המרכז הגאה בתל אביב חוזר הביתה: אחרי שדרוג מסיבי בעלות של כ-30 מיליון שקלים, תפתח השבוע עיריית תל אביב-יפו את המרכז הגאה החדש בגן מאיר והוא מסתמן כאחד המיקומים השוקקים והיפים שיש לתל אביב להציע. אירוע פתיחת המרכז יתקיים ביום רביעי הקרוב (14.2) בשעות הערב, עם מופע מרכזי בהנחיית מלכת הדראג טלולה בונט, ויהיה בו, בין היתר, גם מיצב למען השבת החטופים.
המרכז הגאה בעיר, שהחל לפעול לראשונה לפני 16 שנים והיה למרכז הגאה הראשון בישראל שאותו מממנת ומפעילה עירייה, הפך לאחד הסמלים המרכזיים של הקהילה הגאה בתל אביב ובארץ כולה והיה לחלק בלתי נפרד מארגוני קהילת הלהט"ב, הפועלים לטובת קידום שוויון זכויות לכולם ולמניעת אפליה.
כמו בעבר, המרכז החדש ישרת את חברי וחברות הקהילה הגאה בכל הגילים ומכל הקשת הלהט"בית, רק שהפעם הוא גדול ומפואר יותר מאי פעם. המרכז הגאה החדש משתרע על פני 2,170 מ"ר והוא כולל ארבע קומות, שמונה חדרי סטודיו ופעילות ואפילו אודיטוריום חדיש ומאובזר בעל 180 מקומות ישיבה. האודיטוריום עתיד לשמש גם כביתו של תיאטרון "המשולש" של המרכז הגאה, ובו יעלו הצגות מקור גאות.
במקום יהיה אפשר למצוא סניף מקומי של רשת "קפה עלמה" ומרפסת פתוחה, המשקיפה על גן מאיר, ותשמש לאירועים ותארח אמנים קווירים בדגש על קהל צעיר. המבנה כולו בעל נגישות מלאה וגם באודיטוריום הוצבו מסכים לטובת כתוביות שתלווה את ההצגות והאירועים.
המרכז הגאה החדש כולל גם חלל תצוגה ייעודי לתערוכות מתחלפות, מגוון רחב של קורסים וחוגים חדשים וגם את "צוציגן" - חלל ייעודי לפעילויות לילדים והכנה להורות. בעירייה לא שוכחים גם את הגיל השלישי ופתחו מועדון גמלאים. במרכז תפעל גם קליניקה לטיפול ולייעוץ המתמחה בליווי של זוגות, יחידים ומשפחות להט"ב, וגם שירות הבדיקות לגילוי מחלות מין יחזור לפעול מדי שבוע בסבסוד העירייה.
תהליך עיצוב התוכן והגדרת הצרכים במרכז החדש נעשה תוך שיתוף ציבור, הן בקרב חברות וחברי הקהילה הגאה והן בקרב תושבי השכונה, אשר הפכו את המרכז הגאה לאחד המקומות השוקקים והפעילים ביותר באזור לאורך כל שעות היום. אדריכלי הפרויקט, בהובלת גריל אופנהיים אדריכלים, ביקשו לשלב את הטבע העירוני של הפארק בבניין ולהקרין את הפעילות בתוכו גם אל היושבים במתחם הגן.
המרכז הגאה הוקם בשנת 2008, בעקבות סקר שנערך בשנת 2004 לאיתור צרכיה של הקהילה הגאה בעיר וביוזמת חבר מועצת העיר לשעבר, איתי פנקס. ממצאי הסקר העלו שישה תחומי פעילות שקיבלו ביטוי הלכה למעשה במרכז הגאה: תרבות גאה, מרכז חברתי, העצמת ארגוני קהילה, שירותי תמיכה (תמיכה נפשית וייעוץ משפטי ובריאותי), השכלה ופנאי.
"תל אביב-יפו גאה להיות הבית של הקהילה בישראל", אמר ראש העיר רון חולדאי. "העיר שבה לכל משפחה ולכל צורת חיים יש תמיד מקום של כבוד. היה חשוב לנו שיהיה לקהילה בית ממשי. מקום שיהיה תמיד פתוח ובטוח ומקבל בזרועות פתוחות כל אחד וכל אחת. אני לא תמים. יש לנו עוד דרך ארוכה עד שכולם מסביב יבינו שעניין של מגדר הוא עניין אישי. עד שיהיה ברור שלכל אחד ולכל אחת מגיע לחיות חיים של שוויון זכויות והזדמנויות. חיים טובים. יש לנו עוד דרך, אבל אנחנו נלך בה ביחד. למי שיש עוד סימני שאלה המרחפים באוויר - יש כאן במרכז תל אביב-יפו קרן גדולה של אור שנקראת המרכז הגאה ואני מאחל לכולנו שהאור שלה יאיר עלינו תמיד שמחת חיים ואהבה".
"הפרויקט הלהט"בי הגדול בתולדות המדינה יוצא לדרך וזוהי בשורה טובה מאוד בימים הקשים והכואבים שבהם הקהילה הגאה נמצאת תחת מתקפה", אמרה סגנית ראש העיר ומחזיקת תיק הלהט"ב בעירייה, מיטל להבי. "בזמן שחברי וחברות הקהילה מובילים בחזית ובעורף, אנו ממשיכים לעסוק ולדאוג לזכויותיהם. אחרי הקמת בית דרור בעיר, אירועי ומצעד הגאווה הגדולים בישראל, אנו גאים במחויבות שלנו לקהילה, זה העשור השלישי, עם בהשקת המרכז הגאה בתקציב חסר תקדים. אני יודעת שהמרכז הזה יהיה בית חם עבור הקהילה ומבטיחה להמשיך ולהילחם כדי שתל אביב-יפו תמשיך להיות הכי גאה, צבעונית ושוויונית, ומכאן תצא תורת הקבלה ובשורת השוויון לכל ישראל".
"המרכז הגאה החדש הוא הפנים של ישראל החופשית, פנים שיש להציג לראווה במיוחד בשנה מורכבת כזו", אמר מנהל המרכז הגאה, רובי מגן. "תל אביב -יפו היא עיר שמהווה מגדלור של ערכי דמוקרטיה ושוויון ובה כל אדם הוא אדם. אני נרגש מאוד לפתוח את הבית החדש שלנו ולרכז אליו את התוכניות הרבות שלנו, החל מסיוע לנשים טרנסיות שנפלטו מביתן, דרך קורסים והכנה להורות ועד להצגות המקור שלנו שמביאות את הסיפור הגאה שלנו לכולן ולכולם".