תחת הריסות המרכז הגאה בגן מאיר נקברה גם "מרפאת גן מאיר" של קופת חולים כללית, שפעלה במקום במשך 12 שנה והייתה למרפאת הגאה הראשונה בישראל. הריסת המבנה לטובת הקמת אחד חדש הייתה התירוץ המושלם עבור מקימי המרפאה להעתיק אותה למתחם שוק בצלאל, ולהפוך אותה למרפאה הגאה הגדולה במדינה, עם יותר מ-2,000 מטופלים.
"הבנו כבר מזמן שאנחנו חייבים לעבור למקום חדש וגדול יותר", מספר ל-mako ד"ר גל וגנר קולסקו, יו"ר החברה הציבורית לרפואת להט"ב ומנהל המרפאה הגאה, שמעניקה שירות ללהט"ב והטרוסקסואלים שמגיעים אליה מכל קצוות הארץ - מרמת הגולן ועד אילת. לדבריו של וגנר, רבים מהמטופלים במרפאה הם להט"ב בארון המעדיפים לקבל טיפול רפואי הרחק ממקום מגוריהם, ורבים אחרים מגיעים אליה כדי לקבל שירותים רפואיים שלא זמינים בסביבתם. "במרפאה החדשה יהיו מגוון של רופאים יועצים בתחומים שונים, כמו עור, פרוקטולוגיה, אנדוקרינולוגיה, שירותי סיעוד ועוד".
סיפורה של המרפאה הגאה הראשונה בישראל התחיל בכלל בניו יורק, שם התמחה וגנר במרפאה מקומית גאה. כשחזר לישראל לפני כ-12 שנה, התחיל לקדם יחד עם ד"ר רותי גופן שיתוף פעולה עם המרכז הגאה בתל אביב, שהוקדם שנה קודם לכן. "זה לא היה תחום שדיברו עליו בארץ אז", הוא נזכר. "הצגנו להם את הצרכים הקריטיים של הקהילה בזמנו. לדוגמה, היו מעט מאוד מקומות שהעניקו טיפול הורמונלי לקהילה הטרנסית והיו בעיות רבות בביצוע בדיקות למחלות מין".
זו הייתה תקופה מאתגרת?
"זה היה מאבק משותף של רופאים ורופאות, צוותים רפואיים ופעילים חברתיים, כדי לקדם נושאים מצילי חיים. הקמת המרפאה הגאה הייתה אירוע חשוב. לאחרונה התמנה ד"ר רועי צוקר למנהל תחום רפואת הלהט"ב באיכילוב, לאחר שהנהלת בית החולים הפנימה את חשיבות רפואת הלהט"ב. בעזרת הצעד הזה וצעדים אחרים שנעשים בשטח, יהיה לנו יותר קל להמשיך ולשפר את התחום בארץ".
אלא שעם השנים הצוות הרפואי המצומצם ושטח המרפאה הצנוע התקשו להכיל את מספר המטופלים. בניסיון לקדם הקמת מרפאות גאות נוספות ברחבי הארץ, הקימו וגנר וגופן את החברה לרפואת להט"ב בהסתדרות הרפואית, בה חברים כיום כמאה רופאים ורופאות. במסגרת פעילות החברה, פורסם לאחרונה קורס מגוון המיועד לרופאים המעוניינים להעשיר את הידע המקצועי שלהם ברפואת להט"ב.
וגנר מתגאה בהישגיה של ישראל בתחום זה בתקופה כל כך קצרה ומזכיר כי בנוסף למרפאה הגאה, פועלות בישראל שתי מרפאות גאות נוספות בחיפה שמפעילות מכבי וכללית, ומרפאה נוספת שתוקם בעתיד הקרוב באזור השרון. "בהרבה תחומים אנחנו עוקפים את המדינות האחרות", הוא משתף. "צריך לזכור כי תורים לרופא משפחה יחסית זמינים מאוד, ומעבר לזה, בסל הבריאות ניתנים טיפולים הורמונליים וניתוחים לקהילה הטרנסית בחינם, וזה ייחודי לישראל. יש כאן המון כירורגים מוכשרים שמבצעים את הניתוחים האלו, ולאחרונה מבצעים אותם במספר בתי חולים, בנוסף לשיבא תל השומר, שהיה הראשון".
אבל למרות ההתקדמות המבורכת בתחום רפואת הלהט"ב, תוצאות סקר מערך בלה דואגת של הוועד למלחמה באיידס, שפורסמו בשבוע שעבר, מצביעות דווקא על על מגמה מדאיגה בקהילה הגאה. על פי הנתונים, גם ארבע שנים אחרי שהפך טיפול ה-PrEP (פרפ) לזמין עבור רבים, חלה עלייה באחוז הנדבקים בנגיף ה-HIV בקרב גברים ששוכבים עם גברים.
"קיווינו לראות ירידה בהדבקות אחרי מספר שנים של שימוש בפרפ, אבל לצערי זה לא המצב", משתף וגנר. "חשוב לזכור שלא כולם לוקחים פרפ, גם בגלל הזמינות בפריסה גיאוגרפית וגם בגלל המחיר, אבל אני מקווה מאוד שמחיר הטיפול ירד ל-200 שקלים, אחרי כינוס ועדת סל הבריאות בעוד מספר חודשים. גם אם זה לא יקרה, יש דרכים אחרות להוריד את המחיר הלא מוצדק הזה, והגיע הזמן שזה יקרה".
איך המרפאה הגאה פועלת כדי למנוע הדבקות חדשות?
"בשלוש השנים האחרונות היה לנו אולי מטופל אחד שנדבק ב-HIV. זה קורה כי המטופלים שלנו בעלי מודעות גבוהה יותר, וזו השאיפה שלנו לכל הארץ. צריך להגביר את המודעות לנושא גם בקרב רופאי משפחה וגם בקרב חברי וחברות הקהילה הגאה. הבשורה על הפרפ צריכה להגיע לקהילות שאנחנו מפספסים, בהן ניתן להעריך שמתקיימות הדבקות חדשות, כמו נשים טרנסג'נדריות ואנשים מהאוכלוסייה החרדית והערבית".
אתה מאמין שרופאי משפחה ברחבי הארץ ממליצים על שימוש בפרפ?
"בכל הסדנאות שאנו מעבירים אנחנו תמיד אומרים לרופאים שאם המטופל מבקש בדיקה למחלות מין, אז כדאי לדבר איתו על פרפ. אנחנו מנחים אותם שבמצבים כאלה זו החובה שלהם לשאול שאלות הקשורות לשימוש בקונדום ולספק הסבר על פרפ. יותר מדי אנשים נרתעים מזה בגלל בורות, או שלוקחים את הפרפ איך שבא להם ולא כמו שצריך".
אבל זו לא הבעיה היחידה. מאז כניסת הפרפ לישראל יש עלייה של מחלות מין אחרות שהן אינן HIV.
"זה נכון מאוד. אני שומע אנשים שאומרים שמי שלוקח פרפ לא צריך קונדום וקיים לחץ חברתי מצד חלק מהאוכלוסייה להוריד קונדום. זו התנהגות שחייבים להוקיע. ברמה מסוימת זו גם תקיפה מינית - ללחוץ על מישהו להוריד קונדום, או חלילה להוריד את הקונדום בזמן יחסי מין. כקהילה, עברנו שנים רבות של אפליה והכוח שלנו הוא באחדות ובערבות הדדית. חשוב להדגיש שפרפ מגן אך ורק על האדם שלוקח אותו. תכבדו את הרצון של הפרטנר לשים קונדום".
קופת חולים כללית השקיעה בשנתיים האחרונות מאמצים רבים להפצת מידע בנוגע לרפואת להט"ב, והיא קיימה אינספור הרצאות, קורסים וסדנאות בתחום לרופאיה. "יש שם הבנה שלעיתים הקהילה הגאה מרגישה מודרת והקופה מבינה שצריך לתת בנוסף למענה הרפואי גם מענה אנושי טוב", מסביר וגנר. "אלו תהליכים שלקחו זמן ותמיד יש מקום לשיפור, כמו למשל בתחום המניעה - נשים בקהילה עושות פחות ממוגרפיות ובדיקות לגילוי מוקדם של סרטן ביחס לנשים הטרוסקסואליות. זה דבר שאפשר וצריך לשנות".
אבל בעוד שכללית מתכוננת לפתיחת מרפאה חדשה ותמשיך להפעיל, ככל הנראה, את המרפאה הגאה בגן מאיר לאחר הקמת המתחם החדש, דווקא קופות חולים מאוחדת ולאומית נשארו מאחור. "הייתי מצפה שהן ירחיבו את השירותים לקהילה הגאה ויפתחו מרפאות גאות ברחבי הארץ", אומר וגנר. "יש להם רופאים שיודעים לרשום פרפ ולתת מענים רפואיים הולמים, אבל ראוי שכל קופת חולים בארת תקים מרכז רפואי גאה, וגם תכשיר את הצוותים במיוחד בנושא זה".
הפנינג הפתיחה של המרפאה הגאה החדשה בהנחיית קיי לונג יתקיים הערב (רביעי), החל מ-19:30, במתחם שוק בצלאל. האירוע פתוח למטופלי כל קופות החולים.