>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?
ביום שלישי האחרון התקיימה באוויטה בתל אביב תחרות הדראגוויזיון השנייה, במה שנראה שהופך למסורת פורים של ממש בסצנת חיי הלילה של הקהילה. את הכתר של גלורי הוליווד, הזוכה מאשתקד, קטפה השנה פרפורמרית עולה ומבטיחה בשם קלריסה סנו-וייט, בת 21, שכבר מופיעה בקביעות בדרום הארץ ובתל אביב. אולם, בעוד היא הולכת ומתפרסמת – ההורים של השחקן המגלם את דמותה לא יודעים דבר על מה שעושה בנם.
"ההורים יודעים שאני הומו, אבל הם לא יודעים שאני עוסק בדראג", מספר השחקן, שלצורך הנוחות נשתמש בשמו האמנותי, קלריסה, גם כשאנחנו מתייחסים אליו בלשון זכר. "אני לא מרגיש צורך לשתף אותם בזה, כי יהיה להם יותר מדי קשה להבין את הנושא. יהיה להם קשה לקבל את זה, ואני מעדיף כרגע להתעסק בקריירה מאשר להתעסק בטרגדיה משפחתית.
"יבוא הרגע שבו אני אצטרך לספר. כשאני ארגיש מוכן ובשל, אני אספר. כמו יציאה מהארון, כשאחרי שלוש שנים שיצאתי למועדונים, הרגיש לי מטומטם לא לספר להורים שלי שאני הולך למועדונים כאלה".
התלמידים של גלינה קטפו את שלושת המקומות הראשונים
תחרות הדראגוויזיון 2013 התקיימה, כמו בשנה שעברה, במסגרת ליין "פעמיים כי טוב" של ציונה פטריוט וטלולה בונט. השופטים בתחרות השנה היו: מלכת הדראג בלאדי מרי, די.ג'יי מוטי סעדיה, השחקנית ובת הברית הבלתי מעורערת של הקהילה אסתי זקהיים ומחלוצות מלכות הדראג בישראל ננסי שניידר.
גיל נוה, המוכר לכולנו כמלכת הדראג גלינה פור דה-ברה, יכול בשקט ובלי להתנצל להניף נוצות של טווס. זאת השנה השנייה שבה את הפרס הראשון קוטף אחד מתלמידי בית הספר לדראג שבניהולו, הפועל בגן מאיר בתל אביב. תלמידיו המוכשרים של נוה היוו גם השנה חלק נכבד ממלכות הדראג המתמודדות בדראגוויזיון, וקטפו השנה את שלושת המקומות הראשונים.
"יש גייז שלא מבינים שדראג היא אמנות במה", אומר קלריסה. "אני עושה דראג כי אני אוהב את הבמה. למדתי תיאטרון, וזאת הדרך שלי להתחבר לזה. אני לא מרגיש שאני אישה. אני מאמין שצריך לפתח את המודעוּת גם בקרב גייז וגם בקרב סטרייטים לנושא של הדראג. זה יותר מאשר סתם ללבוש בגדי אישה ולעשות ליפסינג".
ניסוי וטעייה: קונה דברים – ואם לא מתאים, זורקי
החיבור של קלריסה לדראג היה בדרך המקרה וההיסחפות. הכל בפורים לפני שנתיים, כאשר שלושה חברים טובים אמרו לו שמתאים לו לעשות דראג. "צחקתי איתם לא חשבתי שבאמת מתאים לי", הוא אומר. "אני ככה הגבתי: 'מה פתאום? אני, דראג?'. אבל בזמן הנסיעה הרצנו בצחוק שמות, מה יתאים לי כשם במה. ואחד החברים זרק: קלריסה. אבל אני בכלל דחיתי על הסף את הרעיון של דראג".
יום אחד מצא קלריסה את עצמו מחוץ לחנות פאות ברחוב אלנבי בתל אביב. "בלי לתכנן, בלא מודע, פשוט נכנסתי לחנות וקניתי פאה", הוא מספר. "אני מסתכל מול המראה, שם את הפאה ומבין שזה אולי מגניב, אולי פורימי. אחרי זה הכנסתי אותה חזרה עמוק לתיק, שאף אחד לא יידע שקניתי פאה".
מכאן הגל הסוחף היה בלתי ניתן לעצירה. "התחלתי לחפש חנויות בתל אביב. לא ידעתי איפה אפשר לרכוש נעלי נשים במידה שלי, לא ידעתי איך כל הסיפור הזה עובד. הלכתי בדרך הניסוי והטעייה: קונה דברים – ואם לא מתאים, זורקים. אף אחד לא עזר לי. בהתחלה הפאות לא היו יושבות טוב, האיפור נראה היה זוועה.
"עד שלקחתי את עצמי בידיים והלכתי במיוחד ללמוד איפור אצל ירין שחף, והתחלתי לקבל טיפים מחבר'ה נוספים שמופיעים בדראג".
החברה הטובה: "לא הייתי עושה את זה בלעדיה"
לפני כשנה וחצי החלה קלריסה לעלות הבמות, כאשר חברה טובה, חברת ילדות עוד מגיל הגן, תרמה את ארון הבגדים שלה – שם החזיק קלריסה את כל הבגדים, הנעליים, הפאות, המחוכים והאביזרים הקשורים לדראג. הכל כדי שיוכל להמשיך להסתיר מהמשפחה את העיסוק החדש בו התאהב.
"כל מה שהשגתי עד היום הזה זה בזכות אותה חברה ועוד שני חברים שעזרו לי לאורך כל הדרך", מספר קלריסה. "הייתי מתארגן אצל החברה לפני כל הופעה, והיא הייתה שם בשבילי ברמות מטורפות: אם הייתי בוכה, אם הייתי נתקע בלי דבק ריסים, ממש מהדברים הכי קטנים. לא הייתי עושה זאת בלעדיה".
וכך במשך חצי שנה הופיעה הדמות קלריסה על הבמה ללא שם משפחה. גם את שם המשפחה קיבלה קלריסה במקרה. "יום אחד, עוד לפני שלמדתי איפור, המייקאפ יצא לי קצת לבן. ניגש אלי מישהו, דיבר איתי ושאל: "קלריסה מה? סנו-וייט?". אני זרמתי ואמרתי לו: "כן, איך ידעת?.
"זה ממש משעשע, כי היום אנחנו חברים וטובים, והוא עד עכשיו לא יודע שהוא זה שהעניק לי את שם המשפחה. הוא יקרא על זה בפעם הראשונה כשהכתבה הזאת תתפרסם".
"בזכות גלינה אני מבין יותר למה אני עושה דראג"
קלריסה מספר כי את ההשראה הוא סופג מטלולה בונט, אותה מגלם השחקן הירושלמי טל קלאי. "היא המודל שלי לחיקוי", אומר קלריסה. "אני רואה אותה על הבמה, ואני אומר: 'וואו, איזו מדהימה היא. מבחינתי היא ה-מלכה וה-השראה".
עם זאת, הוא מבהיר כי גם גלינה לימדה אותו המון בבית הספר. "בית הספר הוא קבוצת תמיכה נפלאה של חבר'ה, כל אחד עם הסיפור שלו, שרוצה לעשות דראג", הוא אומר. גלינה מדהימה בפני עצמה. מה שאני לומד ממנה זה כמה אני לא יודע על התחום.
"כאילו, כל שיעור אני לומד משהו – אם זה הדברים הכי קטנים, כל הפינישים, להסתכל על הדראג בצורה שונה, ההיסטוריה של הדראג, דברים שלא עניינו אותי קודם. בזכות גלינה אני מבין יותר מאיפה זה בא ולמה אני עושה דראג. כשגלינה מחדדת לי את זה, הרבה יותר כיף לי לעשות דראג".
על הדראגוויזיון הוא אומר: "מבחינתי הזכייה מסכמת עבודה קשה והתפתחות, במהלכה מצאתי את עצמי לומד איפור מקצועי, ממש קונה שמלות אצל מעצבים, קונה פאות מאיביי – הכל כדי להיראות ממש כמו הדמות שאני מגלם. וכמובן, לברוח מהבית כדי להופיע".
כיום מופיע קלריסה בקביעות בליין הגייז של הפרוק באשקלון, בג'נדר-בלנדר שבמונרו בבאר שבע ומדי פעם גם בתל אביב ובמקומות נוספים. ומה לגבי שאיפות? "אני חולם על מופע בפני עצמו בתיאטרון, משהו שעוד לא היה בארץ: משהו ברמה היסטרית מטורפת, שכולל ריקוד, ליפסינג, שירה, החלפת תלבושות, רקדנים ותפאורה מעלפת".