באירוע שהתקיים אתמול (שני) בבית הנשיא לקראת יום האחות הבינלאומי זכו 20 מתוך 85 אלף האחים והאחיות בישראל להגיע לבית הנשיא כדי לקבל אות הוקרה על פעילותם. בין בני המזל גם נסים עובדיה צאיג, אח בבית החולים שיבא תל השומר, שהשיק השבוע יחד עם שותפו האח סאלם אבו זאלף את המרפאה הגאה החדשה של המרכז הרפואי.
את תעודת ההוקרה שקיבל מהנשיא הקדיש צאיג לגוונים הרבים של הקהילה הגאה ולצוותים העוסקים ברפואת להט"ב בישראל. "כחבר בקהילה הגאה קיימת בי רגישות מיוחדת לחברי הקהילה אשר מגיעים לקבלת טיפול במרכז הרפואי", אמר בבית הנשיא צאיג (54), מתאם רפואת הלהט"ב במרכז הרפואי ואח קרוב לשלושה עשורים. "נחשפתי למקרים רבים בהם בושה והסתרה הכרוכות בזהות המינית גרמו לחברי הקהילה שהיו זקוקים לעזרה, יעוץ או הכוונה, להימנע ממסירת מידע מהימן ומלא, אשר יאפשר להעניק להם את הטיפול המיטבי".
במהלך השנה האחרונה בה צאיג אחראי לקידום רפואת הלהט"ב במרכז הרפואי, הוא ליווה מטופלים ומטופלות בכל המחלקות בבית החולים, יזם פרויקטים שונים לרווחה הקהל הלהט"בי ופעל גם להעלאת מודעות בקרב הצוותים הרפואיים השונים לרגישויות הנוגעות לרפואת להט"ב. "העיקרון המנחה אותי הוא אמונה ברפואה שוויונית ומקצועית המכבדת כל אדם".
עוד סיפר צאיג בבית הנשיא כי ההבנה שיש לקדם ולפתח את רפואת הלהט"ב במרכז עלתה בראשו בעת שנתן טיפול לאישה טרנסג'נדרית שהגיעה לחדר מיון, לאחר שטבעת אותה ענדה על האצבע נתקעה וגרמה לנפיחות וכאבים עזים. "הצוות הרפואי לא ידע האם לפנות אליה בלשון זכר או נקבה וכאשר נתקלתי במבוכה הרבה סביב נושא זה, הבנתי כי נכון יהיה לקדם ולפתח את הרפואה הלהט"בית בשיבא", סיפר לנוכחים במקום.
בשיחה עם mako לכבוד פתיחת המרפאה החדשה, מספר צאיג על המפגש עם הנשיא. "היה מאוד מרגש ומלא אמוציות, גם בן הזוג שלי היה איתי", נזכר. "הייתי מאוד נרגש במיוחד מזה שנבחרתי להיות אחד מהארבעה שיספרו את הסיפור האישי שלהם מתוך כל מי שנבחר. לא דיברתי עם הנשיא, אבל כשלחצנו ידיים אשתו מיכל אמרה שהעשייה שלי מבורכת, שאני עושה דברים מאוד חשובים".
מהי בעצם הבשורה הגדולה שיש בפתיחת המרפאה הגאה?
"בראש ובראשונה זה מקום עבור הקהילה הגאה להגיע אליו ולפגוש שני מתאמים שתפקידם לקדם את רפואת הלהט"ב במרכז הרפואי. השירותים בשיבא היו קיימים עוד לפני המרפאה - הוועדה להתאמה מגדרית והמרפאה היחידה להתאמה מגדרית בישראל נמצאת בבית החולים שיבא, אבל השירותים היו מוצנעים ולא משווקים מספיק, אז השר לשעבר הורוביץ נתן תקן לאחות שתרכז את הנושא בגלל שהוועדה והמרפאה יושבות כאן. הקהילה זקוקה לשירותים האלה והפרסום שלהם במרכז הרפואי בעזרת שילוט חשוב לתחושת הביטחון. גם סאלם וגם אני עושים תפקידים נוספים בבית החולים, אז אנחנו חשופים לרוב האוכלוסייה שמגיעה למרכז ואם אנחנו נתקלים במישהו מהקהילה הגאה שזקוק לעזרה, אנחנו יודעים להקשיב ולעזור לו, לדבר איתו בשפה שהוא מבין".
כללית הובילה את המהלך עם המרפאה הגאה הראשונה, מכבי ומאוחדת הצטרפו אחריה. בבית החולים איכילוב ד"ר רועי צוקר מוביל את התחום. לא הגיע הזמן שכל בית חולים בישראל יקדיש מרפאה שתוכל לסייע באופן מדויק יותר לחברי וחברות הקהילה הגאה?
"בהחלט, וזה אפילו חשוב יותר בפריפריה מאשר במרכז, כי במרכז יש יותר מודעות ויש יותר רופאים מודעים לנושא. חשוב שיהיה מי שירכז את הנושא, כדי שאם מישהו מהקהילה מגיע תהיה לו אוזן קשבת, וגם כדי שידעו להפנות אותו למרפאה או המחלקה הנכונה. אני יכול להגיד שבית החולים רמב"ם קיים איתנו פגישת היכרות, כי הם עתידים לפתוח מרפאה להתאמה מגדרית בצפון".
זו בשורה משמחת מאוד, אך יש שיטענו שרפואת להט"ב היא סממן נוסף לבידול של הקהילה משאר האוכלוסייה.
"יש אוכלוסיות וקהילות מיוחדות הזקוקות לתשומת לב מיוחדת, כמו בני הגיל השלישי או האוכלוסיה החרדית, שלה צרכים מיוחדים משלה. גם הקהילה הגאה היא כזו, אנחנו לא מתביישים בזה ורוצים לטפל בכל מי שזקוק לעזרה. יותר מזה, דווקא בימים האלה עם כל ההתנכלויות ההולכות וגוברות כלפי הקהילה הגאה ואמירות כמו של חברת הכנסת סטרוק חשוב לתת מקום חם ואוהב במערכת הציבורית הרפואית".
יש חששות כלשהן מהרפורמה המשפטית בהיבט של שירותים רפואיים?
"אני לא חושב שתהיה אפליה, ממה שאני רואה אנשי הרפואה לא יתנו לזה יד, בטח לא פה בעיר הבריאות של ישראל שיבא. נותנים פה טיפול שווה והוגן לכולם. אני יודע שזה קיים אצלנו ואני מאמין שזה כך גם בשאר בתי החולים. כולם בעד רפואה שוויונית, הזמנים השתנו".
צאיג נזכר בימיו הראשונים בבית החולים שיבא לפני קרוב לשלושים שנה ומספר על סטיגמה נוראית על הומואים עם HIV ועל קיומה של מחלקת הוספיס לחולי איידס. "המחלקה הזאת סגורה מזמן והיום אנחנו בעולם אחר. רק השבוע התייעץ איתי אדם לגבי הליך פונדקאות כשהוא חי עם HIV ואנחנו רואים משפחות ובני זוג שמלווים את יקיריהם בהליכים של התאמה מגדרית. האוכלוסיה נעשתה יותר מודעת".
כמומחה בתחום, מה הצרות הגדולות של הקהילה הגאה היום?
"לקהילה הגאה אין כל מודעות לצרכים הרפואיים שלה וחשוב שאנשים יבצעו בדיקות סקר, רפואה מונעת מה שנקרא. לסביות סובלות יותר לדוגמה מלחץ דם אז צריך לעשות מעקבים, והומואים צריכים להכיר יותר את הנזקים של מכוני שיזוף ולבקר יותר רופאי עור לטובת גילוי מוקדם. חייבים לקבל יותר את הקהילה הטרנסג'נדרית וללוות אותם צעד אחר צעד בדרך שלהם, מילדות. לא כל מי שחושב שהוא בת בגיל ההתבגרות צריך להיות בת. יש בלבול מגדרי בגיל ההתבגרות, הנושא מורכב ויש צורך באנשי מקצוע מיומנים שיעבדו את הדילמה עם הילדים והמשפחות".
לאתר המרפאה הגאה של בית החולים שיבא תל השומר
פניות למרפאה במייל: lgbtqservice@sheba.gov.il