>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?
המגיפה הקטלנית ביותר במאה ה-20 גבתה את חייהם של למעלה מ-35 מיליון בני אדם ברחבי העולם. מה שהחל מחמישה מקרים של דלקת ריאות חריפה בשנת 81' בארה"ב, התפשט במהרה לכלל האוכלוסיה וחצה יבשות, לאומים, מין ומגדרים.
נשאי ה-HIV וחולי האיידס נאלצו להתמודד עם השנים עם תסמיני המחלה הנוראיים, כשרבים מתים עוד לפני שמבינים במה חלו. עם השנים נטען, כי ההתייחסות הממסד למחלה בתחילת שנות ה-80' כ"מחלה של ההומואים" הובילה לכך שמשאבים לתחום מחקר זה לא נותבו כהלכה, ואפשרו למגיפה להתפשט.
עם השנים, החלו ארגונים ועמותות ברחבי העולם לצאת עם קמפיינים בנושא: אחדים פרטו על הרגש, אחרים הציבו את האמת בפנים – וכולם ביקשו לעורר מודעות לנושא ולגרום לשינוי. ב-31 השנים האחרונות התמקדו הקמפיינים בנושאים שונים: מהחשיבות שבסקס מוגן דרך הצורך בבדיקה והתוודעות לנגיף ועד ההתמודדות של נשאי HIV וחולי איידס עם הסטיגמה והיחס מצד החברה.
"המחלה של ההומואים"
ה-HIV התפשט בעולם המערבי בשנת 81'. אז פורסמו חמישה מקרים של דלקת ריאות חריפה בקרב צעירים בלוס אנג'לס. מדובר היה בתיעוד הראשוני של מקרי האיידס בעולם המערבי.
בבדיקת חמשת המקרים ובניסיון למצוא מאפיינים משותפים בין החולים, גילו החוקרים כי חמשתם היו הומואים צעירים וכולם ניחנו במה שאובחן כמערכת חיסון חלשה. הם סבלו מזיהומים נדירים כגון דלקת ריאות חריגה מסוג PCP וסרטן ע"ש קאפוסי סרקומה (KS).
גל זה עורר חשש רב סביב המחלה הקטלנית שפשטה בקהילת הגייז, והשמועות דיברו על "הסרטן של הומוסקסואלים", "דלקת הריאות של ההומוסקסואלים", ובסופו של דבר כונתה המחלה, בשמה הראשוני GRID = תסמונת הכשל החיסוני של ההומוסקסואלים Gay Related Immune Deficiency.
זמן לא רב לאחר המקרים הראשונים, החלו קבוצות נוספות להציג את התסמונת הזו: עובדי תעשיית המין, משתמשים בסמים בהזרקה וחולי המופיליה. שם המחלה שונה ל-AIDS: תסמונת הכשל החיסוני הנרכש.
המחלות הבלתי מוסברות לוו בהד תקשורתי ובדרישה ציבורית למצוא את הגורמים והפתרונות למחלה. הבחינה של התופעות שדווחו מזוויות שונות וחוסר היכולת לספק מענה או הסבר להופעתן, הותירו את כלל הציבור במצב של חוסר וודאות.
קבוצות שמרניות הטילו את האשם על אותם צעירים, וטענו כי "החוטאים באו על עונשם". הקהילה הגאה וקבוצות שונות בארה"ב ובאירופה החלו במאבק בממסד, על מנת להאיץ את המחקרים ולמצוא תרופה לנגיף.
בשנות ה- 90 הסתמנה עצירה מסוימת בקצב ההדבקה בעיקר בשל מסעות הסברה נרחבים ומתוקשרים וכן בשל הקפדה מדוקדקת על בדיקת מנות דם. אך למרות זאת, ממשיכה מגפת האיידס להתפשט ומציאת חיסון או טיפול אשר יחסל את הנגיף - טרם נראה באופק. לקראת סוף העשור, הכרה טובה יותר של הנגיף ואופן פעילותו הביאו לפריצת דרך ולפיתוח תרופות המעכבות את התרבות הנגיף ומאריכות את חיי הנשאים.
כיום חיים נשאי ה-HIV עם הנגיף באמצעות שילוב של תרופות הידוע כ"קוקטייל", והמחלה הפכה ממחלה סופנית למחלה כרונית.
להמשך קריאה בנושא, ולבירור בנושא בדיקות, היכנסו לאתר הוועד למלחמה באיידס