>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?
מה קורה לנו כשמשאירים אותנו לבד בבית, בלי המבוגרים המשגיחים? נסו להזכר ברגעים כאלה בילדות. האם פתחתם את המקרר וזללתם את כל מה שאתם רוצים? ניגשתם לחדר של ההורים וניסיתם סוף סוף את האיפור של אימא? חיפשתם ומצאתם את הפורנו של ההורים? שמתם מוזיקה בקולי קולות ורקדתם באופן חופשי?
על הרעיון הזה, של חופש פעולה ויצירה הבא לידי ביטוי כשאנו אדונים לעצמנו, מבוסס מופע רקדנים יוצרים של להקת בת שבע, שיעלה על הבמה החל מהשבוע הבא. במופע יציגו רקדני הלהקה יצירות אותן הגו, תכננו ואף יבצעו, ללא ההנחיה המוכרת והמסודרת של נהרין וצוותו.
"'בת שבע' היא הבית השני שלנו"
ערב רקדנים יוצרים מתקיים זו השנה העשירית, כאשר כל שנה מדובר באותו הרעיון – רקדני הלהקה אחראים על מלוא תהליך היצירה, כולל הכוריאוגרפיה מחד והביצוע מאידך. הדגש השנה בא לידי ביטוי בכותרת – Home Alone.
"אנו חבורה של 17 רקדנים בני 18-24, שכל אחד בא ממקום שונה. עזבנו את הבית בגיל יחסית מוקדם ובת שבע היא בית שני שלנו, עם 130 הופעות בשנה וחזרות כל היום", מסביר תמיר אטינג, מפיק המופע ואחד הרקדנים המשתתפים בו. "האווירה הנוצרת ביום-יום היא מאוד ביתית, אנחנו כמעט כמו אחים. מכאן הקונספט של הערב - מה קורה כששוכחים אותנו בבית ונותנים לנו לעשות הכל לבד.
"זו הזמנה לחדרים הפרטיים של הרקדנים, לעולם הפנימי שלנו, למקום בו אנו יכולים ליצור ולהתנהג מבלי פחד מביקורת וחשיפה. כמו הרגע שאתה לבד בבית ואתה רוקד מול המראה, שר במקלחת ונועל את נעלי העקב של אימא שלך".
בחירת הנושא התבססה על הרצון לבחור נושא מאגד מצד אחד, שלא יגביל את הרקדנים מצד שני. "זו התמודדות קשה אבל גם מעניינת", אומר אטינג ומסביר כי בכך יש ניסיון גם להשפיע עלינו, הצופים. "כשאתה יודע שאתה בא לראות את העולם הפנימי שלי, אתה תהיה בעמדת צפייה פחות ביקורתית".
הרעיונות אמנם מגיעים ממוחם של הרקדנים, אך בביצוע הם מקבלים עזרה, מבהיר אטינג. "יש תמיכה טכנית מלאה של בת שבע. רקדן מחליט איזו תלבושות ומוזיקה הוא צריך ואנשי הסאונד וההלבשה של בת שבע יעזרו לו. עם זאת, החזון הוא של הרקדנים כמו גם הביצוע".
שיתוף פעולה פורץ גבולות וגבריות
העבודה על הפרויקט החלה לפני כ-4 חודשים ובכל ערב יוצגו על הבמה 12 קטעים בהשתתפותם של כ-17 רקדנים. אטינג ישתף פעולה עם הרקדן אור שרייבר ושני שחקנים מאנסמבל ציפורלה, תומר נהיר פטלוק וגל פרידמן. "בשנה שעברה הפקתי את ערב רקדנים יוצרים, והם ניגשו אלי לאחר מכן ואמרו שהם רוצים לשתף פעולה. כשהתחלנו לעבוד על הערב הזה, הצעתי לאור לעשות את הקטע ביחד עם שחקני ציפורלה, שגם הם יוצרים קטעים קצרים".
הארבעה החליטו להציג קטע לו הם קוראים "מחכים לבן", ובו הם מתעסקים בגבריות. "אנחנו מתעסקים בסטריאוטיפ הגברי ובתחרות הגברית, בנצחון ובהישג, באלטר אגו. אנחנו לוקחים דוגמאות מהחיים שהם דווקא יותר תיאטרליים אבל הביצוע לאו דווקא תיאטרלי, הכל מאוד הומוריסטי וקליל".
יצירה אחרת שתוצג באותו ערב היא "Who?", אותה יצר הרקדן עוז שושן, המבצע אותה יחד עם שני ליכט. "אני מעלה יצירה לשתי דמויות שהן חסרות זהות מינית מוגדרת, ומנסה להראות דרך שתי הדמויות האלה קשר של אהבה, יחסים זוגיים לפי איך שהם נחשבים בעיניי".
מדוע בחר דווקא בנושא הזה? "בלי להכנס הרבה פרטים היתה לי זוגיות ארוכה של שנתיים והיא נגמרה. זו אחת הסיבות שלקחתי אותה כנושא לעבודה. אני מביא כל מיני זכרונות וחוויות שהיו לי שם אל תוך העבודה". את היצירה הוא מציג עם רקדנית אך מנסה לטשטש ככל האפשר את המיניות שלהם. "לא רציתי למקם את היצירה על יחסים בין גבר לאישה, בין גבר לגבר או בין אישה לאישה. תהליך העבודה היה די קשה, כי אוטומטית אנחנו נופלים לתפקידים של גבר ואישה. אוטומטית הגבר מרים את האישה והתפקיד שלה הוא להיות יותר שברירית, ואני מנסה לשבור את זה ולהראות צדדים אחרים".
תהליך היצירה, אומר שושן, קשה מהרגיל בתנאים הללו. "כשאתה יוצר תחת כוריאוגרף יש יותר הגבלה, למרות שהוא נותן לרוב מידה של חופש במסגרת של מה שהוא רואה. להיות הכוריאוגרף של עצמך זה קשה; אנו לא מנוסים, לא כוריאוגרפים דגולים. עם זאת, זה נותן לנו הזדמנות להוציא את מה שאנחנו רואים בסטודיו".
עובדים בהתנדבות
להפקת האירוע שותפים כמה וכמה אנשים, חלקם מוכרים מתחומים אחרים. במאית הקולנוע עדי חלפין, שחתומה על הפרומואים של פסטיבל הקולנוע הגאה, יצרה את הפרומו לאירוע זה. התמונות המלוות את הקמפיין צולמו על ידי זוהר ראלט, ויד ימינו של אטינג הוא הרקדן שקד ליבזיירר. כולם עובדים בהתנדבות, והכל נעשה בחסות קרן מיכאל סלע לעידוד אמנם צעירים בבת שבע.
הערב, מאמין אטינג, צפוי להיות הצלחה. בשנה שעברה נמכרו כל הכרטיסים וברגע האחרון הוסיפו מקומות ישיבה על כריות כדי לאפשר לצופים נוספים לראות את ההופעה. השנה הוחלט מראש על 5 הופעות וכבר כעת נרשם ביקוש גבוה. מהרו להזמין.
המופעים יתקיימו בין ה-24 ל-27 ביולי באולם ורדה בסוזן דלאל