בכל פעם שאייל (27) הולך לעבור בדיקות למחלות מין במרפאה בקיבוץ כפר עזה, האחיות שואלות אותו בשביל מה הוא צריך את זה ולעיתים מציינות שהוא מקפיד להגיע כל שלושה חודשים. הוא אמנם לא חייב להן תשובה, אבל הוא מספר שהוא פעיל מינית ולכן נבדק באופן שגרתי, אבל הן מתעקשות - "אתה לא צריך את זה".
"תקופה ארוכה התמודדתי עם בורות וחוסר ידע רפואי בכל הנוגע למחלות מין במרפאת הקיבוץ, עד שנמאס לי שדחפו את האף לחיים האישיים שלי", מספר אייל, "רופא המשפחה שלי המליץ על המרפאה הגאה בגן מאיר, ומאז אני מגיע לתל אביב אחת לשלושה חודשים כדי להיבדק. שם אני מקבל שירותי רפואה טובים ומהירים, בלי שיפוטיות".
זה לא בדיוק פתרון אידיאלי.
"נכון, זה מעצבן כשאני נתקל בבעיות אז אומרים לי 'לך לתל אביב, שם תקבל את כל מה שאתה צריך'. למה אני צריך לנסוע לעיר אחרת או עד תל אביב כדי לקבל שירות רפואי שאני אמור לקבל בקיבוץ? יחסי מין הם טאבו כאן ומתייחסים אלי בשיפוטיות, כמו מצורע נושא מחלות".
אייל לא לבד. גם ארנון (38), שחי כל חייו בקיבוץ סמוך לשדרות, מזדהה עם היחס הבעייתי של המרפאות בקיבוצים בדרום. "הרופאים באזור לא רגילים שמישהו מבקש בפתיחות בדיקות למחלות מין", הוא משתף, "הם מרימים גבה וזה יוצר חוסר נעימות. אם אתה הולך אליהם אתה חייב לדעת בדיוק מה אתה רוצה, אז לפני שביקשתי פרפ, עשיתי צילום מסך של רשימת הבדיקות שצריך לעשות, ונסעתי במיוחד לרופאה באשקלון שיכולה לרשום את הטיפול".
אלא שאחרי הביקור אצלה, הוא ניגש לאחות עם רשימת הבדיקות שהיה צריך לעבור, אבל היא בכלל לא הבינה מה הוא רוצה. "היא אמרה שכבר עשיתי לפני שלושה חודשים בדיקת HIV, ואז סיננה משהו כמו 'אצלכם זה באמת חשוב'".
ואחרי שכבר השגת מרשם, איפה אתה קונה את התרופה?
"אם אני רוצה לאסוף את הפרפ בבית מרקחת בשדרות, אני חייב לעשות סבב טלפונים כדי לדעת איפה יש ואיפה אין. הם מקבלים הקצאה אחת או שתיים לחודש, אז אם מישהו הספיק להגיע לפני אני אצטרך לנסוע לאשקלון".
"פרפ? אני לא יודעת על מה אתה מדבר"
הפרפ (טיפול מונע טרום חשיפתי ל-HIV), הפך פופולרי יותר בשנים האחרונות בקרב הקהילה הגאה בישראל. מחקרים שונים כבר הוכיחו קשר בין הטיפול לירידה בהתמכרויות לסמים ומין, ואפשר להניח שהגעתו לארץ תרמה להפחתת שיעור הנדבקים ב-HIV, אם כי העלתה את שיעור ההידבקות במחלות מין אחרות. למרות כל זה, מתקשות קופות החולים בארץ להנגיש מידע על הטיפול ואת התרופה למטופלים שחיים מחוץ לתל אביב ולמרכז הארץ בכלל.
הנגשת המידע אודות הטיפול לא רק תסייע בשוויון בין המבוטחים הגרים באזורים שונים בארץ, אלא גם תעזור במניעת התפשטות נגיף ה-HIV. בשנים האחרונות מספר הנדבקים הגאים יורד, אולי בזכות הטיפול המדובר, אבל במקביל מספר הנדבקים הסטרייטים רק הולך ועולה, מה שהופך את הנגשת המידע לקריטית.
אבל תמונת המצב רחוקה מלהיות מושלמת. יותר משנתיים אחרי שנכנסה התרופה לשירותי הבריאות הנוספים, מבוטחים בכל קופות החולים בישראל עדיין אינם יכולים לאתר באופן אנונימי רופא משפחה שהוכשר לתת מרשם לפרפ, וזאת משום שהרשימות המופיעות באתר קופות החולים לא קיימות (לאומית ומאוחדת), או לא עדכניות (מכבי וכללית).
בנוסף, מסרבות קופות החולים למסור את מספר המטופלים שמקבלים את הטיפול ומשרד הבריאות לא מחזיק בנתונים אלה. קופת חולים לאומית, הקטנה מבין כולן ובעלת רשימת הרופאים המעודכנת ביותר, הסכימה למסור שאצלה מקבלים את הטיפול 93 מבוטחים בכל חלקי הארץ, בהם גם חרדים וערבים.
בעקבות פניית mako גאווה, קופ"ח כללית הוסיפה תאריך עדכון בסמוך לרשימה המופיעה באתר, אך פרט לעובדה שהתאריך מדויק, הרשימה נותרה בעינה והיא אינה מעודכנת כלל. כך לדוגמה קרה שמספר הטלפון של מרפאת כללית באזור הדרום הובילה לבית חולים השרון, ומספרי טלפון רבים אחרים לא היו תקינים.
לכן, אין ברירה אלא להתאמץ ולהתקשר לסניפי קופות החולים ולמוקדים הטלפונים בניסיון למצוא רופא שיכול לתת את הטיפול, אבל מרבית הנציגים בכלל לא יודעים במה מדובר. "יש לזה אולי שם אחר?", "מה זאת התרופה הזאת?", "תאיית לי את זה ואני אחזור אליך", היו תשובות פופולריות במוקד של קופ"ח כללית.
גם בקופ"ח מכבי המצב לא היה מזהיר. נציגת השירות הטלפוני ענתה אחרי שתיקה ארוכה "אני לא יודעת על מה אתה מדבר", והעבירה את השיחה להמתנה כשניסתה לברר, אבל חזרה ללא בשורה והפנתה לרופא המשפחה. במוקד הטלפוני של מאוחדת המצב היה דומה, ואילו רק במוקד של לאומית ידעו לציין אילו רופאים הוכשרו לתת את הטיפול.
בחיפה ובירושלים: רק רופאה אחת בכל עיר
אבל אולי הבעיה בכלל נעוצה במספר הרופאים המורשים לתת את הטיפול, שגבוה משמעותית במרכז משאר חלקי הארץ. לפי הרשימה (הלא מעודכנת) שמפורסמת באתר כללית, 40 רופאים מתוך 86 המורשים לתת מרשם לפרפ יושבים במרכז. במכבי 52 מתוך 119 רופאים מורשים נמצאים במרכז, במאוחדת 31 מתוך 47 ובלאומית 5 מתוך 28.
בערים רבות מחוץ לתל אביב, רופאים שעברו הכשרה לתת מרשם עובדים רק בבתי החולים, מה שמרחיק עוד יותר אנשים מלהשיג את הטיפול. "סטרייטים ולהט"בים כאחד לא יגיעו לבית חולים כדי לקבל פרפ", טוען ד"ר איציק לוי, מנהל יחידת האיידס ומחלות מין בבית החולים שיבא תל השומר, שאינו מופתע מהנתונים, "אין בארץ מספיק רופאים שיכולים לתת את הטיפול מחוץ לאזור המרכז, ורופאי משפחה בפריפריה ובשכונות ערביות וחרדיות בכלל לא שמעו עליו".
בניגוד לרשימה המפורסמת באתר כללית, בדיקת mako העלתה שבחיפה, העיר השלישית בגודלה בישראל, יש רק רופאה אחת שנותנת בפועל פרפ למטופלים שלה ולכאלה שמגיעים במיוחד מיישובים סמוכים. רופאים נוספים אמנם עברו את קורס ההכשרה הייעודי, אבל עם השנים עברו לתחום טיפול אחר או לעיר אחרת. כשניסינו לברר אודות הטיפול במרפאות בחיפה, בזכרון יעקב ובמעגן מיכאל, נתקלנו בתשובות דומות: "אני לא יודעת מה זה. תשאיר פרטים ויחזרו אליך". רופא אחד חזר אלינו ומסר שהוא כבר לא רושם למטופלים.
המרפאה הצפונית ביותר למבוטחי מכבי נמצאת בנהריה, ואילו מבוטחי לאומית החיים בחיפה ובצפון הארץ, יאלצו להגיע ליקנעם, לחצור או לקריית שמונה. משרד הבריאות אמנם מפעיל בחיפה מרפאה שמבצעת בדיקות אנונימיות וחינמיות למחלות מין ואיידס, אך לא ניתן בה לקבל בה מרשם לפרפ.
דוד (50) מירושלים, מבוטח מאוחדת, נוסע לתל אביב אחת לשלושה חודשים מאז שהתחיל את הטיפול רק כדי לאסוף את התרופות. גם הוא עבר את מסלול המוקד הטלפוני והתגלגל בסופו של דבר למרפאה גאה בתל אביב כדי לקבל את המרשם והבדיקות הנחוצות. כשניסה לקבל את התרופה בבית מרקחת בירושלים, נתקל בכל פעם במחסור בתרופות, עד שסבלנותו פקעה ומאז הוא חוזר לתל אביב כדי לקבל טיפול וייעוץ, שהוא אמור לקבל בקלות ובמהירות גם בבירת ישראל.
למבוטחי כללית בירושלים יש רק רופאה אחת שרשאית לתת מרשם לפרפ, ד"ר יעל רונן, והרופא השני יושב בבית שמש. לשם כך, רונן מגיעה למרפאה הגאה בבית הפתוח בירושלים אחת לשבוע, שם היא מעניקה שירותי רפואה למשפחה ועוזרת בקבלת מרשם לפרפ. "בעוד שבתל אביב יש שתי מרפאות המיועדות ללהט"ב, בירושלים צריך ללקט רופאים משלל המקצועות", אומרת סשה לוין, מנהלת המרפאה.
משבר הקורונה האט את קצב הכשרת הרופאים למתן פרפ, שהתבצעו עד כה רק באופן פרונטלי בתל אביב. במאמץ להנגיש את ההכשרה ולזרז אותה, יצרה לאחרונה החברה הישראלית לרפואת איידס תוכנית השתלמות מקוונת. מאז נרשמה היענות גבוהה מצד רופאים ורופאות ברחבי הארץ. "חשוב שכמה שיותר יעברו את ההכשרה וירתמו למאמץ למניעת הדבקות חדשות", אומרת ד"ר רות גופן, "הגיע הזמן שרופאים בפריפריה יכירו את התחום ויחזיקו בידע הרלוונטי, ושיתייחסו למטופלים בצורה מכילה ולא שיפוטית".
עד שזה יקרה, מוכרחות קופות החולים להנגיש את המידע באופן ברור לא רק למבוטחים, אלא גם לאלפי הנציגים במוקדים הטלפוניים, המזכירות בסניפים והאחיות במעבדות ברחבי המדינה. הם אלו שמספקים את המידע הראשוני למבוטחים שמבקשים לקבוע תור, להתייעץ עם רופא מומחה וגם ולהיבדק למחלות מין.
פנינו לקופות החולים על מנת להבין כיצד הן יפעלו להגדלת מספר הרופאים הרושמים פרפ ברחבי הארץ, וכן להנגשת המידע למבוטחים. בעקבות פנייתנו למאוחדת ולאומית, נמסר שרשימת רופאים מורשים תפורסם באתר האינטרנט.
מקופת חולים מכבי נמסר:
"במכבי 119 רופאים בפריסה ארצית המוסמכים לתת את הטיפול בהתאם לצרכי המטופלים. אנו נבצע בירור במוקד הטלפוני באשר לזכאות לטיפול פרפ ונזכיר גם כי המידע מצוי בפירוט רב באתר האינטרנט של הקופה".
מקופת חולים לאומית נמסר:
"בלאומית 27 רופאים עברו השתלמות בפרפ למתן מרשמים. רשימת הרופאים לא מופיעה באתר החיצוני של הקופה, אך קיימת באתר הפנים קופתי, וכל פקידה בסניף או במוקד יכולה לתת את האינפורמציה. הרופאים מפוזרים בכל הארץ רמת הגולן עד באר שבע הדרומי ביותר".
מקופת חולים מאוחדת נמסר:
"במאוחדת מעודדים את הרופאים ואף יזמו קורס אינטרנטי וכל רופא משפחה יכול לעבור אותו מהבית. מספר הרופאים מחוץ לתל אביב שרושמים PREP אינו קטן כלל ועיקר יחסית לגודלה של מאוחדת ולמספר מבוטחי הקופה. מאוחדת הינה קופה היברידית ומאד מתקדמת ומאפשרת פניה דיגיטלית למטופלים בכל הארץ לרופאים רושמי PREP, גם ללא צורך להגיע למרפאה, כך שגיאוגרפיה איננה מכשול כלל ועיקר וכל מטופל שזקוק לטיפול זה יכול כבר כעת לקבלו. רשימת רופאים תפורסם בספר השירותים שבשלבי עריכה, יפורסם בחודשיים הקרובים".
מקופת חולים כללית נמסר:
"כללית פועלת ועושה רבות בכדי להגביר את המודעות לצרכים הרפואיים של חברי הקהילה הגאה. מזה למעלה מעשור פועלת מרפאת גן מאיר בתל אביב שכללית הייתה החלוצה בפתיחתה, אליה הצטרפה לאחרונה מרפאת "גוונים" הנותנת שירות למטופלים במחוז הצפון ובקרוב צפויה להיפתח מרפאה נוספת באזור חיפה. אנו מעודדים רפואה מונעת ומתן טיפול ב-prep לאנשים הנמצאים בסיכון והטיפול ניתן בהתאם להנחיות משרד הבריאות. בכללית מתקיימות הכשרות בתחום הרפואה לקהילה הגאה, כך למשל השבוע מתקיימת הכשרה מקוונת לרופאים. אנו פועלים כל העת להגדיל את מספר הרופאים המורשים לרשום את הטיפול".