נדמה שהשנה נשבר שיא של ממש עם עשרות מתמודדים ומתמודדות מכל הקשת הלהט"בית המבקשים לתפוס מקום במועצות המקומיות ברחבי ישראל. ב-15 ישובים לפחות יתמודדו מועמדים ומועמדות חברי וחברות הקהילה הגאה, כאשר בחלק, כמו רמת גן, תל אביב וחיפה, הם אף עומדים בראש רשימה מקומית של מפלגה ארצית, מה שמגדיל משמעותית את הסיכויים שלהם לתפוס כיסא במועצה. 

המשמעות היא שהקהילה הגאה עשויה לקום ב-28 בפברואר לבוקר היסטורי: בלא מעט רשויות תיתכן בחירה של נציגים גאים בפעם הראשונה, ויותר מזה - עשוי להישבר שיא הייצוג של להט"ב ברשויות המקומיות, גם במספר הרשויות בהן נציגים להט"ב מכהנים, וגם בכמות הנציגים הגאים בכל רחבי ישראל. 

והשנה זה משמעותי יותר מתמיד, משום שלמרות שהקהילה הגאה מונה בערך 10% מהאוכלוסייה, הייצוג שלה בפוליטיקה המקומית עומד כרגע על 0.005% בלבד - מתוך 3,841 חברי וחברות מועצה שמכהנים כיום בכל רחבי הארץ, רק כ-20 מהם הם חברי וחברות מועצה מחוץ לארון, כך על פי האגודה למען הלהט"ב בישראל. 

בניגוד לבחירות לרשויות המקומיות בעבר, השנה בולטת במיוחד ההתמודדות של נשים גאות בבחירות לרשויות המקומיות, דבר שאולי ניתן לשייך לפגיעה במעמד הנשים בציבוריות הישראלית בשנה האחרונה. אין זה מפתיע שלא מעט מהן קשורות בצורה כזו או אחרת לאחד מארגוני המחאה הליברלית שהוקמו בשנה האחרונה, כמו "מחאת הנשים" או "בונות אלטרנטיבה". 

השחתת פני פוליטיקאיות בבחירות לרשויות המקומיות (צילום: צילומים מהרשתות החברתיות)
השחתת פני פוליטיקאיות בבחירות לרשויות המקומיות | צילום: צילומים מהרשתות החברתיות

בנוסף, לא מעט מהלהט"ב שרצים בבחירות פעלו בדרך כזו או אחרת בארגוני הקהילה הגאה, בראשם חוש"ן וארגון הנוער הגאה איגי. גם עובדים בארגונים הללו יתמודדו על מושב במועצת העיר, כמו אור ליליאן בבאר שבע, רכז הדרום בחוש"ן מטעם תנועת "חוזה חדש", או נועם אלקריב בראשון לציון, רכז הגאווה של השפלה והמרכז באיגי. 

גם העובדה שהוקמו מרכזי קהילה מחוץ לתל אביב משתקפת היטב ברשימת המועמדים. ברמת גן, גבעתיים וחיפה, שלושה ישובים שהפכו למעוזי קהילה בשנים האחרונות, יתמודדו לא מעט נציגים מהקהילה הגאה. עם זאת, תל אביב עדיין מובילה במספר המתמודדים מהקהילה הגאה - והיא גם היישוב היחיד בארץ שתתמודד בו רשימה שהיא כולה רשימה גאה, בראשות לינור אברג'ל, יו"ר טרנסיות ישראל. הדבר כמעט קרה גם בראשון לציון, עם רשימה שהקים נועם אלקריב, אך בסופו של דבר הוחלט על ריצה משותפת רשימת "יש עתיד". 

הבחירות הקרובות לרשויות המקומיות יכולות להיות קריטיות עבור הקהילה הגאה וזכויותיה: הרשות המקומית היא בעלת השפעה רבה בקביעת אירועים וימים אותם הרשות מציינת, כמו אירועי גאווה מקומיים, טפסים ברשויות המקומיות, אכיפת ענישה על שורפי דגלים, נראות בחודש הגאווה, תמיכות במרכז הגאה או הקמת מרכז חדש, השפעה על תכנים ומימון פעילויות לסובלנות בבתי ספר ותנועות נוער, והרשימה עוד ארוכה. אז היום יותר מתמיד, התמיכה של הציבור הגאה בנציגיו היא קריטית. 

לכן, לקראת הבחירות המוניציפליות השיקה האגודה למען הלהט"ב את "מצע הגאווה" - מסמך עקרונות המפרט את צרכיה הקהילה הגאה מצד הרשות המקומית, כולל בתחומי החינוך, הבריאות והרווחה, עליו יכולות לחתום רשימות אשר מתמודדות בבחירות המקומיות. בבחירות הדוגמות חתמו למעלה מ-200 רשימות על המצע, אך כעת צפויות לחתום עליו אפילו יותר. לאחר הבחירות, יוודאו באגודה כי הרשימות אכן עומדות בהצהרה שלהן, ויוקם פורום מחזיקי ומחזירות תיק הלהט"ב ברשויות לליווי מקצועי. 

תל אביב

ללא ספק, הרשות שבה הבחירות יהיו הסוערות ביותר בקרב הקהילה הגאה היא תל אביב. סגנית ראש העיר, חן אריאלי, שבימים אלה מכהנת גם כיו"ר ארגון הנוער הגאה וארגון שיטה - מכון למדיניות מקומית, תתמודד לכהונה נוספת במסגרת ריצה משותפת שלה, של אסף זמיר ושל חולדאי. 

הלהט"ב המשפיעים - חן אריאלי (צילום: Shaizex, CC BY-SA מתוך ויקיפדיה)
חן אריאלי | צילום: Shaizex, CC BY-SA מתוך ויקיפדיה

רעות נגר, אחת האקטיביסטיות הבולטות בקהילה, תתמודד במסגרת רשימת "האיחוד הדמוקרטי" - רשימה משותפת של מרצ, חוזה חדש וירוק במרכז. 

רעות נגר (צילום: אלדד רפאלי)
רעות נגר | צילום: אלדד רפאלי

במקביל אליהן תתמודד גם לינור אברג'יל, יו"ר עמותת טרנסיות ישראל, העומדת בראש "הרשימה השווה", שבה כל המועמדים פעילים בולטים בקהילה הגאה. אם תיבחר, תהיה זו היסטוריה כפולה: הפעם הראשונה שנציג של הקהילה הטרנסג'נדרית ייבחר בבחירות המקומיות בישראל, והפעם הראשונה שבה תיבחר רשימה המורכבת מחברי וחברות הקהילה הגאה בלבד. אברג'ל היא גם האישה הטרנסית הראשונה שעבדה בכנסת ישראל, כיועצת פרלמנטרית של ח"כ עידן רול. 

במקום השני נמצאת עו"ד סמדר בונן, לשעבר ראש הבית הגאה בבאר שבע ומי שהובילה את המחאה הגאה לקיום מצעד גאווה בעיר. במקום השלישי נמצא טל עמנואל שפירא, יועץ אסטרטגי ל-30 רשויות מקומיות בתחום הלהט״ב ועד לאחרונה כיהן כראש התא הגאה של "יש עתיד". במקום הרביעי ממוקם אימרי קלמן, מייסד ויו"ר הרשימה, מנכ"ל חברת טרנובה ויו"ר משותף לשעבר של האגודה למען הלהט"ב, שהקים מספר עסקי לילה מוכרים בעיר: הדרעק, השפגאט וכולי עלמא. במהלך יוצא דופן של הרשימה, המבוסס על פוליטיקה קווירית שבה מבזרים את הכוח, ויתר אימרי על המקום הראשון ברשימה לטובת בחירה פנימית, בה נבחרה אברג'ל לעמוד בראשה. בהמשך הרשימה נמצא את שירה קורמן, לשעבר חברת דירקטוריון בחוש"ן, ושר דפני קימל, יוצאת החברה החרדית.

רשימה שווה בראשות לינור אברג'ל, תל אביב (צילום: יוגב מאיר)
רשימה שווה בראשות לינור אברג'ל, תל אביב | צילום: יוגב מאיר

מספר 3 ברשימת "כולנו העיר" מטעם תנועה "עיר סגולה" הוא איתמר אבנרי, הפעיל למעלה מעשור בקהילה הגאה כמדריך ורכז באיגי, רכז קשרי ממשל באגודה למען הלהט"ב ופעיל שטח. אבנרי הוא אחד ממקימי ועד שוכרי הדירות בשכונת פלורנטין ובשנת 2014 היה ממנסחי ומובילי התיקון לחוק התלמיד, שהבטיח הגנה בבתי-הספר מפני אפליה על רקע נטייה מינית וזהות מגדרית והיה החוק הפרו-להט"בי היחיד שעבר בכנסת מאז.

איתמר אבנרי
איתמר אבנרי

זה לא מסתיים כאן, ובעיר תל אביב רצים חברי קהילה נוספים ברשימות אחרות. במקום ה-3 ברשימת "יש עתיד" יתמודד שחר לוי, יזם בתחום הקולינריה ופעיל בתחום קידום העסקים והקהילה הגאה בתל אביב. במקום ה-9 נמצא מאיר אליאל, פעיל חברתי תושב שכונת שפירא וחבר הקהילה הגאה, שנלחם כבר שנים למען זכויותיהם של תושבי דרום העיר. 

מאיר אליאן ושחר לוי (צילום: דוברות יש עתיד)
מאיר אליאל ושחר לוי | צילום: דוברות יש עתיד

רמת גן

המשנה לראש העירייה ומחזיק תיק הגאווה הנוכחי בעירייה, ישראל זרי, יתמודד לכהונה נוספת. הוא ירוץ בראש שכוללת את 'רשימת הצעירים' אותה הקים בבחירות האחרונות, וכן את נציגי מפלגת 'כחול-לבן' של גנץ.

ישראל זרי (צילום: גיא סידי)
ישראל זרי | צילום: גיא סידי

מיד אחרי  זרי ברשימה, אגב, ממוקמת תל אביב וידריך דידיו, מנהלת האסטרטגיה לקהילה הגאה בעיריית תל אביב-יפו, שנקראת אמנם על שם העיר השכנה, אבל גרה שנים רבות ברמת גן ובקרוב גם תהפוך לאמא רמת-גנית. המקום ריאלי ביותר ואם היא תיבחר היא תעשה היסטוריה מקומית ותהפוך לחברת המועצה הביסית הראשונה מחוץ לארון בעיר. 

תל אביב וידריך דידיו (צילום: באדיבות המצולמת)
תל אביב וידריך דידיו | צילום: באדיבות המצולמת

את רשימת "יש עתיד" בעיר מוביל עו"ד אסף וייס, מנכ"ל עמותת יוניסטרים לשעבר. וייס הצטרף לזירה המוניציפלית אחרי 13 שנים של אקטיביזם, כשלאחרונה כיהן כראש סגל יושב ראש הכנסת ויזם עם הבית הפתוח את נאומו הראשון של סמל שלטון בישראל במצעד הגאווה בירושלים. כיועץ לשרת הבריאות לשעבר יעל גרמן הוא קידם ויזם את התיקון הממשלתי הראשון לשוויון בפונדקאות בישראל, את רפורמת הניתוחים להתאמה מגדרית והוביל להסדרת נושאי מדיניות עם איגי והוועד למלחמה באיידס להוספת תקציבים לארגונים בממשלה. וייס הוא גם מיוזמי יום הקהילה הגאה בכנסת שהתקיים לראשונה ב-2015 וכיהן כמזכיר הקונגרס היהודי הגאה העולמי, במסגרתו הוביל את מחאת הפונדקאות בניו יורק. 

אסף וייס
אסף וייס

 גבעתיים

בגבעתיים ישנם נציגים גאים במועצת העיר מאז נבחרה ציפי אובזילר ב-2008. גם השנה, העיר תשמור על צביונה כאחת הערים הליברליות בישראל, וכמה וכמה מתמודדים מהקהילה הגאה יתמודדו בבחירות המקומיות.  

אור-לי ניב, סגנית ראש העירייה, מחזיקת תיקי הקהילה, תרבות ופנאי, בטחון חירום, נשים ותיק הקהילה הגאה, תתמודד לכהונה נוספת במסגרת הרשימה "גבעתיים שלנו" של ראש העיר המכהן, רן קוניק.

 
 
 
הצגת פוסט זה באינסטגרם
 
 
 

‏‎פוסט משותף על ידי ‏‎אור-לי ניב‎‏ (@‏‎orlyniv‎‏)‎‏

אלדד עוז-רוזגוביץ',מחזיק תיק שפ"ע בעירייה, יעמוד בראש רשימה משותפת של "יש עתיד-מרצ - גבעתיים דמוקרטית". במקום הרביעי ברשימה משובץ רונאן אפנר קפלן, חבר קהילה נוסף והמו"ל של "שקוף - גוף התקשורת של הציבור". 

ברשימת "צעירים פלוס" בגבעתיים, ישנם שלושה פעילי להט"ב מוכרים בעיר. הראשון הוא חבר מועצת העיר לשעבר ניר קורן, דוקטורנט לחינוך דמוקרטי, שהיה הראשון להעלות לסדר היום במועצה הצעה בנושא רישום הזוגיות לזוגות להט"ב וייצג את הציבור הליברלי בעיר במבחר ועדות עירוניות בקדנציה האחרונה. 

בהמשך הרשימה יש את גיל אורן, מהראשונים שהחלו בעשייה גאה פומבית בגבעתיים. אורן הוא ראש התא הגאה של עובדי חברת הביטוח "כלל" ופעיל קהילתי מאז 2009 במסגרת האגודה למען הלהט"ב, האגף לעובד הגאה בהסתדרות, המרכז הגאה בתל אביב. הוא ייסד את קהילת "גאווה בגבעתיים", היה חבר בצוות ההיגוי של הקהילה הגאה בעיר ומנהל ביד רמה ובהתנדבות את אחת מקבוצות הפייסבוק החזקות בעיר. 

גם הפעיל החברתי עו"ד יותם בריטשנר רץ במסגרת הרשימה. בריטשנר הוא קצין במילואים ביחידת מודיעין מיוחדת ובוגר תואר ראשון ושני במשפטים ומנהל עסקים. בריטשנר הוא יזם המסייע למעוטי יכולת באמצעות מתן ליווי משפטי חינם. 

גיל אורן, יותם בריטשנר וניר קורן
גיל אורן, יותם בריטשנר וניר קורן

 חיפה

בחיפה נרשמת היסטוריה קטנה עם יוסי שלום, שעומד בראש רשימת "יש עתיד" והפך למועמד הגאה הראשון בעיר לראשות העירייה. שלום הוא בעל עשור של ניסיון במועצת העיר, כיהן בעבר כיו"ר אגודה הסטודנטים וסגן יו"ר התאחדות הסטודנטים הארצית, החזיק בתיק נוער וצעירים ובתיק הגאווה והוביל כחבר במועצת העיר מספר רב של פרויקטים למען הקהילה הגאה. 

יוסי שלום (צילום: מיכה בריקמן)
יוסי שלום | צילום: מיכה בריקמן

ברשימת "רוב העיר" יתמודדו 3 מועמדים ומועמדות מהקהילה הגאה: במקום ה-3 ברשימה משובץ עורווה אדם, מנהל בית אל-מים, המרכז הקהילתי לקהילת הלהט"ב הערבית בעיר, במקום ה-4 נמצאת רביעי עופרי פרץ, רכזת קבוצת הצעירות של מרכז "אישה לאישה" בעיר, ובמקום ה-8 ממוקמת ענת זלצברג.

בסיעת "חיפה בשבילנו - חוזה חדש" יש 2 להט"בים בעשירייה הראשונה. במקום ה-3 משובצת סיוון שוורץ מובילת "החזית הוורודה בחיפה" דוקטורנטית בטכניון, ובמקום ה-7 מייצגת את הקהילה עוד דוקטורנטית מהטכניון - שיר ליסק, ממובילות מחאת הסטודנטיות והסטודנטים בעיר.

 
 
 
הצגת פוסט זה באינסטגרם
 
 
 

‏‎פוסט משותף על ידי ‏‎שרית גולן-שטיינברג‎‏ (@‏‎sarit_golan_steinberg‎‏)‎‏

ירושלים 

בעיר הבירה של ישראל, המאוכלסת ביותר במדינה, ישנה רק מתמודדת אחת שהיא חברת הקהילה הגאה: נועה שלום, בת 26, שממוקמת במקום השישי ברשימת "התעוררות" הירושלמית. שלום, יועצת פרלמנטרית ופוליטית בכנסת ומורה לאזרחות, אולי ממוקמת במקום שנחשב לא ריאלי, אבל הנוכחות הגאה שלה בבחירות המקומיות בירושלים חשובות כל כך, בטח ובטח בימים אלה. 

נועה שלום (צילום: שרון גבאי)
נועה שלום | צילום: שרון גבאי

באר שבע 

בבירת הנגב בולטת במיוחד אבישג טביב, פעילה חברתית תושבת העיר, יזמית תרבות ומפיקה, אשר מתמודדת מטעם רשימת צעירים וצעירות ליברלית, "חוזה חדש לבאר שבעים".

אבישג טביב
אבישג טביב

בבירת הנגב מתמודד אור ליליאן, רכז הדרום בחוש"ן, מטעם רשימת "חוזה חדש" של עידן אטיאס.

 פתח תקווה

בפתח תקווה תתמודד דפנה שחר, פעילה מוכרת במפלגת העבודה, במסגרת רשימת מרצ-העבודה. אם תיבחר, היא תהיה נציגת הקהילה הראשונה במועצה המקומית. 

רמת השרון

רמת השרון היתה אחת הערים הראשונות במדינה מחוץ לתל אביב לבחור נציגה גאה למועצת העיר, לאחר שבשנת 2003 נבחרה מאמנת הכדורסל אורנה אוסטפלד למועצה וכיהנה שם עד 2008. 

השנה תתמודד בבחירות עו"ד דניאלה יעקובי, אחת מעורכות הדין המובילות בקהילה, במסגרת רשימת "חופשי בעירנו". אם תיבחר, היא תהיה הראשונה מהקהילה הגאה במועצת העיר מאז 2008 ופרישתה של אורנה אוסטפלד ממועצת העיר. יחד עימה מתמודדת ברשימה, שמורכבת ברובה הגדול מנשים, גם דיאה גרש אדלר, בעלת ניסיון ניהולי ושיווקי עשיר שאף היא מהקהילה.

עו"ד דניאלה יעקובי (צילום:  יח"צ)
עו"ד דניאלה יעקובי | צילום: יח"צ

הרצליה

בהרצליה תתמודד מאירה ליברמן, בעלת משרד לייעוץ ארגוני, במסגרת רשימת "המחנה הממלכתי" של ראש עיריית הרצליה, משה פדלון. 

 כפר סבא 

בכפר סבא יתמודד גיא שראל, בוגר תוכנית "רצות למועצות" של אגודת הלהט"ב, במסגרת רשימת "יש עתיד וצעירי כפר סבא". על אף ששראל אינו חלק מהקהילה הגאה בעצמו, הוא מעורב באופן קבוע במאבקי הקהילה הגאה בזכות משפחתו: שלושת אחיו ואחותו מייצגים 3 אותיות שונות בקהילה הגאה - יש לו אח טרנסג'נדר, אח הומו ואחות לסבית.  

חולון

בחולון תתמודד בטי גולדפרב סילברה, פעילת חינוך מיוחד בעיר, במסגרת הרשימה של "מורן ישראל וצעירים פלוס".

 
 
 
הצגת פוסט זה באינסטגרם
 
 
 

‏‎פוסט משותף על ידי ‏‎צעירים+ חולון‎‏ (@‏‎youngplus_holon‎‏)‎‏

 ראשון לציון 

בראשון לציון יתמודדו נעם אלקריב וג'רי לי אונור - הגבר הטרנסג'נדר הראשון שמתמודד בבחירות המקומיות בארץ - כחלק מרשימת "יש עתיד" המקומית. המעורבות הפוליטית של שניהם החלה במסגרת ארגוני הקהילה הגאה (ובעיקר איגי, שבה שניהם מדריכים). אלקריב בן ה-26 הוא גם מנהל מחוז שפלה ומרכז של איגי, וג'רי לי אונור, בן ה-35, הוא מדריך כושר מקומי. 

 
 
 
הצגת פוסט זה באינסטגרם
 
 
 

‏‎פוסט משותף על ידי ‏‎איתי מתיתיהו‎‏ (@‏‎itaymatityahu‎‏)‎‏

יבנה

ברשימת "יש ביבנה חוזה חדש" בבחירות המקומיות בעיר ממוקמים במקום השלישי והרביעי נציגה ונציג מהקהילה הגאה: עדי אביב, שהקימה את הקבוצה הראשונה של איגי בעיר, ודייוויד קטן, ד"ר לפסיכולוגיה. שניהם נכנסו לפוליטיקה העירונית לראשונה מתוך מטרה להפוך את העיר לשווה. 

עדי אביב ודייוויד קטן
עדי אביב ודייוויד קטן

חריש

יעל עינהר, פעילה בקהילה הגאה זה מספר שנים וכיום חלק מהקהילה בחריש, מתמודדת על מקום במועצה כחלק מרשימת "הליברלים בחריש". 

 טבעון 

בטבעון תתמודד שילה ויינברג, פעילה בולטת במחאת הנשים בצפון ויו"ר עמותת "טרנסיות ישראל", במסגרת רשימה  שהיא איחוד בין מרצ, יש עתיד, טבעון שלנו וחוזה חדש - "יותר לטבעון".

שילה ויינברג
שילה ויינברג

מכירות מתמודדות נוספות שפספסנו? מדהים שיש כל כך הרבה! 
דווחו לנו ונוסיף - idan.yamin@mako.co.il