לפני כחצי שנה נפתח בתל אביב מרכז טיפולי מיוחד, שמיועד לחברי הקהילה הגאה שצורכים סמים באופן ממכר. המרכז נפתח ביולי 2019 בעלות של כרבע מיליון שקלים, שמקורם העיקרי בתקציב משרד הרווחה וחלקו מתקציב העירייה. עשרות פניות הגיעו למרכז, רובן הגדול מהומואים המכורים לסמים, ומספר הפניות ממשיך לעלות בהתמדה. בחודש האחרון הגיעו לראשונה פניות גם מצד חברי הקהילה הטרנסית, שסובלים ממקרי קיצון קשים יותר, ולרוב פונים לעזרה כשהם כבר מכורים באופן קיצוני לכל קשת הסמים, כולל הרואין. בשל עומס הפניות, בשבועות הקרובים יחל לפעול במרכז מדריך טיפולי בחצי משרה. המרכז הוקם ביוזמת העירייה ומשרד הרווחה ובמימונם ובשיתוף השרות הסוציאלי של האגודה למען הלהט"ב.
מרכז הגמילה נועד לייעץ ולטפל בלהט"ב שצורכים סמים באופן שגורם לשיבוש התפקוד במישורי החיים השונים, ולאו דווקא מיועד לאלו שמשתמשים 'באופן חברתי' בסמים. "כלומר, שימוש בסמים על מנת ליצור קשרים חברתיים, בבילויים, במסיבות ובציבור בכלל. זה שימוש שבו האדם עוד לא מפתח תלות בסם, אלא משתמש בו באופן שלא פוגע בהיבטים שונים של חייו", מסביר מרום אלטרוביץ' רון, רכז טיפול ארצי, תחום פסיכו-סוציאלי ומדריך מקצועי. הוא מוסיף שבשבוע האחרון פנו בפעם הראשונה לסביות המכורות לסמים לקבלת עזרה. "בקהילה הלסבית פונים פחות לעזרה, משום שהרבה לסביות מרגישות אשמה עצמית ובושה".
"תופעת השימוש בסמים בקהילה נדחפה מתחת לשטיח"
מחקרים שונים באירופה ובארצות הברית קובעים שלהט"ב משתמשים יותר בסמים ביחס לכלל האוכלוסייה. להט"ב מתמודדים עם רמות לחץ גבוהות מהממוצע, משום שהם מיעוט חברתי וסובלים מחוסר שוויון זכויות וגם מלהט"בופוביה מופנמת.
לפי מחקרים אלו, הסמים משמשים עבורם כמעיין ניסיון לריפוי עצמי בדיכאון וחרדה, וכדי להפיג תחושות אשמה. בישראל וגם ברחבי העולם, הומואים שצורכים סמים הם לרוב בעלי רמת תפקוד גבוהה בחייהם החברתיים ובקריירה.
אילו סמים הכי מאפיינים את הקהילה?
"כל מה שמכונה 'סמי מסיבות' וסמים שמלווים פעילות מינית, כמו ג'י, קטמין וקריסטל מת'. לסביות משתמשות יותר באלכוהול, גראס ותרופות מרשם. בקהילה הטרנסית יש שימוש מוגבר בכל הסמים וככלל נטייה למצב התמכרותי. אבל חוץ מזה, גם קלונקס, אקסטזי, פופרס ועוד הרבה סוגים נצרכים באופן קבוע. אלו שמגיעים למרכז הגמילה, חלקם מרגישים שהם משלמים מחיר חמור על השימוש בסמים, לפני שהם 'נפלו' לגמרי".
בשנת 2015 מתו לפחות ארבעה הומואים משימוש יתר בסמים. מה השתנה בשנים האחרונות?
"פעם היו הומואים בכל מיני גילאים שהגיעו למרכז לטיפול ונפלטו משם, כי לא הייתה רגישות לנושא. אחת הסיבות הייתה שתופעת השימוש בסמים נדחפה מתחת לשטיח, ולא דוברה מספיק בשנים האחרונות בקרב הקהילה. לשמחתי, כיום משרד הרווחה החל להבין את חומרת התופעה והחליט לתקצב את התכנית בשיתוף העירייה. חוץ מהמרכז הטיפולי, העירייה והמרכז הגאה מעניקים מגוון מענים כדי להיאבק בתופעה, כמו קבוצות תמיכה, הכשרה של Party Kippers, הפצת חומרי הסברה ועוד. לצד כל זה, כיום משתמשים בסמים חדשים, מסוכנים הרבה יותר, כמו קריסטל מת'".
מה כל כך מסוכן בסם הזה לעומת סמים אחרים, והאם אתם מטפלים בו בנפרד?
"קריסטל מת', שמוכר כ'טינה', הוא סם ממכר נפשית ופיזית בדרגה גבוהה ביחס לסמים אחרים. היא ממכרת כמעט מיד אחרי השימוש הראשון, כי הגוף מפתח בה תלות מהירה. משתמשי טינה שפונים אלינו, נמליץ להם מיד להפסיק להשתמש בסם, בעוד שנבדוק אפשרות של מזעור נזקים ושימוש מבוקר יחסית בסמים אחרים לפחות בתחילת הטיפול. בהרבה פעמים נאשפז אדם שצורך טינה, תלוי בחומרת מצבו".
איך אתם עוזרים למכורים לסמים להיגמל?
"הטיפול בנוי משיחות ייעוץ פנים אל פנים או שיחות טלפוניות לגבי שימוש בסמים, ומותאם לכל מכור באופן ספציפי. לפעמים אנחנו משוחחים עם המשפחה ועם החברים של אותו מטופל, גם מהסיבה שלפעמים הם אלו שפונים אלינו בשמו מלכתחילה. הטיפול יכול להימשך שנה ויותר, והוא מתמקד בסוגיות שקשורות לשימוש בסמים בחייו. חלק מהמקרים מורכבים יותר, ואנחנו פונים לפסיכיאטריים או עוזרים למטופלים להיכנס למרכזי גמילה במקומות סגורים".
מהי החשיבות במרכז טיפולי ייעודי לקהילה הגאה?
"בתור מי שניהל יחידות התמכרויות של משרד הרווחה שפתוחות לקהל הרחב, הכרתי המון נערים שפחדו לספר על הנטייה המינית שלהם למטופלים, ובסוף נשרו מהטיפול וחלקם התאבדו. הרבה חבר'ה בקהילה יגיעו רק אלינו, ובחיים לא יפנו לעובד סוציאלי שהוא לא מהקהילה. אנחנו בקשר קבוע עם בעלי ליינים ועם רופאי משפחה במרפאות להט"ב".
>> "לא האמנתי שאפשר ליהנות במסיבה בלי סמים"
>> "עד לפני חודש תמיד עשיתי סקס תחת השפעת סמים"
>> מכת קהילה: למה להט"בים צורכים הרבה יותר סמים מסטרייטים?
"אנחנו רוצים להצליח לעזור לכל מי שפונה אלינו, ומתקשים לעמוד בעומס הפניות", הוא מוסיף, "אנחנו מקווים שמשרד הרווחה יוסיף תקציב לתקנים ולמרכזי התמכרויות מחוץ לתל אביב. משרד הבריאות ומשרד הרווחה מוכרחים לקחת אחריות על הנושא. השלב הבא הוא לעסוק במניעה כשהמטרה היא לדאוג שלהט"ב מגיל צעיר יקבלו חינוך ומידע אמינים ורלוונטיים, כדי לא להשתמש בסמים".
"הסמים גורמים להם לשכוח מה הם עשו מבחינה מינית במסיבות"
יואב בן ארצי, מנהל תחום התמכרויות בעיריית תל-אביב-יפו, מספר שבעירייה עוקבים ומנטרים את תופעת ההתמכרות בקהילה ל"סמי מסיבות" מזה חמש שנים. "מתחילת הדרך זיהינו שמדובר בתופעה בעלת מאפיינים ייחודיים הדורשת גישה וטיפול שונים. המכורים לסמים בקהילה לעתים קרובות לא תופסים עצמם כמכורים, ועל כן הקושי הגדול לשלב אותם בתכניות הגמילה הקיימות. אנו מאמינים שכעת נוכל להתמודד עם הבעיה בצורה כירורגית ויעילה, ולתת בית בטוח לכל מי שבוחר לשנות את חייו ולהיגמל מסמים".
בקרוב תיפתח במרכז הטיפולי קבוצה ראשונה בישראל בנושא כמסקס, שמיועדת להומואים שלא מצליחים לקיים יחסי מין ללא שימוש בסמים. "הקבוצה נולדה כצורך אקוטי מתוך הפניות שהתקבלו במרכז, ונפתחת בשיתוף הוועד למלחמה באיידס. הקבוצה מיועדת לגברים שמרגישים שסמים מתחילים לנהל אותם בזמן יחסי מין, ושלא מצליחים לשכב עם אחרים ללא סמים. מהפניות שמגיעות, אני רואה שהרבה הומואים משתמשים בסמים, שגורמים להם לשכוח מה הם עשו מבחינה מינית במסיבות או בסיטואציות אחרות".
אוהד חזקי, מנכ"ל האגודה למען הלהט"ב מספר שהקשיים ביציאה מהארון ותרבות המסיבות, הם רק חלק מהסיבות לשימוש הגבוה בסמים בקהילה. "לכן יש חשיבות מכרעת בשירות שרלוונטי לצרכים השונים של הקהילה", לטענתו, "אנחנו גאים לספק שירות שנותן מענה מקצועי וייעודי לחברי וחברות הקהילה במרחב בטוח וללא שיפוטיות".
"הצורך בעובד סוציאלי נוסף למרכז ינוטר לאחר שנת פעילות ראשונה ובכפוף למספר המטופלים, מידת האינטנסיביות בטיפול ובפרמטרים נוספים שייבחנו", מבטיחים בעיריית תל אביב-יפו, ומוסיפים כי "העירייה כל העת מפעילה פרויקטים שונים לטיפול בסוגיה, מתוך אחריות קהילתית ותחת אג׳נדה של 'צמצום נזק', על ידי העלאת מודעות והפצת מידע רלוונטי למי שכבר בחר להשתמש".
>> 15 הרגעים שעשו לקהילה הגאה את העשור
>> לסביות משתפות: 26 טיפים לסקס טוב יותר
ממשרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים נמסר: "המרכז הייעודי לקהילת הלהט"ב שנפתח בשיתוף עיריית תל אביב הוא מרכז ראשון מסוגו ונבחנת האפשרות לפתיחת מרכזים נוספים. המרכז נפתח לאחר מיפוי הצרכים שנערך באמצעות צוות שטח מקצועי שמצא כי לחלק מהמטופלים מהקהילה הגאה יש צרכים ייחודיים בהליך הגמילה. כיום המרכז האמבולטורי ערוך לספק מענה ל-20 מטופלים, כשבעיר פועלות 6 מסגרות גמילה נוספות אליהן מופנים גם מטופלים מהקהילה".
להרשמה לקבוצה העוסקת בכמסקס לגברים המקיימים יחסי מין עם גברים שמופעלת ביוזמת האגודה למען הלהט"ב והוועד למלחמה באיידס לחצו כאן.
ליצירת קשר עם המרכז הטיפולי: 036205590 שלוחה 3, וגם דרך אתר האגודה למען הלהט"ב