ואפילו נוצרה סחורה מיוחדת במטרה ללעוג לה. מבחינתה, פסק הדין הוא הוכחה כי אנשים על הקשת הטרנסית יכולים לעמוד על שלהם. "אני מרוצה מהתוצאה של המקרה שלי ואני מקווה שזה מרפא לאנשים טרנסים ומגדרים מגוונים", היא אמרה מחוץ לבית המשפט. "פסק הדין מראה שכל הנשים מוגנות מפני אפליה. עכשיו אני יכולה להמשיך עם שארית חיי ולשתות קפה עם החברים שלי, לשחק הוקי עם הקבוצה שלי ולשים את האיום הזה מאחוריי".