>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?
בעולם הטלוויזיה של ימינו ישנם יצוגים להט"בים לא מועטים. רבים מהם מוצגים או כדמות ראשית בסדרה "גאה" ("וויל וגרייס", "הכי גאים שיש") או כדמות שולית קאמפית בסדרה שצדה את קהל הצופים הלהט"בי (מישהו אמר "גלי"?).
פה ושם, בסדרות 'סטרייטיות' לכאורה, מופיעה דמות להט"בית כחלק ממארג החיים של העלילה. לפעמים, דווקא שם, אפשר לגלות צורה מעניינת של ייצוג. כזה שלא מנסה להוכיח דבר או למשוך צופים, אלא מציג הופעה טבעית של הקהילה בתוך אורך החיים ההטרוסקסואלי. אז הנה רשימת חמשת הבנים וחמשת הבנות שעושים לנו טוב.
1. גבריאל- 'זינה הנסיכה הלוחמת'- זוגיות בין השורות
זינה (לוסי לולס) התחילה כאטרקציה נשית ודמות שולית ב'הרקולס'. אך עם עליית סדרת הספין אוף הקאלטית, 'זינה הנסיכה הלוחמת', התברר שהאטרקציה האמיתית כאן היא דווקא לנשים, לא מעט מכך בשל בת לוויתה האגדית של זינה- גבריאל (רנה אוקונר).
זינה מוצאת את גבריאל כצעירה מתוקה ובתולית החולמת להיות משוררת ובמהלך מה שנראה כשלושים עונות (שש), חליפתה של גבריאל מתהדקת וקטנה בעוד מגפיה הולכים וגובהים, יכולות המלחמה שלה הולכים ומשתכללים בעוד שיערה הולך ונגזז והיחסים הלא ברורים עם מורתה וידידתה הופכים להיות קצת יותר ברורים, אם כי אף פעם לא מוצהרים לחלוטין.
דמותה של גבריאל עוברת תהפוכות רבות (בין השיאים- חזרה כפולה, או משולשת, מעולם המתים, לידת בתו של השטן, תקופת שאנטי בהודו) אך היא גם הולכת ומתקרבת אל אהובתה זינה ואף לפרקים מבנה תא משפחתי אלטרנטיבי. הסדרה הייתה להיט גדול, בין השאר, בבתי כלא לנשים. ומה ההפתעה? אחרי הכל- מדובר בשתי נשים קשוחות, חזקות, יפות ושלא דופקות חשבון לאף אחד, גם לא באהבתן זו לזו (למרות שהצהרה ברורה הייתה יכולה לבוא במקום).
2. ד"ר וויבר- 'אי.אר.'- הדחקה עמוקה
ד"ר וויבר (לורה אינס) היא הכלבה הג'ינג'ית הקצוצה והצולעת שעושה לכולם את המוות, החל מג'ורג' קלוני, דרך נוח ווילי ועד לכל מיני אנשים שאנחנו לא באמת יודעים מי הם בעונה האחרונה.
וויבר היא כנראה הדמות שהופיעה הכי הרבה מתוך 15 העונות של אי.אר, אך רק בעונה השביעית, התחיל דיבור משמעותי על נטיותיה המיניות. היציאה מהארון של וויבר-מקל-בתחת היא איטית ומייסרת ומלווה בכמויות גדושות של הומופוביה עצמית. לאחר רומן קצר עם הפסיכיאטרית של בית החולים, היא מוצאת את עצמה בזוגיות ארוכה עם פרמדיקית לוהטת, ובעזרתה יוצאת מהארון, מביאה ילד לעולם ומשמרת מערכת יחסים מרגשת עד לסוף הטרגי. וויבר מציגה את דמות הלהט"ב המיוסר, כשהיציאה שלה מהארון נגררת ונגררת במאמץ רב.
3. ג'ק מק'פי- 'דוסון קריק'- הומו צעיר ויציאה מהארון
'דוסון קריק' היא סדרה העוסקת בחפירות אינסופיות של חבורת בני עשרה מחור נידח ליד ביצה מצחינה בארה"ב. בעוד שאר חברי הסדרה מתפתחים מנערים חינניים לסחיים מעיקים, וכאשר כבר ניכר שבתוליו של דוסון ילקחו רק כשטד מוסבי ימצא את אם ילדיו, הופיע על המרקע ג'ק מק'פי (קר סמית').
ג'ק היפיפה, הנערי, הבנוי לתלפיות, שחקן הפוטבול החתיך והרגיש, תכול עיניים ושחור בלורית... הלכתי לרגע וחזרתי, איפה היינו? אה כן. אז ג'ק גיי! משפחת מק'פי היא אמנם לא מודל למשפחה תומכת ומקבלת (עם אח אחד מת ואחות חולת נפש מי יכול לצפות ליותר), אבל ג'ק האמיץ יוצא מהארון, נקשר לג'ניפר (מישל ווילאמס) כחברת נפש ומוצא את מקומו בעולם עד שלבסוף הוא בזוגיות תומכת עם ילדה מאומצת.
והוא חתיך, הזכרנו את זה? דוסון קריק, הטרחנית לרוב, מציגים כאן מודל של בן נוער סטייל סוף שנות התשעים ותהליך היציאה מהארון הוא חסרת תקדים וראשוני לסוגו בפריים טיים של סדרת נוער מיין סטרימית. התלבטתי אם לצרף את סצינת היציאה מהארון, או סצנה בה הוא מדגמן בערום לג'ואי...
4. ווילו רוזנברג- 'באפי ציידת הערפדים'- לסבית נורמטיבית בחבורה
בעונה השלישית של סדרת הערפדים המיתולוגית, מופיעה 'ווילו' מעולם אחר, שבו היא הפכה לערפד. בעולם של הסדרה, ווילו (אליסון האניגן) היא נערה ביישנתי, תמימה, לבושה בחוסר טעם ומינית כחרוב מיובש (לא אלה שמריחים כמו זרע). אך ווילו האלטרנטיבית הערפדית היא מלכת BDSM, לבושה במחוך עור, סקסית, ולסבית למדי. יעבור זמן רב עד שווילו תגלה שהיה מולה כאן רמז מטרים.
את רוב המשך הסדרה מבלה ווילו במערכת יחסים רומנטית עם בחורה בשם טארה (אמבר בנסון) והשתיים יחדיו גדלות, מתפתחות, ונהפכות למכשפות רבות עוצמה ונאהבות קסומות.
'באפי' לא דשה רבות בסוגיות הומוסקסואליות, אך הפשטות והקלילות שבה האנשים שאוהבים את ווילו מקבלים את זהותה המינית, ההתאהבות המלאה בבחורה והסיפור המרגש (והטרגי) של השתיים, הופכים את ווילו לדמות ומודל. ולראיה- תראו איזה יפה טרה שרה כשווילו יורדת לה-
5. דיוויד פישר- 'עמוק באדמה'- הגיבור הפורץ
משפחת פישר השמרנית מתמודדת במהלך עונות הסדרה המושלמת הזו עם מוות (או שניים) במשפחה, ילדה מרדנית, עסק מדכא ותובעני וכן, גם עם יציאה מהארון.
דיוויד פישר (מייקל סי. הול) מתחיל את הסדרה עמוק בארון, עם בן זוגו הפוטנציאלי קית' (מת'יו סנט פטריק) ועם העונות עובר תהליך קלאסי, אך עשוי ברגש ובטעם, של פריחה, השלמה וגדילה עם היציאה מהארון והגשמת הפוטנציאל שלו.
דיוויד הוא ההומוסקסואל המוכר של שנות התשעים-תחילת שנות האלפיים- גברי אך בעל נטיות נשיות, מפוחד אך לאחר הפריצה מגן על גאוותו וזכויות להט"בים, נוצרי המבקש להיטמע ולהיות זוגי ונורמטיבי, להתקבל ולהיות מאושר בחברה הטרוסקסואלית מבלי לערער את יסודותיה.
ואכן, עד סוף הסדרה נראה שדיוויד מקבל את מבוקשו, אך עם לא מעט הקרבות ומאבקים כואבים בדרך. הסצנה המובאת כאן היא מהפיילוט- ברגע הראשון שדיוויד מסוגל להתייחד עם אהובו לאחר מות אביו. ובלי קשר, פשוט תראו את הסדרה הזאת, באמת, ממני אליכם.
6. 13- 'האוס'- מיניות אמביוולנטית
כאשר ד"ר האוס המהולל עורך לעצמו מיני ריאליטי לבחור את הרופאים המתלמדים החדשים בצוות שלו, כנראה כתגובה על ההחלטה הנוראית של קמרון לצבוע לבלונד, הוא בוחר את '13' (אוליביה ווילד), אשר את שמה הוא לא טורח לזכור (רמי האדלי אם שאלתם). ווילד היפיפיה שיגעה את האוס כשסירבה לספק לו את סודותיה הכמוסים.
רק זמן רב לאחר מכן, לאחר שכבר אובחנה כחולת האנטינגטון, התברר סוד נוסף- 13 בי (יש כזה סרט אני חושב). דרך הדמות הביסקסואלית של ווילד, יש ב'האוס' התייחסות להט"בית לביטוי הידוע- 'מה שקורה בחדר המיטות נשאר בחדר המיטות', או בקיצור- זה לא עניינכם.
אמנם "13" היא לא הדמות הפוליטית האופטימלית (או בכלל) אבל המובנות-מאליה שהיא לוקחת את משיכתה הדו-צדדית, בלי לתת דין וחשבון לאף אחד חוץ מלעצמה, בלי לחשוף אבל גם בלי להסתיר- ראויה לציון. והיא פשוט הדבר הכי יפה שיש לא?
7. אלישע שמש- 'תמרות עשן'- אהבה חד מינית בגולן
'תמרות עשן' מתארת את סיפור החקירה של בלשית משטרה (אפרת בן צור) אחר קיבוץ בצפון שנעלם במבלי להשאיר סימן. בכדי לעשות זאת, היא חוקרת את המושבים השכנים, ומנסה לגלות על הדמויות הנעלמות.
דרך מערכת חקירות וכמה קלטות וידאו נועזות, היא מגלה סוד- רומי (ארתור מרצ'נקו), אחד מחברי הקיבוץ הנעלם, וצעיר יפה תואר, היה חלק ממשולש אהבה ביחד עם שלהבת הסקסית (נטע פורת) ואלישע שמש (יונתן השילוני), הבן החתיך של מפקד המשטרה המקומית.
אלישע מנסה להסתיר את דאגתו לאהובו הנעלם בכדי שהדבר לא יתגלה לאביו הקשוח. כאשר הפרשה נחשפת, שמש מסלק את בנו ואלישע נוסע הרחק אל תל אביב כדי להתאחד עם שלהבת, ובסופו של דבר גם עם רומי. 'תמרות עשן' רחוקה מלהיות הסדרה הישראלית הראשונה שמתעסקת עם הומוסקסואליות (פלורנטין, עד החתונה, טלנובלה בע"מ, האלופה וכו'), אבל מה שיפה כאן הוא גם המרחק מהכרך הגדול והגאה (עלילת הסדרה מתרחשת בצפון הגולן) וגם האהבה המשולשת הפתוחה של הדור הצעיר, גם אם היא בלתי מובנת לדור המבוגר, עד האיחוד המרגש.
8. סאל רומאנו- 'מד מן'- סוד כמוס והרסני
ניו יורק בתחילת שנות השישים היא לא ניו יורק של סוף שנות השישים. הדמות של סאל רומאנו (בריאן בט) ב'מד מן' היא אולי מקרה המבחן המעניין ביותר של ההבחנה הזאת.
סאל הוא ראש מחלקת הארט במשרד הפרסום 'סטרלינג קופר', בו מתרחשת עלילת הסדרה המופתית. סאל הוא הכי ארוניסט שיש- נשוי לידידת נעוריו, מפלרטט עם המזכירות כדי להיות כמו כולם, לא שוכב עם אשתו בשל תירוצים כאלה ואחרים, מתקשה לשמור על פרצים של משיכה לגברים או התנהגות 'בלתי גברית' ולבסוף מוצא את עצמו מסולק בבושת פנים מהמשרד.
באחד הפרקים המרגשים, סאל מתבקש לייצר שחזור של השיר המפתה של הכוכבנית אן-מרגרט ב'ביי ביי בירדי'. הוא מעתיק את ההופעה שוט לשוט ועם זאת, נאמר לו, משהו חסר, כאילו מי שהכין את זה לא עשה זאת מכל החשק והלהט. ככה, בין השורות, מתגנב עתידו הטרגי של סאל, בתקופה בה אין אפשרות אחרת.
9. טארה ת'ורנטון- 'דם אמיתי'- נחמה בזרועות אישה
על סך כל הדמויות והעלילות הקוויריות בסדרה המינית הזאת (היחסים ההומוארוטיים בין ביל ואריק ובין ביל וסאם, דמותו של מלך הערפדים ראסל ובן זוגו וכמובן לאפייט המוחצן ובן זוגו הלטיני), יש משהו מעניין במיוחד דווקא במערכת יחסים שבין טארה, חברתה השחורה והעצבנית של סוקי, עם נעמי, מתאגרפת סקסית.
לאחר שעברה כל סוג אפשרי של ייסורים ושברון לב- החל מאם אלכוהוליסטית, התאהבות כושלת בחתיך של העיירה, אובדן אהוב בתאונת ירי ויחסים פסיכוטיים עם ערפד מטורף- בורחת טארה מעיירת ילדותה אל עבר שיקגו. שם, לאחר כמה חודשים טובים, אנחנו מוצאים אותה לא רק כמתאגרפת בהאבקות נשים מחתרתית, אלא גם שוכבת עם המתמודדת.
נחמד לראות שאחרי כל הצרות שהחיים זרקו לכיוונה, טארה מוצאת מפלט דווקא ביחסים חד מיניים. כמניפסט לסבי, היחסים של טארה הם דוגמא לזריקת המוסכמות של חברה דורסנית ואלימה כלפי נשים על ידי התאחדות עם אישה אחרת.
10. קורט האמל- 'גלי'- גאווה מוזיקלית ונוכחת
אוף, איך הייתי רוצה לסיים בלי גלי. אבל אין ברירה אה? מחזמר התיכון הטראשי אך הכה קליט הצליח להשתלט על מקומות רבים (מדי) בנגן שלי וניכר שבקרוב יתחיל להוציא להיטי קאברים עוד לפני שיצא השיר המקורי, חורט על דגלו תמה אחת פשוטה- 'שיר את עצמך', כלומר, תחצין, תהיה, תנכח באני העצמי שלך, ותחגוג את זה (אם אפשר- בהפקה גרנדיוזית, גם אם מופרכת משהו, של שיר פופ אקראי). האם היה כאן סיכוי לא להיות קאלט גאה?
דמותו של קורט האמל (כריס קולפר המתוק) היא מופת עכשווי של גאווה צעירה, לא מתביישת, מערערת יסודות, נלחמת בברינות והמופוביה לבי לדפוק חשבון ומתקיימת במלאותה. כעת, כשהוא בזוגיות מקסימה, נראה שההליכה אל עבר נורמטיביות חדשה לדור הבא קרובה מתמיד.
כידוע לכם (כמובן) הוא גם זכה בפרס בטקס הגולדן גלוב ואף השתחל לרשימת מאה האנשים המשפיעים ב2011 במגזין טיים. ברוכים הבאים לגאווה, 2012. יום אחד יגידו עלינו שאנחנו מה שמרנים.
>> עומר שריף הבן: "אני הומו ויהודי"
>> היכנסו ותיהנו מכתבות נוספות בערוץ הגאווה