בשנים האחרונות אנו עדים ליותר ויותר ארגונים אשר חרטו על דגלם מאבק בקהילה הטרנסג'נדרית, תוך כדי סילוף עובדות, פרסום מידע מוטה ואי-הצמדות למחקרים של שנים. אותם ארגונים פועלים גם נגד רופאים המטפלים בקהילה הטרנסית, שסובלת גם ככה מהדרה חברתית, קושי בקבלה של הסביבה הקרובה והחברה וגם בעיות במציאת פרנסה.

אבל על אף אותם ארגונים, ככל שחולפות השנים יותר ויותר אנשים בישראל יוצאים מהארון הטרנסי, וזאת בזכות ארגוני קהילה תומכים, סביבה תומכת יותר ומערכות רפואיות המבינות ומכילות את נושא ההתאמה המגדרית - החל מטיפולים הורמונליים ועד ניתוחים, המבוצעים בישראל החל מגיל 18 במסגרת סל הבריאות. אך למרות ההתקדמות בעולם הרפואה, קיים פער משמעותי בין מספר הרופאים שמטפלים בקהילה הטרנסית לבין מספר המטופלים הנזקקים לטיפול.

"למעשה, בישראל יש ארבעה רופאים בלבד המטפלים בקהילה הטרנסית הבוגרת מתחילת טיפולים הורמונליים, דרך ליווי לפני ואחרי ניתוחים, ועד הסתכלות על המטופלים באופן הוליסטי בנושאים הקשורים לבריאות הנפשית סביב התהליך", מספר ל-mako ד"ר רועי צוקר, יו"ר החברה לרפואת להט"ב, ומוסיף כי הגם הרופאים המעטים האלה מרגישים לעיתים מותקפים על ידי ארגונים "אנטי פרוגרסיביים". "הם מבינים כי פגיעה בהם עלולה לפגוע באופן אנוש במתן השירות למטופלים על הקשת הטרנסית", הוא מסביר. 

הכשרת רופאים לטיפול בקהילה הטרנסית
הכשרת רופאים לטיפול בקהילה הטרנסית

ד"ר צוקר, שנכנס לתפקיד בשנה שעברה, זיהה כבר בהתחלה צורך בהכשרת רופאים נוספים לצורך טיפול וליווי של הקהילה הטרנסית, לרבות חידוש טיפולים הורמונליים וליווי רב תחומי. "אין רופא טוב יותר מאשר רופא משפחה לתפקיד זה, שכן תפקידו הוא לראות את המטופל באופן רב ממדי, זאת על מנת שיוכל להעניק טיפול בדרך הטובה ביותר", מסביר צוקר. 

השנה קיבלה החברה לרפואת להט"ב מענק כספי מארגון Jewish LGBTQ Donor Network, שאפשר יוזמה ראשונה מסוגה שתהווה מהפכה של ממש: הכשרת רופאים מכל רחבי הארץ ומכל קופות החולים לטיפול בקהילה הטרנסג'נדרית. עד היום היו בקופות החולים היו רופאים המטפלים בקהילת הלהט"ב, אך לא היו רופאים שעברו הכשרה ספציפית לטיפול בקהילה הטרנסית.

ד"ר רועי צוקר, מומחה לרפואת להט"ב (צילום: ליאור צור, דוברות איכילוב)
ד"ר רועי צוקר, יו"ר החברה לרפואת להט"ב | צילום: ליאור צור, דוברות איכילוב

"בחצי שנה האחרונה, כשברקע המלחמה וחוסר הוודאות, התחלנו בחברה לרפואת להט"ב בשיתוף פרויקט גילה להעצמה טרנסית בבניית שלושה ימי הכשרה אינטנסיביים", מספר על היוזמה ד"ר צוקר. "הפרויקט ליווה את הקורס וסיפק זווית מרעננת מצדם של המטופלים. הקורס התרחש במהלך חודש הגאווה, בהשתתפות 25 רופאים ורופאות מכל קופות החולים, אשר נבחרו מתוך 80 רופאים שהגישו מועמדות ועל פי קריטריונים של מיקום גיאוגרפי על מנת לאפשר שירות בכל הארץ". 

צוקר מספר כי לקורס הגיעו מיטב המרצים מחו"ל, ביניהם פרופ ג'וש סייפר, מנהל תוכנית רפואת הטרנסג'נדרית של בית החולים הר-סיני בניו יורק, אשר מוביל את הנושא כיום ברמה העולמית ואחראי למאמרים הכי חשובים הקיימים בנושא. בנוסף, קיבלו המשתתפים חשיפה לניתוחים השונים מד"ר לורן שכטר, מנתח מוביל משיקגו. 

"הרופאים והרופאות עברו סימולציות רפואיות במרכז הרפואי שיבא עם שחקנים מהקהילה הטרנסית, זכו להרצאות ממיטב המרצים שיש בארץ, ביניהם ד"ר איריס יעיש, מנהלת מרכז הטרנסים הגדול בישראל בבית החולים איכילוב, וד"ר אלון לירן, שעד לאחרונה היה המנתח היחיד והמוביל בישראל שמבצע ניתוחים תחתונים להתאמה מגדרית", מוסיף ד"ר צוקר. "הם גם נחשפו לתכנים הקשורים לוועדה להתאמה מגדרית, קיבלו הבנה עמוקה של הניתוחים השונים ונושאי בריאות הנפש". 

ד"ר שמרית ארבל
ד"ר שמרית ארבל

לדבריו של צוקר בקורס נערכו גם דיונים מורכבים על הצורך של רופאים לעקוב אחר המדע והנהלים, כדי להקל כמה שיותר על סבלם של מטופלים. מצד שני, דובר על הצורך במקרים מסוימים להוות "שומרי סף", במקרים מורכבים יותר על מנת לשמור על תהליכים טובים ונכונים בעתיד.

בסיום הקורס, שנוהל ע"י ד"ר צוקר וד"ר שמרית ארבל, מנתחת בכירה באיכילוב המבצעת ניתוחים לנישוי פנים במרכז הרפואי תל אביב, נוצרה קבוצה חדשה של רופאים ורופאות מכל הקופות אשר ניתן לפנות אליהם לצורך טיפולים ומעקב. בכך, נחסכו מהמטופלים זמני המתנה של 6-8 חודשים. חשוב לציין כי המרכזים המטפלים כיום הם עדיין מקור הידע הטוב ביותר בנושא הטיפול, והכשרת הרופאים תסייע בהפנייה מהירה יותר של מקרים מורכבים להם נדרשת התייחסות אנדוקרינולוגית. 

כעת, את הקהילה טרנסית ישרתו 25 רופאים נוספים מכל הארץ ומכל קופות החולים: בקופת חולים כללית יוכלו לקבל טיפול חברי וחברות הקהילה מד"ר מאשה קופרניקוב, ד"ר נטע לנקרי, ד"ר יעל רונן, ד"ר דרור יודוביץ, ד"ר בועז חסיד, ד"ר שלו לוסהיימר, ד"ר נילי אלאור, ד"ר יונתן לייכט וד"ר נטע עישר-שוורץ. מטעם קופת חולים מכבי לקחו חלק בקורס ד"ר אליאס חווילה, ד"ר לילך קמר, ד"ר יערה ערן-דרומר, ד"ר שי דביר, ד"ר תהילה (תילי) פישר-יוסף, ד"ר שירי אדל וד"ר ליה עשת. מטעמה של קופת חולים מאוחדת סיימו את הקורס ד"ר יונתן בריל, ד"ר אולגה פלד סימון, ד"ר עמית הורן, ד"ר ליבי סהרוני, ד"ר אלכס שיפוטובסקי, ד"ר נטע עישר-שוורץ וד"ר שירי אורי, ומטעם איכילוב ד"ר רועי נוי, ומטעם צה"ל ד"ר נטלי-יובל בורשטיין. 

"את הרופאים שהוכשרו זה עתה ילוו אנשי מקצוע ותיפתח קבוצה תומכת אשר תאפשר להם לשאול שאלות על מנת שיוכלו לפתח ביטחון עצמי בטיפול בקהילה הטרנסית", אומר ד"ר צוקר. "אני מקווה שהקורס עליו עבדנו בחברה לרפואת להט"ב חודשים ארוכים יעשה מהפכה בשירותי הרפואה לטרנסים בישראל, ושנוכל לפתוח הכשרות דומות בעתיד, גם עבור רופאים ורופאות נוספים, וכן עבור רפואת ילדים ומתבגרים".