אם פונדקאית מבריטניה תבעה זוג הומואים אשר סירבו לאפשר לה לפגוש את בנה הביולוגי, אותו הביאה לעולם עבורם, וזכתה בפסק דין תקדימי שניתן בלונדון, כך פורסם בדיילי מייל. האישה, ששמה לא פורסם מסיבות משפטיות, זכתה בתיק לאחר שזוג ההומואים שעבורם נשאה את התינוק, שהוא גם בנה הביולוגי, ניסה במשך תקופה ארוכה למנוע ממנה לראות את בנם המשותף ואף פעל נגדה משפטית. 

בהליכי פונדקאות בישראל ובעולם האם הפונדקאית חסרת קשר ביולוגי לעובר אותו היא נושאת, שכן ההורים המיועדים משתמשים בתרומת ביצית. אבל בתיק שנידון בבית המשפט בלונדון האם הפונדקאית היא אמו הביולוגית של הילד, שנולד בספטמבר 2020. הוריו של הילד, זוג הומואים נשוי בני 26 ו-43, היו ביחסים קרובים עם אחותה של הפונדקאית, שהסכימה לעזור להם להביא ילד לעולם. 

לאחר שיצאו לדרך החזרת העוברים שנוצרו בעזרת תרומת ביצית נכשלה, לכן החליטו ההורים ביחד עם הפונדקאית לעשות שימוש בביצית של הפונדקאית, ובכך היא תהיה אמו הביולוגית של הילד. בשל הנסיבות הייחודיות והחריגות הסכימו הגברים כי לפונדקאית ולילד יהיה קשר לאחר הלידה, אך מערכת היחסים ביניהם התדרדה במהלך ההריון. 

זוג גברים עם ילד (צילום: gali estrange, Shutterstock)
למצולמים אין קשר לכתבה | צילום: gali estrange, Shutterstock

בני הזוג חששו שהפונדקאית תסרב למסור להם את התינוק לאחר הלידה, אך לבסוף היא מסרה לידם את הילד, למרות שחששה כי הם עלולים לנתק אותה מחייו. כדי לפתור את החששות שני הצדדים חתמו על צו הורי אשר מעביר את האחריות על הילד לזוג, לצד צו נוסף המבטיח כי תוכל לקיים קשר קבוע עם הילד, שיגור עם אבותיו. 

למרות ההסכמים החתומים, בני הזוג התנערו לחלוטין מההסכם וסירבו לתת לאם לבקר את בנה, דבר שעורר ויכוח סוער בין בני הזוג לאם הפונדקאית הביולוגית. באחת ההזדמנויות בהן הגיעה האם לפגישה שנקבעה מראש עם בנה, היא סורבה והגברים אף איימו להזעיק משטרה. בין הצדדים התפתחה מריבה בנוכחות הילד, שהוקלטה על ידי האם ואף הושמעה בשלב מאוחר יותר בבית המשפט. פסיכולוג ילדים שמסר עדות בבית המשפט אמר כי הגברים מנסים "למחוק אמא", דבר שלדבריו אינו משקף את המציאות ואינו לטובת הילד. 

לאחר שהפונדקאית לא אמרה נואש, ניסו הגברים לפעול נגדה משפטית במטרה להרחיק אותה מחייו של הילד, ולראשונה היה על בית משפט בבריטניה לשקול האם יש להטיל צו שינתק את קשריה של האם מהילד. הגברים טענו כי הילד הקטן יתבלבל אם יראה את האם, שכן הוא חי ב"משפחה ללא אמא" וגדל בתוך הקהילה הגאה. הם הוסיפו ואמרו ש"בגלל שיש לו הורים חד-מיניים אין לה מקום פנוי בחייהם", זאת על אף שהיא אמו הביולוגית ונשאה אותו ברחמה. הם כינו את האם "הומופובית" על התעקשותה שהילד יכיר בה כאמו, האשימו אותה כי היא "רודפת אחרי מערכת יחסים לא הולמת" וטענו כי קשר איתה יתן לילד את הרושם שאבותיות הפכו את משפחתו ל"בלתי שלמה".

הריון (צילום: Dariia Pavlova, shutterstock)
צילום: Dariia Pavlova, shutterstock
 

אך לבסוף בית המשפט פסק לטובתה של הפונדקאית וקבע כי היא תשמור על ההורות החוקית שלה והאחריות ההורית שלה כלפי הילד. השופטת בתיק פסקה כי הילד ימשיך לחיות עם הוריו המיועדים, אך יזכה לביקורים מאמו הביולוגית. 

"בעוד שהסדרי פונדקאות רבים עובדים בהצלחה, מקרה זה מספק המחשה של קשיים שניתן להיתקל בהם אם ההסדר מתקלקל", הסבירה השופטת. "הילד בבירור משגשג תחת טיפול הוריו. האם מעולם לא הציעה שלא יחיה איתם, ועבור הילד הביטחון הזה קיים. הילד ראה את האם לאחרונה והביע רצון לראות אותה שוב, לכן אני מקווה שכעת לאחר שהתקבלו החלטות יוכלו הצדדים להתמקד בסוגיה החשובה בתיק, כלומר, לנקוט בצעדים כדי לפנות לטיפול ותמיכה מתאימה במטרה לתקן את מערכות היחסים ביניהם, שכן הדבר היחיד שמאחד את כל המבוגרים הוא הבטחת צרכי הרווחה של הילד. זו ההזדמנות כל אחד מהם להוכיח לילד שהם יכולים לעבוד ביחד, וכל אחד לשחק את תפקידו כדי להבטיח שזה יושג".